2023. sze 23.

Párizs legendái

írta: Darius1
Párizs legendái

 Párizs olyan város, amelyet mindenkinek meg kell látogatnia egyszer. Ugyanis csak így  érezhetjük és tapasztalhatjuk egyedi légkörét, hangulatát és kultúráját. Emellett természetesen sok legenda és mítosz alakult ki itt a város hosszú történelme során.

A romantika városa

Párizst gyakran nevezik a Szerelem városának. A Pont des Arts (Művészetek hídja) híres volt szerelmi lakatjairól, amelyeket szerelmesek szereltek fel rá. Az Eiffel-torony szerelemmel és romantikával való társulását a hagyományok keltik életre, a torony számos filmben, regényben és dalban is megjelent és olyan úti céllá változott, amelyet szerelmesek gyakran meglátogatnak. Ezenkívül a híres párizsi kávézók is megteremtik a romantikus légkört. Magát a francia nyelvet gyakran tekintik a romantika nyelvének ,ugyanis sokak szerint a romantika stílusirányzat is innen indult ki.  A francia dallamos jellege a romantikus környezettel kombinálva olyan légkört teremt, amely újjáéleszti a szerelem és a szenvedély mély érzéseit. A Szerelem Falja népszerű úti cél a Montmartre-on. A  szeretlek  kifejezés 250 nyelven szerepel a falakon. Emellett a közvélemény szerint  a párizsiak barátságos és jómódú emberek, akik szívesen fogadják városukban  a látogatókat.

A Notre-Dame legendái

Sok legenda szól a székesegyház vízköpői  mellett elhaladó ördögökről és démonokról. Biscornet kőműves legendáját is lejegyezték, aki a Notre-Dame oldalsó ajtóinak tervezéséért volt felelős a XIII. században. Azt mondják beleegyezett abba, hogy lelkét eladja az ördögnek, aki így szólt hozzá: Én vagyok az ördög. Ha velem szeretnél paktumot kötni, akkor a legokosabb építész lesz belőled és be tudod fejezni a templom terveit. Reggel azonban  a kőművest holtan találták a kapuk mellett, amelyekre bonyolult mintázatú ábrákat tettek. Emiatt később a székesegyház felavatásának napján  annak ajtajai nem nyíltak ki, ezt csak nagy mennyiségű szenteltvízzel tudták  elérni. Sokan egész életüket az örök ifjúság titkának keresésével töltik. A legenda szerint a Notre Dame elvezethet ennek titkához. Úgy gondolják, hogy a rejtett üzeneteket beágyazták a homlokzatba, amely térképként szolgál az ifjúság szökőkútjához. Kincsvadászok és kódfejtők évek óta munkálkodnak a templomban és megpróbálják megoldani a rejtélyt. Az épület egyik legérdekesebb szobra kettő angyalt ábrázol, akik egy emberrel állnak szemben, aki saját fejét tartja a kezében. Ő Szent Denis, akit elítéltek  a keresztény hit terjesztése miatt. Miután lefejezték, a szent felvette fejét a  földről. Hat kilométert sétált fejével a kezében, majd megállt egy szökőkútnál, amely a mai Suzanne Buisson tér területén volt a híres Montmartre-on, amely lefordítva  a Mártírok Hegye. Denis Párizs első püspöke lett. 

Az Opera fantomja

1873-ban egy Ernest nevű zongoristának eltorzult az arca a tűzvész idején, amely Párizsban keletkezett. Ekkor meghalt felesége is, ezért úgy döntött elszigeteli magát a világtól. Az Opera alagsorát ekkor javították, Ernest pedig itt keresett magának menedéket. Itt töltötte le egész életét, halakat fogott ki a földalatti tóból. Eltűnése óta sok furcsa dolog történt az Operában, többen meghaltak. 1896-ban az Opera nagy csillárja leszakadt és megölt egy nézőt a Gounod Faust előadása során. A legenda szerint ez a néző a 13. helyen ült. Ezt követően furcsa jelenségek sorozata bizonyította a szellem jelenlétét: egy gépészt felakasztva találtak, melyből arra lehetett következtetni, hogy öngyilkosságot követett el azzal a különbséggel, hogy a kötél hiányzott.  Röviddel ezután egy táncos elvesztette életét, miután egy galériából kiesett. Christine Daaé énekesnő azt állította, hogy egy napon találkozott a fantommal.

A horgászó macska

A  Chat qui Peche  utca (horgászó macska) Párizs egyik legrégebbi és legrövidebb utcája, mindössze 15 méter hosszú és másfél méter széles. Az utca egy XV. századi városi legendának köszönhetően kapta nevét. Azt mondják, hogy nem messze ettől a helytől egy fekete macska élt, amely tudott halat fogni a mancsával. Egyszer a Sorbonne egyetem három hallgatója felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a macskát és annak tulajdonosát soha nem látták együtt, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy Perle atya vérfarkas.  Egyik nap sikerült elkapniuk a macskát, melyet  megöltek és testét a Szajnába dobták.. Attól a naptól kezdve Párizsban senki sem találkozott többé Perle atyával. A pletykák szerint a hallgatók valójában nem a macskát ölték meg, hanem a papot. Az ügy bíróság elé került, amely hihetetlenül gyorsan és nyomozás nélkül döntött. A királyi ügyész mindhárom diákot kivégeztette. Néhány nappal később a városlakók meglepetésére Perle atya visszatért Párizsba egy  kirándulásból, hogy levezesse  a vasárnapi misét Saint-Severne-ben. Ugyanezen a napon a fekete macska visszatért a szokásos halászatához a Szajna partján. Azóta az utca megkapta a jelenlegi nevét, a halászó macska szelleme pedig még mindig látható a keskeny párizsi utcán.

