2023. aug 27.

Vörös higany

írta: Darius1
Vörös higany

Alexandriai Demokritosz azt állította, hogy a  Bölcsek Kövének két fajtája van: fehér és piros. Ez utóbbit vörös oroszlánnak vagy filozófus higanynak hívta. Híresztelések évszázadok óta léteznek egy furcsa anyag körül, amelyet vörös higanynak hívnak.  Az alkimisták már a  középkorban is keresték,  később újra felbukkant a hidegháború alatt. Ez az anyag rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik, ám valódi természete továbbra is titok.  Elindultak a találgatások arról, hogy mi is lehet pontosan: gyógyító elixír vagy pedig egyik kulcsfontosságú eleme a szovjet nukleáris bombák készítésének. Néhányan azt állították, hogy természetfeletti lényeket lehet megidézni vele. 

Valójában nincs határozott válasz arra, hogy mi a vörös higany. Általában vörös színű porként vagy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező folyadékként írják leA bizonyítékok hiánya és az ellentmondásos állítások csak növelik az anyagot körülvevő rejtélyt. Hasonló anyag a Bölcsek Kövéhez, amelyet régóta keresett mindenki. Egy középkori alkimista és filozófus, Jabir ibn Hayyan írta:  a legértékesebb elixíreket, amelyeket a Földön létrehoztak, elrejtették a piramisokban, köztük a  vörös higanyt. Ebben az összefüggésben az anyagról azt mondják, hogy az ókori egyiptomi múmiák torkában található meg. Ennek két szerencsétlen következménye lett: sorozatos rablásokhoz és sírok kifosztásához vezettek az anyag megtalálása érdekében folytatott kutatások. A másik káros hatása ennek az lett, hogy a mélyhálón szinte mindenhol az  interneten kínálták a múmiák vörös higanyát nagy összegekért.

Mások szovjet fegyvernek tekintik, amely robbanásveszélyes anyag. Különösen a nyugati média állította, hogy erőteljes katalizátor, amelyet a szovjetek robbanóanyagok pusztító erejének fokozására használtak. Egy kis mennyiségű vörös higany robbanóanyaggal kombinálva sokkal nagyobb hozamot állít elő, mint ami a hagyományos eszközökkel elvárható. Egy olyan korszakban, amikor folyamatosan új fegyvereket fedeztek fel, ez a tény  aggasztó volt a Nyugat számára. Mivel  a hidegháború javában zajlott, a vörös higany a nukleáris fegyverkezési versenyhez volt kötve, bár soha nem volt világos hogyan történt. Azt állították, hogy   termikus és radioaktív tulajdonságú. Az anyag szinte nyomon követhetetlen egy teniszlabda méretű darabja is nukleáris robbanást okozhat. 1991-ben a csehszlovákiai biztonsági erők azt a hírt kapták, hogy 60 kilogramm vörös higanyt titokban szállítanak ki a Szovjetunióból, amelyet egy betontartályban tárolnak majd a Mosnov repülőtéren Ostrava város mellett. A fegyveres ügynökök átkutatták a repülőteret, de semmit sem találtak. Két héttel később a moszkvai Kommersant napilap közzétett egy cikket az eseményről, amelynek célja az állítólagos szállítmány forrásának azonosítása: újságírói vizsgálatunk eredményeként megtudtuk, hogy több szovjet cég teljesíti a vörös higanyra vonatkozó külföldi megrendeléseket .Egyesek szerint ez volt a kulcsa a nukleáris robbanófejek következő generációjának. Az Alkor nevű cég forgalmazta az anyagot külföldre. Korábban eladta a tudományos fejlesztéseket  nyugati cégeknek. A  Szovjetunió felbomlása után az oroszok megpróbálták elérni, hogy a fegyverek előállításához felhasznált anyagok ne kerüljenek rossz kezekbe. Megmentésük érdekében a hidegháború végén elrejtették a vörös higany mikroszkopikus tartályait az exportra szánt varrógépekben és rádióvevőkben, amelyek később elterjedtek az arab világban. 2009-ben az a hír járta Szaúd-Arábiában, hogy  a vörös higany benne van a régi Singer varrógépekben. Állítólag  jelenléte a varrógépek tűiben mobiltelefon segítségével észlelhető, ha a kapcsolat megszakadt, amikor a telefont egy tűhöz közel vitték, ez állítólag bizonyította az anyag jelenlétét. Ekkor a  rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia , miután ezek a gépek  drága összegekért elkeltek. Y. Primakov szerint  úgy állították elő, hogy az antimonitsav higanysóját egy speciális gyorsítóval szintetizálták radioaktív izotóp részvételével.

A higanyból készült antennák lehetővé tették alacsony teljesítményű adójelek fogadását bármilyen nagy távolságon. A tesztek jeleket fogadtak az amerikai mobiltelefonoktól, a londoni televíziós műsoroktól, a Fidel Castro rezidencia lehallgató készülékeitől és sok érthetetlen jelet is fogadtak feltehetően távoli galaxisokból. A higanyantennákat kizárólag az orosz FSB szolgálatai használják  láthatatlan repülőgépek észleléséhez, a földönkívüliekkel történő kommunikációhoz. Ilyenek a moszkvai felhőkarcolók tetejére szerelt fehér golyók is állítólag. 

 Kialakult egy másik elmélet is válaszul a nyugati híresztelésekre, mely szerint az Egyesült Államok titokban eladja a vörös higanyt terroristáknak, hogy felkutassa azok rejtekhelyeit. Szaddam Husszein akkoriban megígérte, hogy milliárdos összeget fizet annak, aki ad neki mintát az anyagról. A következő években ez utóbbi teória kezdett beigazolódni, mivel a kormányok a valóságban is beismerték az anyag létezését. 2004-ben több embert tartóztattak le Nagy-Britanniában a vörös higany beszerzésének megkísérlése után, amelyet terroristáktól akartak megszerezni. Azzal vádolták meg őket, hogy egy bombával fel akarták robbantani Londont. Ugyanebben az évben az Al-Kaida egyik vezetője arról számolt be, hogy több nukleáris bombát birtokol, amely vörös higanyt tartalmaz. Ugyanez történt 2015-ben, amikor az ISIS terrorista csoport tagjait elfogták, akiktől Törökország próbált vörös higanyt vásárolni. 2019-ben négy embert tartóztattak le Kijevben azért, mert állítólag kettő liter anyagot próbáltak eladni közel 250 000 euróért. Egyes beszámolók szerint  az anyag körüli mítosz csupán kitaláció, amely az Egyesült Államok és Oroszország együttes művelete volt az illegális nukleáris anyagok kereskedőinek felkutatása érdekében. Ezt a verziót az amerikai katonaság egyes tagjai is állították. 

Az anyagot körülvevő történetek az idő múlásával  egyre furcsábbá váltak. Az internet segítségével a hírek futótűzként  terjedtek. Az emberek azt állították, hogy a vörös higany nemcsak a múmiákban, hanem a denevérek fészkében is megtalálható, amelyet az állatok nagyon jól elrejtenek. Mivel nem találták meg, később leszűkült mindez a vámpírdenevérekre. Számos videón látható, hogy a vörös higany vonzza az aranyat, de a fokhagymától elporlad. Tükör mellé helyezve nem látható alakmása, amely egy másik vámpír jellegét bizonyítja. A 2000-es évek elején az anyag híre elterjedt az egész  arab világban is, miszerint felhasználható a dzsinn és egyéb természetfeletti lények megidézésére. Nem meglepő, hogy a vörös higany hihetetlenül keresetté vált. 

 

 

Szólj hozzá

Rejtélyek