2023. ápr 27.

Drekavac

írta: Darius1
Drekavac

Ez egy kriptid a délszláv mitológiában. Olyan gyermekek lelkéből származik, akik megkereszteletlenül haltak meg. Egyik elmélet szerint  teste tompa, hosszúkás és olyan vékony, mint egy orsó, aránytalanul nagy fejjel; A feltételezett drekavac test modern lelete úgy nézett ki, mint egy kutya vagy róka, de nagy hátsó lábakkal, amilyen a kengurunak is van. Gyermek formájában is megjelenhet, ekkor felszólíthatja a temető közelében elhaladó embereket, hogy kereszteljék meg. Egy másik modern leírás azt mondja, hogy ez egyfajta főemlős. Az egyetlen tulajdonság, amiben mindenki egyetért a hangos kiabálás. A drekavac-ot éjszaka lehetett látni, különösen karácsony tizenkét napján ( kereszteletlen napoknak nevezik) és kora tavasszal, amikor más démonok is gyakrabban jelennek meg. Gyermek formájában megjósolja valaki halálát, állat formájában előre jelzi a szarvasmarha-betegségeket.

Az egyik szerb újság 2016-ban megjelent cikkében egy személy azt állította, hogy nagyapja 1928-ban látott egy drekavac-ot a Lapovo melletti Kucin-hegy területén. Elmondása szerint nagyapja lovaskocsival tért haza, amikor a lovak hirtelen megvadultak. Kiszállt, hogy megnézze, mi a baj. Végül megpillantott egy kicsi fekete, szőrös lényt, amely hasonlított egy gyermekhez,  nagyon gyorsan mozgott. Megtámadta, nem állt meg, amíg a kakasok énekelni nem kezdtek (a szerb hagyomány szerint csak akkor biztonságos kimenni, ha már a kakasok énekelni kezdenek). Elmondta mi történt vele egy papnak, aki azt válaszolta, hogy más emberek is beszámoltak ugyanerről.

1991-ben  Krvavica faluban a falusiak egy ismeretlen állat tetemét találták. Szőrtelen, hasonló egy kutyához, kígyószerű fejjel, hosszú szemfogakkal és nyakkal és hátsó lábakkal, amelyek hasonlóak voltak a kenguruéhoz, lábujjai között hártya. Néhányak szerint a fenevadat egy NATO-laboratóriumban készítették, majd szabadon engedték. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a drekavac-okról úgy gondolják, hogy háború kezdete előtt jelennek meg,  egy évvel az észlelés után a jugoszláv háborúk pedig meg is kezdődtek. Nagyjából ugyanekkor azt beszélték, hogy a drekavac és néhány más szörny is megjelent a szerbiai Ezüst-tó közelében. A legvalószínűbb magyarázat erre egy róka vagy egy sakál.

2003-ban a szerb újságok arról számoltak be, hogy egy ismeretlen kutyaszerű fenevad (amelyet egyesek drekavac-nak gondolnak) több mint 200 birkát ölt meg két és fél év alatt Tometino Polje faluban, a Divčibare-hegy lábánál. Azt is megemlítik, hogy éjszaka sikolyok hallhatók ezen a területen.  2007-ben egy lapovo-i férfi azt állította, hogy a falu nyugati részén, a Gvozdenjak-hegyen megtámadta őt a drekavac. Azt mondta, hogy a táskáját a mezőn felejtette, ezért visszament érte. Késő este volt, már nagyon elfáradt. Fogta a táskát, azzal elindult hazafelé, amikor hirtelen valami felugrott a hátára. Azt mondta, hogy a fenevad olyan hangot adott, mint egy kutya és úgy nézett ki, mint egy nagy gyermek, de nehezebb. Állítólag azon a helyen, ahol egyszer megtámadta a fenevad egy török temető volt, amelyet a falusiak elpusztítottak.

