2023. sze 23.

Aranyszarv

írta: Darius1
Aranyszarv

 Zlatorog (Aranyszarv) a zerge és az ibex  keveréke. Rövidebb szarva van, mint  a zergének, viszont ez aranyból áll. A szarv révén természetfeletti képességekkel rendelkeznek, mert az sokkal erősebb a normálnál és harc esetén is több kárt okozhatnak ellenfelüknek.

Valamikor régen a gleccserek és sziklás hegyek voltak a fehér nők otthonai, akik jólelkű és szerény emberek voltak. Segítették a szegényeket, különösen a varandós nőket. Így az a gyerek, aki jelenlétükben jött a világra egész életében védelmük alatt állt. De megtanították a  hegyekben élő pásztorokat arra , hogyan ismerjék fel a gyógynövényeket és azok jótékony hatásait.  A mai napig az emberek  hálával tartoznak nekik. A Soška-völgyben a fehér nők vigyáztak a hegyi kecskékre vagy zergékre, akiknek vezetője az Aranyszarv néven volt ismert.  Mivel gazdáik rendelkeztek a varázslás és mágia képességeivel, ezt a kecskét sebezhetetlenné tették: ha golyó érte a kecskét, nem halt bele, de vére lehullott a földre és abból egy mágikus gyógynövény nőtt ki, amelyet Triglav rózsának hívnak. ( Potentilla nitidus ). Amikor Aranyszarv a  gyógynövénynek csak egyetlen levéléből evett, azonnal meggyógyult még akkor is, ha a vadász a szívét lőtte át. Ezenkívül Aranyszarvnál volt a hegycsúcson elrejtett kincsesláda kulcsa is, amelyet a százfejű sárkány őrzött.

Volt egy fogadó a hegyek felé vezető úton. A fogadó lányát sok férfi akarta, de ő csak egy embert szeretett, a Trenta nevű vadászát, aki egy vak özvegy fia volt. Ő volt a legjobb és legbátrabb vadász az egész környéken, emiatt az emberek azt mondták róla, hogy fehér nők védelme alatt áll. A hegyek minden útját és ösvényét ismerte, nem félt áthaladni a meredek sziklafalakon és lavinák által veszélyeztetett terepeken. Egy napon a kocsmát egy gazdag velencei kereskedő látogatta meg. Annyira tetszett neki a vadász barátnője, hogy megígérte neki nagy luxusban élhet vele, ha feleségül megy hozzá. A lány anyjának is jobban tetszett a kereskedő, mint  a vadász és mivel stabil életkörülményeket akart lányának, mindent megtett azért, hogy meggyőzze őt. Mivel nem sikerült, az anya a vadásznál próbálkozott. Arra kérte hozzon Triglav rózsákat a hegyről lányának. Trenta vadász emiatt rendkívül ideges lett, mert nem tudta hol nőnek a rózsák és mit kell tennie. Egyszer találkozott a Zöld vadásszal, aki rábeszélte őt arra, hogy ölje meg Aranyszarvat  annak érdekében, hogy Bogatin hegyi kincseit barátnője anyjához vigye. Ugyanazon az éjszakán elindultak otthonról, hogy a Triglav csúcsát estére elérjék. Ott észrevették Aranyszarvat, mivel a Nap fényétől csillogott annak szarva. Trenta ekkor elővette puskáját, sikerült eltalálnia vele a kecskét.  A sebéből kifolyó  vér vörösre festette a sziklákat, de nemsokára ki is nőtt belőle a rózsa.  A vadászok meg akarták akadályozni ezt, hiszen tudták azt, ha eszik belőle  a kecske, akkor annak nyomban begyógyulnak a sebei. De nem jártak sikerrel, mert Aranyszarv túl gyors volt. Lenyelte a rózsát, majd felkelt  a földről. Dühös lénnyé változott, egyenesen üldözői felé vágtatott. A zöld vadász annyira megijedt emiatt, hogy menekülőre fogta és nem vigyázott eléggé a sziklákon való átjutásnál. Lezuhant, majd később társa, Trenta is. Tavasszal megtalálták testüket a Soča folyóban, Trenta kezében a Triglav rózsát markolta holtan is. A fehér nők miután megtudták mi történt elhagyták a hegyeket Aranyszarvval együtt. A lány is magára hagyta anyját, soha nem bocsátott meg neki. Aranyszarv szobra látható a hegyi tó, Bohinj partja mentén, ugyanis az emberek titkon azt remélik, hogy talán egyszer visszatér közéjük.

A szlovénok számára Triglav nem csupán egy hegy, hanem egyben az az ország legmagasabb csúcsa is a Júliai-Alpokban (2 864 méter). Ez a nemzeti szimbólum megjelenik a nemzeti zászlón, valamint a címeren is. Milan Kučan, aki Szlovéniát  a függetlenség útjára vezette, egyszer azt mondta, hogy minden szlovénnek kötelessége életében legalább egyszer megmásznia a hegyet. Neve szlovén nyelven három csúcsot jelent. Mivel a szláv mítoszokban létezik egy szintén Triglav nevű isten, bizonytalan a hegy nevének eredete. Valószínűbb az , hogy ennek oka a hegycsúcs hármas alakja. A történetben előfordult egy sárkány is, amely kincset őrzött. A Tržič hegyi város idősebb lakosai azt mondják, hogy a területet sárkányok lakták. A város eredetének története egy sárkányt is magában foglal. A legenda szerint a sárkány született a közeli Kassa hegyen. Ahogy egyre nagyobb lett, a hegy két részre oszlott súlya alatt, a sziklák pedig betemették a hegyoldalon fekvő várost.  A lakosok, hogy mentsék életüket sietve mindent hátrahagyva lemenekültek a hegy aljába, ahol új települést alapítottak.

Szólj hozzá

Kelet-Európa