2023. júl 23.

Az olajember

írta: Darius1
Az olajember

A malajziai szellemek sok fajtája közül az egyik leginkább zavarba ejtőbb az Orang Minyak, amelyet szó szerint olajembernek fordítanak. A régió őslakosai azt állítják, hogy ez a nagy kétlábú éjszaka vidéki falvak lakóira támad, ahonnan fiatal nőket hurcol el és erőszakol meg. Pontos jellemzői  és viselkedése azonban ismeretlenek,  a helyi vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy valójában egy szellemről vagy egy fekete mágia által befolyásolt emberről van szó.  Eredetére vonatkozóan két népszerű elmélet létezik. Az egyik  szerint  feladta emberi mivoltát az ördögnek úgy, hogy elcserélte lelkét természetfeletti erőkért cserébe vagy azért, hogy visszaszerezzen egy szeretett személyt. A paktum arra is kötelezte az Orang Minyak-ot , hogy a beavatásától számított hét napon belül 21 szűz nőt erőszakoljon meg.  A másik elmélet azt állítja, hogy  egy önző és megtévedt ember volt, aki a fekete mágia  erejét kereste, hogy kielégítse világi vágyait. Egy iszlám hitgyógyító elmondása alapján ezek a kívánságok a következők voltak:  jól nézzen ki, sikeresen  tudjon elbűvölni fiatal nőket, képes legyen láthatatlan lenni és eltűnni a levegőben.

A legenda szerint az első olajember egy árván született,  csúnya arcvonásokkal, eltorzult arccal, púpos háttal és kelésekkel a hátán született férfi volt. Egy kis faluban élt Malajziában, de kevésbé kívánatos alkata és sántító járása miatt mindig kigúnyolták és megverték. A gyerekek és a nők kerülték, mint a pestist. Később beleszeretett egy lányba a falujában, akiről nyilván tudta azt is, hogy szerelmét soha nem fogja viszonozni. A dühtől és a frusztrációtól emésztve véletlenül találkozott az ördöggel, aki megtanította őt a  fekete mágiára. Vörös szeme lett, amely  üreges, testét pedig olaj borította be. Egyesek azt állították, hogy a tekintete bénította le őket, így fizikailag tehetetlenné váltak . Mások pedig azt, hogy rémálomszerű bénulásban nem tudtak megmozdulni akkor, amikor az olajember ott tartózkodott. Eltekintve a testéről lecsöpögő olajtól, mindig jellegzetes fekete olajnyomot hagy egy vele találkozó személy homlokán. A maláj néphagyomány szerint a banán virágának szirmai vagy egy bizonyos fajta jamlevél  szétszórása bármely fiatal lány hálószobájában megakadályozhatja az olajember hívatlan látogatásait . Hogy elkerüljék őt, a fiatal lányok izzadt férfiruhát kölcsönöztek családtagjaiktól, amelyet alvás közben hordtak. Erről úgy hitték, hogy megzavarja az olajembert, mert azt gondolja férfi az illető. 

Akár valóság, akár fantázia eredménye vagy más, az Orang Minyak valós támadásai és megfigyelései bőségesek Malajziában. Az 1960-as években érték el csúcspontjukat, amikor az olajember által okozott támadásokról és zavargásokról szóló jelentések elterjedtek több faluban és néhány nagyobb malajziai városban. Az egyik legutóbbi jelentés 2018-ban történt, amikor egy tizenhét éves tinédzsert állítólag megtámadott, miközben ruhát teregetett  családi házának hátsó udvarán Pengkalan Demit-ben. A lány beszámolója: Úgy éreztem magam, mintha varázslat alatt lennék. Nem tudtam ki ez a személy. Éreztem, hogy az illető  a nyakam köré fonja kezeit és szorít. A kezemet, a lábamat és a derekamat is megkötözte. A fekete kéz bekúszott a hálószoba ablakán. Elaine Khor az Orang Minyak-kal vagy az olajemberrel való találkozására így emlékszik vissza:.Az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy nagyon kényelmetlenül érzem magam. Aztán láttam, hogy ez a fekete kéz ( a testet nem látta) bekúszik a nyitott ablakon, mintha keresne valamit. Szobatársa szemtanúja volt, amint a következő éjszaka egy hasonló kéz behatolt a szobájukba. Furcsább dolgok is történtek a hotelben a fekete kéz észlelésektől kezdve az ágy földre dobásáig.

ol.jpg

 

Szólj hozzá

Ázsia