2023. sze 25.

A vudu

írta: Darius1
A vudu

A Haitiban 2010-ben történt katasztrófa után  Pat Robertson protestáns lelkész a tévében azt állította, hogy  tudta a földrengés valódi okát: az ország régóta fennálló paktumot kötött a Sátánnal.  Valami régen történt Haitin, amelyről az emberek  nem akarnak  beszélni. Szerződést kötöttek az ördöggel annak érdekében, hogy a gyarmatosító franciák elmenjenek onnan. Emiatt történik a sok rossz dolog is földjükön, ellenben a Hispaniola sziget másik felét képező Dominikai Köztársaságban nincs szegénység, éhezés, földrengések és szökőárak. Kérdés, hogy mi történt régen. Azokat az embereket, akik túlélték az Afrikából a Saint Domingue francia kolóniába való áthaladás nehézségeit, eladták őket annak érdekében, hogy ültetvényeken dolgozzanak. A rabszolgák viszont Afrikából magukkal hozták a vudu vallás elemeit, amely meghonosodott Amerikában. Boukman is egy rabszolga volt, aki elmenekült a Morne Rouge közelében lévő ültetvényről, aztán vudu szertartást vezetett, amely döntő jelentőségű volt a haiti forradalom kezdetén.  Egyesek úgy vélik ekkor kötötték meg a szerződést az ördöggel, amelynek neve Bwa Kayiman vagy franciául Bois Caiman lett. Aznap esett és az eget felhők takarták el. Egy nő  táncolni kezdett a tömegben, késsel a kezében, amellyel  elvágta egy fekete sertés torkát,  annak véréből minden jelenlévőnek adott, akik megesküdtek arra, hogy megölik az összes szigeten élő fehér embert

A vudu követői úgy gondolják, hogy az ember lelke két alapvető részre oszlik: a ti bon ange ( kis jó angyal ) és a gros bon ange ( nagy jó angyal ). Az utóbbi felelős az ember életerejéért és a testi funkcióiért, a test halála után kilenc napig  a földön marad, majd Isten színe elé járul. Az előbbi a mentális funkciókért és a gondolkodásért felel, miután a személy meghal, ez az angyal kísértetként él tovább. A vudu hiedelmek nem a halált tekintik az élet végének, mert utána csak a környezet fog megváltozni. A gros bon ange és a test elválasztásának rituális folyamatát dessounin-nak hívják. A temetkezési rituálék szerint a holttest orrlyukait és a füleit pamuttal töltik ki, a száját becsukják,  a térdét összekötik a nagy lábujjával. Rummal kevert cukornádlé keverékéből négy pontot rajzolnak a halott testére, hogy az így megtisztuljon. Különböző fények és gyertyák jelenlétében majd a saját nevét nevét suttogják az elhunyt fülébe. Időnként a ti bon ange  a halál után felhasználható gonosz cselekedetekre. A zombivá válás akkor kezdődik, amikor egy bokor néven ismert erre kijelölt személy vagy varázsló  beadja neki a zombi port. A fulladás elkerülése érdekében a bokornak a temetéstől számított nyolc órán belül ki kell ásnia a testet a földből. Egy-két nappal később a bokor újraéleszti  zombiját egy másik, az ördög lélegzete  elnevezésű porkeverék felhasználásával, amely atropin-t és scopolamin-t tartalmaz.  Ezt a hallucinogén főzetet rendszeresen használják . Pontos összetevői: nadragulya, nádszirup, édesburgonya, beléndek. Az említett atropin és scopolamin a Datura nevű növény révén van jelen. De ezenkívül tartalmaz emberi maradványokat, a Polichaete nevű férget, varangyot, tarantula pókot és gyíkok testrészeit.

1980-ban egy  férfi felkereste Angelina Narcisse-t a piacon. Azt mondta neki, hogy testvére Clairvius életben van. Angelina nem hitt neki, mivel  1962-ben eltemette testvérét. Az előtte lévő férfi  erre azt felelte, hogy egy varázsló, vagyis bokor feltámasztotta őt, hogy rabszolgává tegye a cukornád ültetvényein. 1962-ben Clairvius bejelentkezett a Haitiban lévő Desjardins-i kórházba testfájdalmak és láz miatt panaszkodva. Állapota gyorsan romlott és néhány napon belül az orvosok halottnak nyilvánították. Az 1980-ban újra megjelenő Clairvius emlékezett az összes megpróbáltatásra, beleértve azt is,  amikor az orvosok az arcára húzták a lepedőt. Ébren volt akkor is, amikor a koporsóját beszögezték és eltemették. Clairvius olyan kérdésekre tudott válaszolni, amelyeket csak ő tudott,  személyazonosságát több családtag is megerősítette. Hosszabb távollétének állítólagos oka a kétéves rabszolgaság volt. A bokor halála után azonban Clairvius felszabadult, de bujkálni kezdett, mivel azt hitte testvére földviták miatt eladta testét a varázslónak. Csak testvére halála után döntött úgy, hogy visszatér.

Sokféle vudu baba létezik különféle anyagokból.  A baba színe is számít: a fehér felelős az egészségért és a jólétért, a piros a szeretet hagyományos színe, a sárga és a zöld a pénzügyi siker, a termékenység stb., a lila a védelem színe, a fekete büntetésre és negatív hatásokra szolgál. Loa szellemét behívják a babába, aki egy alsóbb rangú szellem, amely a baba rabszolgájává válik. 1997-ben a tudósok úgy döntöttek, hogy véget vetnek a lázadó halottakról szóló híreknek és Haiti-ra mentek, hogy megkeressék azt a három embert, akiknek rokonai állítólag visszatértek a halálból. Természetesen megvizsgálták az élőhalottak agyi aktivitását, elektro-encephalográfiával és DNS-tesztelés módszereivel. Első alanyuk egy nő volt, aki harminc éves korában halt meg, de három év után a családtagok életben találták az utcán. Miután a bíróság megengedte a sír exhumálását, a rokonok megállapították, hogy megkövezték. A tanulmány szerzői szerint a nő valóban hasonlított a régi filmek zombijaira: a fejét mindig leengedte, rendkívül lassan és korlátozottan sétált, voltak problémái a beszéddel is, időnként érthetetlen szavakat mondott. Állapotának tanulmányozása után a kutatók előzetesen bejelentették a diagnózist: katatonikus skizofrénia. Nem tudták azonban megmagyarázni a halálból való visszatérését. A másik tesztalany egy 26 éves férfi volt WD monogrammal, aki 19 hónappal a temetése után tért vissza. Testének klinikai vizsgálata nem tárt fel természetfeletti jegyeket állítólag,  a kutatók szerves agyi szindrómát és epilepsziát diagnosztizáltak nála. Később kiderült, hogy tévedtek, mert az ember nagybátyja hipnotizálta őt, egy házában tartott fatörzshöz láncolta őt. Ezeken kívül sok más hasonló eset is történt, híresztelések voltak arról is, hogy a Duvalier nevű diktátor zombikat tart katonái között.

 

Szólj hozzá

Amerika