2023. júl 22.

A mélyháló

írta: Darius1
A mélyháló

Az internet mélyén ijesztő dolgok történnek. Minden lehetséges egy névtelenség és felügyelet nélküli domainben. Belépni ide nem nehéz, viszont súlyos negatív következményekkel járhat nemcsak a számítógépekre nézve. Ezért ne próbáljuk ki!  Ennek ellenére néhányunk megteszi a lépést és ők megosztják tapasztalataikat. Több szintre oszlik, amelyekben minél beljebbre hatolunk, annál veszélyesebbé válik. Több száz oldal és fórum van, ahol szabadon vásárolhat bárki fegyvert, nézhet erősen perverz pornográfiát vagy igénybe veheti a hekkerek és hivatásos gyilkosok szolgáltatásait, akik készek bárkit megölni a pénzért ( bitcoin). A sötét webhez való hozzáférés azonban nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Ehhez csak telepíteni kell egy speciális böngészőt a számítógépre, amelyen keresztül a kapcsolat védett és titkosított lesz. Viszont nem mindenki álltja azt, hogy ez valóban titkos. Többen jelezték, hogy látták amint megfgyelik őket saját kamerájukon keresztül vagy egyéb módon nyilvántartják személyét. Mivel nem szabályozott, nő annak kockázata is, hogy megfertőződjön bárki számítógépe  rosszindulatú programokkal. Sok erőforrás zárva van,  csak meghívással vagy speciális jelszóval érhető el.  Valószínűleg ez az oka annak, hogy a legtöbb ember nem hisz a létezésükben. Mert ha például a barátunk  részt vesz bennük, biztosan nem fog vele dicsekedni ezzel. A bitcoin-ok csak most kezdenek népszerűvé válni a nagyközönség körében, de évek óta a mélyháló és annak durvább szintje, a sötét  háló vagy dark web fizetőeszközei. Az emberek gyakran összekeverik a sötét hálót (Dark Net)  és a mélyhálót (Deep Web). Ez nem ugyanaz, még csak nem is igazán kapcsolódnak egymáshoz. A mélyháló a normál internet része.  

 Valamelyik felhasználó rábukkant egy nő csatornájára videomegosztó oldalon, ahol olyan videókat talált, amelyeken a nő egy emberi holttesttel táncol. Sok videó volt. Úgy tűnt a személy nemrég halt meg, teste viszont bomlott.  Egy másik felhasználó elmeséli barátjuk, Eli történetét, aki tinédzserként felfedezte a mélyhálót. Végül Eli megtalálta a hírhedt és rejtett piacteret, a Selyemutat. Úgy döntött, hogy rendel néhány gyógyszert. A sötét weboldalon vásárolt egy kereskedőtől, fizetett is neki, majd a kábítószert egy családi házba küldte. A házat ellenőrizve nem talált szállítmányt. Eli mérgesen felvette a kapcsolatot a kereskedővel, aki  újabb szállítmányt küldött. Megint nincs szállítás. Eli csak hónapokkal később hallott a következő ház tulajdonosaitól a  kábítószer-szállítmányokról, amelyeket folyamatosan kaptak. Az probléma csupán egy cím elírása volt.   Olyan személyről is írtak, aki nagy mennyiségű poloskát próbált vásárolni az interneten. Tenyészteni akarta azokat úgy, hogy azok ellenálljanak a normál írtási módszereknek. Így szabadon engedheti őket az emberek házában, majd arra kényszerítheti őket, hogy fizessenek neki azért, hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól.  A mélyhálót arra is használják, hogy  hekkerek egymás között megosszák információikat. Valamelyik hekker szolgáltatást hirdetett, amely értelmében valaki fizethet azért, hogy illegális, erkölcstelen, tiltott videót stb. feltölthessen egy másik személy számítógépére. A hekker ezután feljelenti az illetőt a rendőrségen, akit számítógépes keresés után feltehetően letartóztatnak. 

Amikor a hírhedt Selyemutat bezárták, egy még nagyobb mélywebes piac, az AlphaBay vette át a helyét. Miközben tétlenül böngészte az oldalt, az egyik felhasználó talált egy listát a dúsított uránról. A dúsított urán természetesen a nukleáris fegyverek létrehozásának egyik kulcsfontosságú összetevője. Sorozatgyilkos  honlapjára is bukkantak, akit később letartóztattak bűnei miatt. Az oldalon főleg a gyilkos saját rajzai voltak, amelyekben bemutatta azt, hogyan csonkított meg embereket. Körülbelül hat hulla darabjai voltak a bomlás különböző szakaszaiban egy polcon. Bár a webhelyet azóta megtalálták és eltávolították, láthatóan archiválva van.

A portálok látszólag ártalmatlan webhelyek, de az oldal hivatkozásaiban tiltott dolgok vannak elrejtve. Vagy ártatlannak tűnő képgalériák olyan képekkel, amelyek hangnyomokat tartalmaznak kódba ágyazva. Ez a folyamat lehetővé teszi a hozzáértő kódolók számára, hogy elrejtsenek dolgokat azért, hogy soha ne lehessen azokat megtalálni. A CAIMEO egy rendkívül erős mesterséges intelligencia weboldal, amelyről úgy tartják, hogy  még a beszélgetésekben is képes részt venni anélkül, hogy tudnánk gépről van szó. 

 A vörös szobák  főként olyan oldalak, ahol kísérleteket és kínzásokat végeznek állatokon vagy embereken ( főleg embereken)  és élőben közvetítik vagy felvételt követően klipeket árusítanak. Már 0,01 bitcoin-ért be lehet jutni,  ami pedig még rosszabb, hogy a közönség irányítja mi fog történni a szobákban. Egy másik helyen élő embereken kísérleteznek, például fehérítőt fecskendeznek terhes nőkbe, éheztetik, sterilizálják őket. A halottak holttestét feldarabolják, majd húsüzletek szeméttárolóiba dobják, ahol a holttestüket nem találják meg.Valószínűleg minden kísérletet hajléktalanokon végeznek.  A kannibalizmus az a cselekmény vagy gyakorlat, amikor az emberek megeszik más emberek húsát vagy belső szerveit.  Itt kiber-kannibalisták megosztják egymással azt, hogyan érzik magukat akkor,  amikor megeszik egy férfi vagy nő belső szervét vagy húsát.  Egyes tagok beszélgetnek és találkozókat szerveznek ott, hogy megegyék egymást.

Szólj hozzá

Rejtélyek