2023. aug 28.

A négylevelű lóhere

írta: Darius1
A négylevelű lóhere

Az ősi és a modern legendák körülbelül három- és négylevelű lóherékről szólnak. Az egyik legenda szerint Éva négylevelű lóherét vitt az Édenkertből.  A görög és a római mitológiában a háromlevelű lóhere a hármas istennőket képviseli (Moira). A ritka négylevelű lóhere  kereszt alakja miatt népszerű keresztény szimbólummá vált. A középkori népi regékben a teljes boldogságot szimbolizálja. Úgy gondolják, hogy minden levél a boldogság más aspektusát képviseli, beleértve a hírnevet, a gazdagságot, a hűséges szeretőt és a kiváló egészséget.

Kelták

A közhiedelemmel ellentétben a négylevelű lóhere  hivatalosan nem Írország emblémája, mert ez a hárfa. De az emberek szívében és elméjében az egész világon a lóhere Írország szimbóluma. Csak egy probléma van: nem léteznek a való életben. Ugyanis a négylevelű lóhere nem különálló faj, csak genetikai rendellenesség. A shamrock  mitikus növény. A  kifejezés itt először a színdarabokban és a költészetben jelenik meg az 1500-as években, de az első személy, aki ezt egy felismerhető növényhez kötötte, az angol botanikus, John Gerard volt. Szerinte a közönséges réti lóhere ez. A shamrock története Szent Patrikkal kezdődik, aki Íroroszág védőszentje. A legenda szerint az V. században a Szentháromság  szimbólumának nevezte a lóherét egyedi háromlevelű alakja miatt. Ennek oka a kelta mitológiában gyökerezik, ugyanis a növényt az egyik  kelta istennőhöz, Ana-hoz társították. Ő volt a jólét és a halál istennője, de a természettel is is társították. A bőséges termés és a szerencse között pedig kapcsolatot láttak. Ezért a a druidák ruhájukon hordták, hogy elkerüljék a gonosz szellemeket. Úgy vélték, hogy a lóhere hármas alakja lehetővé teszi számukra azt, hogy észleljék a szellemek jelenlétét.  

Szlávok

A raskovnik varázslatos gyógynövény a szláv folklórban. A legendák szerint azonban hírhedten nehéz felismerni a növényt,  csak a chtonic, vagyis alvilági istenek állatok tudják azonosítani. Bolgár forrásokban azonban a raskovnikot néha olyan növénynek nevezik, amely hasonlít a négylevelű lóheréhez.. Nem feltétlenül ritka és nemcsak eldugott helyeken virágzik, de ennek ellenére lehetetlen felismerni. A legenda szerint a raskovnik bármilyen kaput vagy lakatot kinyithat méretétől, anyagától vagy kinézetétől függetlenül. Felfedheti a földbe eltemetett kincseket is. Az egyik szerb legendában  a növény kiszabadította a láncra vert fekete embert, aki aztán a föld mélyére süllyedt,  helyébe pedig egy aranyérmével töltött üst került. Ugyanitt  abban hittek, hogy léteznek más kincsek is a föld alatt, például Radovan cár kincse, amelyeket más módon nem lehet felszabadítani, csak egy raskovnikkal. A bolgárok által a gyógynövénynek tulajdonított egyéb természetfeletti tulajdonságok közé tartozik az átalakulás képessége. Vasból aranyat csinálhat, de átvitt értelemben képes volt  arra is, hogy boldoggá tegye azt, aki viselte. A teknős az egyetlen lény, amely felismeri a gyógynövényt és annak helyét. Ezért a  bolgárok amikor megtalálták egy teknős fészkelőhelyét, kerítést építettek körülötte amikor a teknős nem volt ott. Miután visszatért, nem férhetett hozzá a tojásaihoz. Hogy lebonthassa a kerítést, egy raskovnikkal tér vissza hamarosan.  Ezután az emberek lebontják a kerítést, majd elveszik a teknős szájából a növényt, mivel arra már nincs szüksége. Szerbiában a teknős helyett sündisznóval csinálták ezt, egy dobozba zárták annak gyerekeit. Hogy anyjuk ki tudja szabadítani őket, meg kellett előbb szereznie  a raskovnikot. Az embereknek ilyenkor gyorsan kellett cselekedniük, hogy kivegyék szájából, mivel könnyen lenyelheti azt. De létezik öt-, sőt hatlevelű lóhere is. Oroszországban az ötlevelű lóherét betolakodók, tolvajok és  rossz emberek elleni védőtárgyként használják. A növényt megszárították, majd fehér rongyba csomagolva  a küszöb alá rejtették. Úgy gondolták, hogy ha egy rossz szándékú ember a házba érkezett, akkor annak tulajdonosa azonnal kiismerte őt és idejében hazaküldte.  Annak érdekében, hogy biztosan hatékony legyen a varázslat, a lóhere mellé a küszöb alá elrejtettek egy kést is. 

Távol-Kelet

A kínaiak úgy gondolják, hogy ha a lóhere bőségesen virágzik, akkor bőséges termés lesz nyáron, télen pedig nem kell éhezni. Ha a kertben található száz növény közül legalább egynek négy levele van, akkor a nyár különösen termékeny lesz.  A növényt ajánlott a konyhába vagy az ebédlőbe helyezni, ahol az egész eszik. Asztalterítőket, szalvétákat, tányérokat és különféle konyhai eszközöket szintén díszítik a növény formáival. Nagy figyelmet fordítanak a ruhákra is, amelyeket a lóhere díszít. Úgy gondolják, hogy az ilyen dekorációt csak erős mágusok és sámánok viselhetik, akiknek nemcsak a mindennapi kérdésekkel kell foglalkozniuk, hanem szoros kapcsolatban kell állniuk az űrrel is, az emberek segítése és különféle betegségek kezelése érdekében. A tibeti  bölcsek úgy vélik, hogy a lóhere szirmok megszemélyesítik a személyiség három alkotóelemét: a lelket, a testet és a szellemet. Ha valaki egész életében magával hordozza ennek a növénynek a szimbólumát, akkor bölcsessége, éles elméje és mentális ereje lesz. Japánban virágcsokorként is használják a lóherét. Itt a vörös lóhere színét a gazdagság bevonzására használják. Úgy gondolják, hogy ha a növényt pénztárcába helyezik, akkor minden bizonnyal tele lesz pénzzel.

Ha a kertben nem találunk négylevelű lóherét, nem a legnagyobb gond.  Menjünk a legközelebbi ékszerüzletbe, válasszunk ki ott egy lóhere  mintázatú emléktárgyat. De még könnyebb és olcsóbb, ha és magunk készítjük el a talizmánt, amely egy védőtárgy. Legyen ez egy négylevelű lóhere.

Szólj hozzá

Természet