2009-ben jelentették, hogy több drekavac telepedett le egy burovo-i ház padlásán. Kicsinek és hangosnak írták le őket, hosszú macskaszerű testtel, mókusszerű farokkal .  A ház tulajdonosa azt mondja, hogy egy helyi tóból származnak, ahová a  nők, akiket osztrák katonák erőszakoltak meg az első világháború alatt, beledobálták csecsemőiket. 2011-ben a boszniai Drvar városában hangos sikolyokat kezdtek hallani az éjszaka folyamán. Végül a sikolyok mindennapossá váltak a város lakói számára. Egy fiú, aki elment az erdőbe barátaival azt állítja, hogy látott egy fekete, szőrös lényt elhaladni mellette. Egy évvel később  ismeretlen állat mellső lábát találták meg Knin közelében, Horvátországban. Úgy nézett ki, mint egy emberi kéz, de sötét szőrzet borította.

2018-ban sikoltozás hallatszott a Jagodina melletti Vranovac faluban. Egy falubeli, aki fiatal korában látta a lényt, azt mondta, hogy elég nagy volt fényes szemekkel. Éppen hazafelé tartott. Amikor meglátta, megpróbált gyufát gyújtani, mert az öregek azt mondták neki, hogy ha valaha démont lát, gyújtson tüzet, mert ha az kialszik, tisztátalannal áll szemben. A lény beugrott egy közeli bokorba. Amikor leszállt az éj, fáklyát gyújtott.  Elhaladt egy helyi patak mellett,  ekkor a fáklya hirtelen kialudt, majd meglátta a lényt a patak mellett. Ezután egy nagyon hangos csobbanás hallatszott, ahogyan a lény visszaugrik a vízbe. Ugyanebben az évben egy titokzatos valamit láttak Debeljača városa körül. A leírások szerint  hasonló volt egy kutyához erős lábakkal, rendkívül gyorsan mozgott. Végül valakinek sikerült lefényképeznie a fenevadat, amelyről kiderült, hogy aranysakál. 2023-ban a boszniai Grbavica falu lakói arról számoltak be, hogy furcsa hangokat hallottak az erdőből, amelyekről egyesek azt állították, hogy drekavac.

A Bukavac a Szerémségben észlelt hatlábú, göcsörtös szarvú szörnyeteg, amely vízben él, éjszaka jön ki belőle zajt keltve, majd megpróbálja megfojtani az embereket és az állatokat. A Hercegovinában rögzített Plakavac egy  vámpír- újszülött, akit anyja megfojtott, ezért éjszaka feltámad a sírjából, visszatér a házába és sikoltozik körülötte, de egyébként nem tud ártani senkinek.

A fiumei (Rijeka) drekavac

2007-ben egy 11 és 17 év közötti gyerekcsoport szokás szerint a helyi buszmegállóban lógott. Késő délután volt, novemberben. A buszmegálló és városuk egy nagyon nagy, sűrű erdő közelében található. Hirtelen zajokat hallottak az erdőből. Ami kijött, az a legszokatlanabb dolog volt, amire valaha is szemet vetettek. Ez egy fehér lény, körülbelül 1 méter magas, eközben a csípőjén mászott, nem volt látható lába, de a "kezein" meglehetősen hosszú karmok voltak, oldalra mozgott sikoltozva. Annak ellenére, hogy furcsa módon mozgott, nagyon gyors volt. Az észlelésről egy helyi újság számolt be. A rendőrség és a megyei tisztek nyomozni kezdtek. Amit találtak, karmok nyomai voltak egy fán, valamint azon a helyen, ahol kimászott az erdőből az útra, nagy bemélyedést fedeztek fel. Szintén szokatlan nyálkás anyagot találtak a fán a karomjelek mentén. A kutyák egy hétig minden éjjel ugattak, a sikoltozás az erdőből nem sokkal az észlelések után is hallható volt.

 

 

 

 

Szólj hozzá

Kelet-Európa