2023. júl 28.

A hasonmás

írta: Darius1
A hasonmás

A legenda szerint a Doppelganger (németül kettős kilépő) egy valós személy másolata. Olyan valaki, aki pontosan ugyanúgy néz ki, mint egy másik személy, de nem iker. A misztikusok minden korban úgy vélték, hogy a hasonmások és a szellemi kettősök természetfeletti lények. Ők vagy egy személy spirituális másolatai vagy pedig démoni ikrek. A legendákban és a folklórban a saját alakmásunkkal, vagyis alteregónkkal történő találkozás rossz előjel. Ha az emberek látták rokonuk hasonmását egy olyan helyen, ahol valójában az igazi személy nem volt ott, azt jelentette, hogy látták a lelkének egy másik megnyilvánulását,  így annak a bizonyos személynek hamarosan  találkoznia kell a halállal. 

A kettős szellemek egyik legkorábbi ismert példája a zoroasztrianzmus zurvanita ágában található. A zoroasztrianzmus absztrakt kettősségével foglalkozik az újjászületett ikrek legenájában, akik a Zurvan-ból (idő) születtek. Ebben a kozmológiai modellben az ikrek, Ahura Mazda (Ormuzd) és Angra Mainyu (Ahriman) a jó és a gonosz örök képviselői. A kettős természet eszméje azonban semmiképpen sem korlátozódik a zoroasztrianzmusra. Ez a hit sok más vallásban is megtalálható. Talán még Isten és az ördög is ugyanannak a természetnek az ellentétes oldalainak tekinthető.

A skandináv mitológiában a Doppelganger-t vardøger-nek hívták. Számos történet tartalmaz olyan eseteket, amikor egy szellem az alany lépéseivel, hangjával, illatával vagy megjelenésével, valamint általános viselkedésével megelőzi őt egy helyen vagy tevékenységben, ami azt eredményezi, hogy a tanúk azt hiszik, hogy látták vagy hallották a tényleges személyt, mielőtt az fizikailag megérkezett volna oda.  Egy moldvai mesében az egyik hős két ártatlan testvérét mágikus karddal vágták két fehér és két fekete részre. A hős darabokra vágta a feketéket, de a fehérek megmaradtak. A kelet-ázsiai kultúrákban a kijin vagy oni fogalma rosszindulatú szellemeket képvisel, akik képesek emberi formát felvenni, gyakran  hasonmásként jelennek meg. Egyes nyugat-afrikai kultúrákban az ibilé vagy aworinda néven ismert szellemet a személy kettősének tekintik, gyakran a pozitív és negatív tulajdonságok közötti egyensúlyt képviseli. A karibi folklórban a soucouyant alakváltó boszorkány.

Az ókori egyiptomiak hittek a ka létezésében. Ez nem más, mint egy hasonmás, amely minden emberrel együtt megszületik. Egy személy halála után is tovább él, amíg van hol laknia.  Mivel az egyén testében élt, ezért szüksége van erre a testre a halál után is. Ezért mumifikálták az egyiptomiak halottaikat. Ha a test lebomlik, lelki hasonmásuk meghal, az elhunyt pedig elveszíti esélyét az örök életre. A szláv Domovoj  egy háznál élő szellem, amely  képes átalakulni a háztulajdonossá vagy valamelyik családtaggá. Bár általában jóindulatú, a domovoj rosszá is válhat, ha az általa védett család provokálja vagy elhanyagolja őt.  Ebben az esetben a dühös domovoj az egyik családtag bőrébe bújik, doppelganger-ként működik tovább.

Érdekes módon több történelmi személyiség van, akik találkoztak saját hasonmásukkal. Az egyik ilyen híresség Goethe német író. Ő lovaglás közben találkozott vele, miközben a dublőre ellenkező irányba lovagolt. Nyolc évvel később Goethe ugyanazt az utat tette meg, amit akkor a múltban hasonmása. Méginkább megdöbbent, amikor azt vette észre, hogy ugyanazt a szürke öltönyt viselte, amit akkor látott.  Az egyik legérdekesebb Doppelganger történet Emilie Sagee-ről szól, aki soha nem látta a doppelganger-ét. Mindenki más viszont igen. Sagee egy exkluzív lányiskolában dolgozott. Nagyon jó tanár volt, de valamilyen oknál fogva folyton egyik munkahelyről a másikra váltott. 16 év alatt 19 alkalommal váltott pozíciót. 1845-ben az iskola dolgozói megtudták azt is, hogy miért. Sagee állítólag valami nagyon furcsa doppelganger tevékenység részese volt. Spektrális ikertestvérét először egy órán látták, amikor 13 diák tanúja volt annak, hogy  Sagee mellett áll és tükrözi a mozdulatait. Furcsán mogorvává és erőtlenné vált azokban az időkben, amikor a doppelganger megnyilvánult, később gyakran látták olyan dolgokat csinálni, amelyekre Sagee később azt mondta, hogy abban a pillanatban éppen arra gondolt. Mindez  arra utal, hogy  valamilyen tudatalatti irányítást gyakorolt  felette. Egy diákokkal teli osztályteremben nyugodtan ült a tanári székben, miközben Sagee maga kint volt a kertben. Az a néhány ember, aki meg merte közelíteni a doppelganger-t,  át tudott menni rajta, habár alakja valamilyen vastag anyagra emlékeztette őket. Telt-múlt az idő, a jelenés az iskola életének állandó részévé vált, rendszeresen megrémítette az embereket. A lányok aggódó szülei elkezdték elvinni gyermekeiket az iskolából. Az igazgatónőnek nem volt más választása, mint kirúgni Sagee-t és dublőrét. 

Egy másik értelmezés szerint az ikerlélek a személyiség sötét oldalának a megnyilvánulása, amely ellentmondásos érzelmi állapotban lévő egyéneknél jelenik meg. Királynők is találkoztak vele :  I. Erzsébet angol királynő azt mondta, hogy látta magát az ágyon feküdni, arca nagyon sápadt volt. II. Katalin orosz cárnő a másik példa, aki nagyon megijedt tőle, majd megparancsolta a katonáknak, hogy lőjék le. Nem derült ki, hogy a golyó mit okozott az entitáson, de Katalin nem sokkal később meghalt. Abraham Lincoln amerikai elnök nagyon nyíltan beszélt a paranormális jelenségek iránti érdeklődéseiről magánbeszélgetésekben. Első megválasztásának éjszakáján egy este megpihent a kanapéján. Miközben ott feküdt, véletlenül belepillantott a tükörbe, benne meglátta  saját arcát kétszer. Lincoln néha-néha megismételte a kanapékísérletet. Még egyszer sikerült megpillantania a doppelganger-t, de utána már nem jelent meg többé. Shelley angol költő röviddel halála előtt látta a kettősét. Egy furcsa alak fátyolban intett neki, belépett a házba, majd levette a fátyolt  arcáról. Shelley hamarosan meghalt egy hajótörésben. 

Szólj hozzá

Rejtélyek