2023. jún 07.

A mangó

írta: Darius1
A mangó

Melegebb a nyár, édesebb a mangó ! -egy indiai közmondás szerint. Beköszöntött  a meleg évszak, ezért itt az ideje, hogy megünnepeljük a szezont  a gyümölcsök királyával, amelyből remek koktélok és saláták készülnek. Magának a gyümölcsnek is megvannak  a saját legendái különböző formákban.

A mangófa köztudottan az örök szerelmet, gazdagságot és termékenységet szimbolizálja. Egy ősi védikus történetben az igaz szeretet jeleként jelenik meg:  Egyszer régen a föld királya beleszeretett Surya Bai-ba, Surya lányába, a Napistenbe. De egy féltékeny varázslónő becsapta Surya Bai-t, őt egy víztartályba dobta. Azon a helyen, ahol a fiatal hercegnőről azt hitték, hogy megfulladt, lótuszvirág nőtt, amely megtetszett  a királynak. A varázslónő azonban kihúzta a virágot,  hamuvá égette. Ebből a hamuból egy nagy, sötétzöld levelű fa nőtt, amely arany gyümölcsöket (mangókat) termett. Az emberek közelről és távolról eljöttek, hogy megnézzék. Amikor az egyik gyümölcs megérett és leesett a földre, átváltozott  Surya Bai hercegnővé. A király mindezt látta, nagyon megörült, majd újból összeházasodtak. Egy másik védikus szöveg azt a népszerű történetet meséli el,  hogyan vált  a gyümölcs Ganesha és testvére,  Kartik közötti vita tárgyává . A testvérek közötti versenyen az első, aki háromszor körbejárja a világot egy bölcs által megáldott mangót fog kapni. Ganesha nyert csellel, így a mangót a bölcsesség szimbólumaként  tekintik Indiában. Sokak szerint Északkelet-India Mianmarral szomszédos dombjai a mangó eredetének valószínűsíthető helyei. Ez a gyümölcs megragadta Nagy Sándor fantáziáját, akiről úgy gondolják, hogy a gyümölcsöket egészen Görögországig vitte el Porus udvarából. Nem meglepő, hogy a legjobb mangófajták olyan neveket viselnek, mint például Jahangir . Még Bahadur -nak is volt egy mangókertje, amelyet Hayat Bakhsh néven ismertek a Vörös Erőd kertjeiben, ahol a legjobb fajtákat termesztették (Ghalib levelei szerint). Shah Jahan (a Taj Mahal építtetője) mangó iránti szeretete nem ismert határokat.  Futárrendszert hozott létre Mazgaon partjaitól Delhibe csak azért, hogy kedvenc gyümölcsét fogyaszthassa.

A királyoktól kezdve átlagemberekig a mangó mindenkit elkápráztatott,– még a kakukkot is, mert az állatoknak, különösen a madaraknak szintén kedvelt tápláléka a gyümölcs. A kakukk és a mangó "szerelmi kapcsolata" számos dalba és történetbe bekerült. Példa erre Amir Khusrau, aki a mangót Fakhr-e-Gulshan-nak, vagyis a kert büszkeségének nevezte.

Fülöp-szigetek legendája

Régen egy távoli városban egy nagyon gazdag, boldog pár élt három fiukkal. A  feleség túl korán halt meg, magára hagyva a három fiút és apjukat. Az apa nagyon szomorú és összetört szívű lett, egyszerűen nem tudja elfogadni, hogy a nő már elment. A napok azzal teltek, hogy egész nap részeg volt. Az alkohol volt a társa és az egyetlen dolog, ami segített neki megbirkózni  a keserű helyzettel. A legkisebb fia egy nap odament az apjához, és azt mondta neki: -Kérlek hagyd abba, amit magaddal teszel. De az apja nem hallgatott rá. Folytatta, amit csinált, és elhanyagolta a megélhetésüket. Nem sokkal ezután a család súlyosan eladósodott. A család ügyvédei pedig azt tanácsolták a testvéreknek, hogy az örökséget osszák fel mindhármuk között. A legidősebb fiú elgondolkodott rajta. Úgy döntött, hogy még azelőtt birtokolniuk kell az ingatlanok részvényeit, hogy minden elfogyna. Mivel ő volt a legidősebb, megkapta az összes földet,  a második fiú pedig a nagy házat és az összes ingatlant. A legkisebb fiú úgy döntött, hogy gondoskodik apjukról egy kis kunyhóban a föld legtávolabbi részén, amelyet bátyja adott neki. Végre az apjuk észhez tért, de már túl késő volt. Megbetegedett,  a teste nem bírta. Aztán eljött a nap, amikor az apa már a halál szélén állt. Magához hívta a legkisebb fiát, aki vigyázott rá, tőle bocsánatot kért. -Nagyon sajnálom, legkisebb fiam. Ha elmegyek semmi más nem maradna számodra, csak anyukád emléke és az én szívem.

Mire utalt az apa? Szerencsés mag volt az, amelyet apja és anyja őrzött régóta, szív alakú. A nagyon beteg apa arra utasította legkisebb fiát, hogy úgy vigyázzon a magra, ahogy ő szerette és gondozta  őt.  Amikor az apa elhunyt, a legfiatalabb fiú elültette a szív alakú magot, majd gondoskodott róla, amikor a palánta előbújt. Mindennap öntözte,  a gyomokat kihúzta a hajtás körül. Hamarosan a hajtás erős, nagy fa lett, tollszerű levelekkel. Eljött a nap, amikor a fa szív alakú zöld gyümölcsöket termett, amelyek majd sárgák lettek. A legfiatalabb fiú nagyon szerencsés volt. Eladta az érett gyümölcsöket,  a nagykereskedők sok pénzt fizettek érte. Úgy döntött, hogy újra elülteti a fennmaradó érett gyümölcsök magjait, hogy a fák elszaporodjanak. Így a következő évben több mangófát ültetett, ezáltal pedig meggazdagodott.

 

Szólj hozzá

Természet