2023. júl 18.

A Titicaca-tó legendái

írta: Darius1
A Titicaca-tó legendái

Peruban több város alapítása  inka  legendákon alapul. Az egyik legismertebb a Titicaca-tó eredetének mítosza, mivel maga a tó az andoki hagyományok és szokások bölcsője. A tó Az Andokban található Bolívia és Peru határán, felszíni magassága 3 800 méter.  A legenda szerint kezdetben ez a hely termékeny völgy volt,  lakói elégedettek voltak azzal, amit az istenek adtak nekik. Az apuszok, a hegyek istenei megvédték őket. Nem ismerték az olyan negatív érzéseket, mint a gyűlölet és az ambíció, az istenek abszolút szabadságot is adtak nekik egy kivétellel: tilos volt felmászni az egyik hegy tetejére, mivel ott volt a szent tűz. Így az emberek sok éven át gond nélkül és abszolút békében éltek.

Azonban egy gonosz szellem, aki egy emberektől eltiltott, ismeretlen területen élt, féltékeny lett arra, hogy a Föld lakói boldogságban éltek. Ezért mindent megtett annak érdekében, hogy az emberek ne engedelmeskedjenek isteneiknek és kövessék a kíváncsiság útját. A gonosz szellem fortélyaival az emberek soha nem tapasztalt kísértést éreztek arra, hogy felmásszanak a hegyre, ott pedig felfedezzék a rájuk váró titkokat, ezzel pedig demonstrálják bátorságukat. Az apuszok, akik nyilvánvalóan dühösek voltak polgáraik magatartása miatt, félúton megállították őket anélkül, hogy el tudtak volna menekülni. Több százezer pumát küldtek, akik felfalták azokat az embereket, akik nem engedelmeskedtek isteneiknek. Látva ezt  Inti, a Nap Istene, megborzongott és olyan mértékben sírni kezdett, hogy a völgyet, amelyben ezek az emberek éltek, teljesen elárasztották könnyei. Egy férfit és egy nő azonban életben maradt. Éppen egy nádhajóban voltak, így sikerült megmenteniük magukat. Később elgondolkodtak azon, ami történt. Termékeny völgyük most egy nagy tó volt, habár az istenek által küldött pumák sziklákká váltak. Innen származik a tó neve is, mivel Titi pumát jelent. Caca követ,  a két szót összerakva megkapjuk a kőpumák tava elnevezést.

De vannak más legendák a Titicaca-tó nevének eredetéről. Például néhányan rámutatnak arra, hogy a név eredete az Intikjarja-szigetből származik. Ebben az esetben az aymara és a kecsua nyelvből ered, jelentése inti (nap) és kjarka (szikla). Így nevezhették azt, amit a Nap szigeteként ismerünk a Titicaca-tó bolíviai oldalán. A tó világszerte ismert szigeteiről  valamint arról, hogy a legmagasabban fekvő hajózható tó. Vízmennyiség és terület szerint Dél-Amerika legnagyobb tava.  Az inkák érkezése előtt azonban más kultúrák is éltek a területen. 2000-ben egy nemzetközi régészekből és búvárokból álló csapat megtalálta egy víz alatti templom romjait egy falu, néhány út, mezőgazdasági terasz és egy 800 méter hosszú támfal kíséretében. Az andoki hagyományok szerint Viracocha isten kijött a tóból, majd megteremtette a napot, a csillagokat és az első embereket. Wiracocha ezután átutazta a kontinenst, aztán eltűnt az óceán vizében. Az uros mítoszok szerint népük az inkák ostroma elől a tóban kerestek menedéket, erre a célra mesterséges szigeteket építettek benne totora nádból és egyéb nyersanyagokból. 

Egy másik népszerű legenda a tóról a sellőkhöz kapcsolódik. A sellő megengedte a helyi gyerekeknek, hogy azok kívánjanak tőle bármit. A felnőttek azonban rákényszerítették őket arra, hogy ez a kívánság arany és ezüst legyen. A sellő teljesítette ezt, adott nekik a kincsekből. A falusiak viszont látva azt, hogy a sellő nem beszélt mellé, csapdát állítottak neki. Megpróbálták rávenni arra, hogy mondja el hol rejti a többi kincset. A vízből kilépve azonban  a sellő teste elkezdett megváltozni, emberré változott.

Több bolíviai szemtanú azt állítja, hogy láttak egy objektumot  leereszkedni az égből és elmerülni a Titicaca-tóban. A helyi média jelentése szerint a nagyon furcsa eset 2022-ben történt egy meg nem nevezett közösségben a Bolívia és Peru közötti határ közelében. Több lakos azt mondja, hogy a különös észlelés akkor kezdődött, amikor először észrevettek egy rejtélyes tárgyat, amely a fejük felett lebegett. Meglepetésükre az UFO hirtelen leesett az égből, majd a Titicaca-tó vizébe süllyedt. Korábban 2013-ban is láttak hasonlót. Sokan azt gondolhatják, hogy   meteor volt, de nem így van. A meteoroknak egy farka van, amely szakaszokra bomlik, ennek pedig két csóvája volt, amelyek egyben maradtak. Videó is tanúsítja az eset valódiságát. Peru nem éppen arról híres, hogy létezne itt valamilyen űrprogram, de ez a lehetőség is fennáll.

Ebben a tóban is él egy szörny állítólag. Az indiánok és az európai telepesek 1910-től kezdve többször is beszámoltak róla, általában 12 méter hosszú lényként írták le medveszerű fejjel, közepesen hosszú hajcsomóval, valamint rövid és sima barna szőrrel, amely a testét borította. Mivel úgy gondolják kétéltű, gyakran látták napozni a védett öblök közelében lévő partokon. M. Garces tulajdonában van egy fog, amely talán egy halott példányból származik. 



Szólj hozzá

Amerika