2023. sze 02.

Drakula

írta: Darius1
Drakula

Egyél zabkását, különben jön Drakula és elvisz ! A román gyerekek sok generációja hallotta ezt a közmondást gyerekkorában. Vlad Tepes hírhedt középkori román uralkodó volt, Karóbahúzó Vlad másnéven és Drakulának is nevezik, habár ez egy a személyéről megalkotott karakter. Román és olasz vegyészekből álló csapat nemrég kiadott egy tanulmányt, amely azt állítja, hogy szó szerint és nem metaforikusan vérkönnyeket sírt.  Ezek a  tudósok beszámoltak az általuk feltárt bizonyítékokról, amelyek azt mutatják, hogy Drakula gróf valós inspirációja több betegségben is szenvedett. A tanulmány feltárja azt is, hogy vérkönnyeit olyan betegség okozta, amely vért szivárogtatott a könnycsatornáiba minden alkalommal, amikor késztetést érzett a sírásra. Bár nem a legsúlyosabb betegsége volt ez, de  rendellenességei között szerepelt a nagyon ritka hemolacria, amely miatt az ember valódi vért tartalmazó könnyeket sír. Ám azok, akik látták Vlad-ot életében vagy később szellemként (ha igazak a beszámolók), gonosz természetének visszatükröződéseként tekintették ezt, nem pedig egészségügyi hibának.

A román és az olasz tudósok kémiai elemzést végeztek a XV. században írt három levél felületéről eltávolított fehérjéken és peptideken. 1448 és 1476 között uralkodott Havasalföld földjein, amelyek ma Románia déli felét alkotják. Ennek az új tanulmánynak a céljából a kémikusok etilén-vinil-acetát néven ismert anyagot tettek a Vlad Tepes által írt három értékes történelmi dokumentum külső felületére. Ez a vegyi anyag képes fehérjéket és peptideket (fehérje építőelemeket) felszívni és átvinni bármilyen felületről. Ezzel a módszerrel a tudósok képesek voltak eltávolítani a fennmaradó szerves maradványokat, amelyek több mint 500 peptidet és fehérjét tartalmaztak, amelyek közül száz emberi eredetű volt. A peptidekről feltételezték, hogy Vlad Tepes-től származnak,  nem pedig  más személyektől, akik megfoghatták a leveleket. Ezt onnan tudni, hogy a tudósok mintákat vettek olyan részeken, ahol a levélíró többször megérintette a papírt a tenyerével. A kinyert peptidek között volt egy olyan molekulatípus, amely a ciliopátiák néven ismert sejtrendellenességek csoportjához kapcsolódik. Ezek a zavaró állapotok a szervek hibás működését okozhatják. A vegyészek képesek voltak kivonni három peptid mintát, amelyek a retinából és a könnycsepp folyadékából származtak, köztük volt a vérkönny hullatásáért felelős is.

Ismerve a fenti tudományos kísérletet, meglehet igaznak bizonyula  következő legenda, amelyben Vlad Tepes megvásárolta nyugat-európai vándorló szerzetesektől a halhatatlanság titkát. A titok az volt, hogy neki is, mint bárki másnak aki meg akarta hosszabbítani az életét, vérszívó vámpírrá kellett változnia.  A legendák alapján lecsapolta az emberek vérét,  majd megitta.  A katonái (hivatalosan azért, hogy a törökök ne vehessék észre őket) állatbőrbe öltöztek, amely legtöbbször farkas volt. A beszámolók szerint azonban ők vérfarkasok voltak, akik éjszaka kiszívták az ott élők vérét.  Többen látták magát Vlad Tepes-t is éjszaka repülni denevérszárnyakkal. Alakja a modern korban, Romániában a strigoi formájában létezik, amely vérszívó lény. A pricolici a másik ilyen lény, a mely hasonlít egy farkasra. A rosszindulatú, erőszakos férfiakról gyakran mondják, hogy haláluk után pricolici-csá válnak, hogy továbbra is ártsanak más embereknek. Néhány román történet szerint a pricolici vérfarkasok az életben és haláluk után vámpírként térnek vissza. Olyan állatokká is válhatnak, mint a kutyák, baglyok és denevérek. Ezekben az állatokban a közös, hogy éjszakai vadászok.

Az igazi Drakula  sokkal gonoszabb volt, mint a kitalált karakter.  A drakula szó román nyelven ördögöt jelent. Mások szerint ez a Sárkányrenddel van összefüggésben.  Vlad születési ideje volt az a nap, amikor apját felvették a Sárkány Rendjébe  furcsa módon. A titkos társaság tagjai vérre esküdtek, hogy megvédjék a keresztény hitet és megmentsék népüket a török betolakodóktól. Hosszú fekete köpenyben jártak, amelyet a rend tagjainak mindig kellett viselniük, tagja volt sokak szerint ennek a társaságnak Báthory Erzsébet is később. A történészek több mint 80 000 ellenséges katona és ártatlan civil halálát tulajdonítják neki a Havasalföld függetlenségéért folytatott időszak során. 1462-ben az Oszmán Birodalom akkori uralkodója, II. Murád egy 90 000 fős hadsereget vezetett Havasalföld felé annak részeként, hogy meghódítsa Románia jövőbeli földjeit és beolvassza királyságába. Az invázió megállítása érdekében Vlad  elrendelte több mint 23 000 fogoly bebörtönzését, akiket katonái az oszmán területre irányuló támadások során ejtettek foglyul. Ahogy a török sereg előrenyomult,  az úton férfiak, nők és gyerekek testét látták, amelyeket  átszúrták karókkal, majd hagyták bomlani testüket a napon. Murád serege  megfordult és visszaindult Konstantinápolyba. A Hunyadi Mátyásnak írt levélből kiderül: 23 884 törököt öltünk meg nem számítva bele azokat, akiket otthonukban égettünk el vagy azokat, akiknek a fejét katonáink levágták. Állításainak alátámasztására Vlad zsákokat küldött neki, amelyek tele voltak olyan testrészekkel, amelyeket levágtak emberekről.  Azokat a törököket,  akik nem voltak hajlandók levenni turbánjukat,  a fejükhöz szegezték azt.  Egyre több új kínzási módot vezetett be, köztük szerepelt körömtépés, csonkítások, megvakítás és kisütés olajban. Később tizenhárom évet töltött Corvin Mátyás foglyaként a budavári labirintusban. 1475-ben szabadon engedték, visszakaphatta trónját Havasalföldön. 1476-ban ismeretlen körülmények között eltűnt. Nagyon sok verzió van arról, hogyan halt meg, ezért az sem biztos meghalt ekkor. A modern régészek feltárták állítólagos sírját, de az üres volt.  A közelében viszont találtak több koponya nélküli maradványt.

dracul.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

Kelet-Európa