Belphegor, a Louvre szelleme

A Bibliában szereplő Belphegor egy moábita isten. Ez az isten manipulálni tudja az embereket úgy, hogy anyagi hasznot ígér nekik. Belphegor szelleme a Louvre nevű múzeumban vert tanyát, jelenlétét gyilkosságok, rablások, betört ablakok bizonyították állítólag. A szellem onnan ismerhető fel, hogy bőrből készült fekete maszkot visel. A Louvre előtt megépült piramis 666 üveglapból áll, ami beindította sokak fantáziáját és az ördöggel hozták kapcsolatba. A tervezők elutasítják ezt az elméletet, ugyanis szerintük 673 üveglapból áll a piramis. Azonban Párizsban élt egy másik híres maszkot viselő legendás alak is, habár ő vasálarcot viselt rabsága idején a Bastille-ban. Ennek a személynek a rejtélyét még nem fedték fel. Néhanyak szerint szerint a fogoly nem más volt, mint XIV. Lajos ikertestvére.

A macaron

Párizsban egyik közkedvelt süteménye a macaron, amely napjainkra már világszerte elterjedtté vált.  A közvélemény szerint azonban olasz eredetűek. A legendák szerint a sütemény 1533-ban jelent meg először Franciaországban, amikor Medici Katalin feleségül ment II. Henrik királyhoz. Akkoriban mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készítették, a pap köldökének hívták. A francia forradalom idején  két nővér, Marguerite és Marie-Elisabeth menedékjogot kért Nancy városában, Kelet-Franciaországban. A macaron-ok 1792-ben szereztek hírnevet, amikor a nővérek elkezdték árusítani a nép körében. A sütemény tényleges mai formáját azonban egy híres cukrászdának köszönheti, amely csupán macaron-t árusít. A Ladurée cukrászda 1930-ban szerzett valódi hírnevet, amikor Pierre Defontaine véletlenül új süteményt hozott létre, így alkotása védjegyet is kiérdemelt. Két macaron közé aromás krémet tettek, amely csokoládéból,  tejszínből és vajból állt. Viszont  a titkos összetevőt  a tulajdonosok napjainkig is szigorú titokban tartják, senkinek nem sikerül hitelesen lemásolnia a süteményeket ízükben. Az éves Makaron-napot Páriszon kívül világszerte ünneplik, beleértve olyan városokat, mint Budapest és az amerikai Portland.

 

A katakombák

Körülbelül 350 kilométer hosszú alagútrendszer fekszik Párizs alatt, melyeknek legnagyobb része nem látogatható. Néha látják itt a vörös macska szellemét vagy az oszlásban lévő akasztott embert. A járatokat azért alakították ki, mert eredetileg bányászati célokra kellettek, de a járvány idején később, mivel nem volt hová eltemetni a halottakat, azok tetemeivel megtöltötték az alagutakat, ezek száma hat millióra becsülhető. A szóbeszéd szerint éjszaka hallani lehet a nyughatatlan lelkek nyögéseit. Egy F. Fridland nevű kutató úgy döntött, hogy feltérképezi a járatok egész területét és felvételeket is készít. Egyre mélyebbre hatolt a járatokban, csontokkal teli kamrákba nézett be, egyszer a kezébe vett egy padlón heverő koponyát. Egy helyen nyilakat talált a falakon, melyeket követni kezdett. Egy másik részen egy fura fehér alakot látott a falra festve. Akkor megpillantott valamit, amitől megrémült és futni kezdett. Egyre gyorsabban haladt, egyre hangosabban lihegett, mígnem elejtette a kamerát. Ma sem tudni ki volt ő és mi történt a kutatóval.

 

A temető vámpírja

1848-ban szokatlan dolgok történtek a Lachaise temetőben. Halottakat ástak ki, akiknek többsége fiatal nő volt, majd testüket feldarabolták és szétszórták a temetőben. Mivel ondót találtak rajtuk, valaki közösült velük. A legtöbb tetem hasát felvágták, majd kihúzták a beleiket. Annak ellenére, hogy járőröket küldtek a temetőbe ezután, a vámpír nyomon követhetetlen maradt. A hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy fémhuzalt szerelnek a temető falára, amely valójában érintésre érzékeny csapda volt. A vámpír bele is esett a csapdába, menekülés közben fogták el. Kiderült a neve is, Francois Bertrand-nak hívták és egy közkedvelt őrmester volt. Egy év börtönbüntetést kapott temetkezési helyek megsértésének vétéségében, majd visszahelyezték hivatalába. Ennek oka, hogy Franciaországban a nekrofília nem bűncselekmény.

Pite emberhúsból

A legenda szerint 1384-ben a Miasszonyunk (Notre-Dame) -székesegyház melletti Marmousets utcában egy pék és egy borbély közösen együttműködött a sikeres üzlet érdekében. A borbélynak kellett elvágnia az emberek torkát, azok testrészeit feldarabolta, aztán egy föld alatti alagúton keresztül vitte át azokat a pékhez, aki elkészítette belőlük a húsos pitéket. A szomszédos egyetemre járó hallgatók tömegének köszönhetően a borbélynál nem volt hiány kliensekből. A pitéket sokan vették meg, köztük VI. Károly francia király is. A két bűntársat leleplezték, majd máglyán megégették őket. Az alagsorban megtalálták a bizonyítékokat is, köztük  a borbély által használt szikéket és baltákat.

 

 

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa