2023. aug 13.

Történetek a fagyiról

írta: Darius1
Történetek a fagyiról

Ezt esszük szinte minden nap nyáron, mégis senki sem tudja honnan ered és ki találta fel. Már az időszámításunk előtti 400-as években az emberek fagyasztott finomságokat ettek. A perzsa királyi család élvezte a jeget gyümölcsökkel és különféle ízekkel keverve. Nagy Sándor  a nektárral és mézzel ízesített hó  iránti szeretetéről volt ismert. Nero római császár  jeget és havat hozatott magának a hegyekből.  Ha az elolvadt útközben, kivégeztette a rabszolgákat. Még különleges szobákat is építtetett a palotája alatt jég tárolására.  A jeget állítólag gyümölccsel fogyasztotta, de senki nem tudja miért kellett neki valójában annyi hó. Annyi bizonyos, hogy zavart elméjéről volt híres, ennek legékesebb példája Róma felgyújtása és a számtalan általa elkövetett gyilkosság. Marco Polo  is kipróbálta a fagylaltot, miközben felfedezte Kínát. Ő volt az, aki a fagylalt ötletét hazahozta Olaszországba. Az 1500-as években a mogul császárok lovasokat küldtek a hegyekbe, hogy jeget hozzanak és abból gyümölcsös sorbeteket készítsenek. 

A hosszú téli éjszakákon San Gimignano istállóiban az emberek azt mondták, hogy a fiatal Medici Katalin, II. Henrik francia király későbbi felesége udvarába hívatta Ruggeri-t, aki  parfümkészítő, fűszeres, szakács és szabó is volt egyben, egy csirkebolt tulajdonosaként élte mindennapjait. De megnyerte a Mediciek által szervezett főzőversenyt, ugyanis feltalált egy  különös dolgot: egy  fagylaltot, amely elnyerte a zsűri tetszését. Ruggeri nagyon híres lett, otthagyta csirkeboltját, majd a Medici család köreiben működött. Katalin távolról sem volt törékeny vagy befolyásolható nő, azzal a bizonyossággal hagyta el Firenzét és költözött Franciaországba, hogy családja nem nemesi eredetű, de mégis erős, gazdag és befolyásos. Benne élt a nagy középosztálybeli családok bosszúvágya az arisztokrácia irányába. Amikor a 14 éves lány elfoglalta helyét Párizsban, magához hívatta Ruggeri-t. Azt kívánta tőle, hogy alázza meg az asztalnál étkező embereket. Az összes eddig elsajátított technikát összekeverve rendkívül bonyolult fagylaltokat hozott létre mind formájukban, mind színükben. Ugyanakkor ez irigységet és gyűlöletet váltott ki mindazok között, akik a királyi konyhákban dolgoztak. De a a fagylalt divatos lett,  így Katalin nem akarta elveszíteni kedvenc szakácsát még akkor sem, amikor néhány gazdag arisztokrata nagyon nagy összeget kínáltak fel neki a szakácsért cserébe. Egyik esze azonban rajtaütést szerveztek, ekkor majdnem halálra verték a szakácsot. Ruggeri-nek elege lett ebből,  levelet írt Katalinnak arról, hogy visszamegy Firenzébe. Manapság már tudjuk, hogy Ruggeri nem csirkeárus volt, az igazi Ruggieri (i-vel írva) egy alkimista és egy híres asztrológus, Cosimo . Először Lorenzo-nak (Katalin apjának), majd lányának ajánlotta fel szolgálatait. Mások Bernardo Buontalenti-nek, a  Mediciek építésznek tulajdonítják a gelato nevű fagylalt feltalálását, amely a  népszerű tojáskrém íz hozzáadásával készült. Ennek receptje 1565 óta létezik. Aki Firenzében jár, mindenképp próbálja ki  a gelato-t.  A magasra rakott gelato általában azt jelenti, hogy tartósítószereket tartalmaz. A fagylalt színének tükröznie kell azt, hogy milyen árnyalatú az adott gyümölcs, ezért az élénk színű fagylaltok nagy eséllyel nem az igaziak.

1896-ban Italo Marchiony feltalált egy ehető edényt fagylalt tartására. Találmányát legtöbben a fagylalttölcsér előfutárának tekintik David Avayo Franciaországban látta ahogyan  fagylaltot szolgálnak fel papírpoharakban. Javítani akart az ötleten, ezért olyan kúpot készített, amelyet az emberek megehetnek. Charles Menches azt állítja, hogy  1904-ben, miközben fagylaltot szolgált fel a St. Louis-i világkiállításon ( 1904), elfogyott a tányérja. De még mindig maradt fagylaltja.  Annak érdekében, hogy folytatni tudja az értékesítést, megragadott egy gofri sütit, majd kúpot formázott belőle. Végül fagylaltot tett a kúp belsejébe és tetejére.  Ernest Hamwi  nem volt fagylaltárus, a zalibia nevű süteményeket készítette és értékesítette (hasonlít a cukorral borított gofrira). Egy férfi a közelében fagylaltot árult egy vásáron, de  elfogytak a tányérjai. Hamwi süteményeit használta ezek helyett, amelyekbe fagylaltot tett, így megszületett a tölcsér. Nem tudni tehát  ki találta fel a fagylalttölcsért, ezek mind legendák annál is inkább, mivel több történész szerint ehető fagylalttölcséreket használtak Európában az 1800-as évek elején. 

1920-ban Christian Nelson, egy dán férfi megváltoztatta a fagylalt történetét.  Édességeket árult, szegényes életmódot folytatott. Egy nap egy fiú jött be az üzletébe, de nem tudta eldönteni, hogy csokoládét vagy fagylaltot kérjen-e. Nelson fantáziája beindult. Úgy döntött, hogy csokoládéval bevont fagylalt téglát készít, ezt pedig  egy botra teszi. Hamarosan gazdag lett.

 

Szólj hozzá

Rejtélyek