2023. okt 06.

Malawi szörnyei

írta: Darius1
Malawi szörnyei

A Malawy-ban, Afrika középső részén azonosított ismeretlen szörny 2003 elején káoszt okozott az ország egész területén, katonai fellépésre is szükség volt. Azon a napon három ember halt meg és további tizenhat súlyosan megsérült egy titokzatos vadállat miatt, amely  Malawi hegyvidéki régiójában él állítólag. A Dowa nevű kerületben a pánik miatt 4000 ember kényszerült négy faluból elmenekülni, hogy menedéket keressenek a kerületi székhely közösségi csarnokában. L. Sefu, a közeli nemzeti park és a vadon élő állatokért felelős hivatalos tisztviselő szerint a fenevad  hiéna formájú lehet, de még inkább az a furcsa ebben, hogy egy hiéna egész falvakat nem terrorizálhat.  Vizsgálatok folynak azóta is, de nem igazán kívánják megosztani ezek eredményeit a  sajtóval.  Két idős nő és egy hároméves baba meghalt, amikor a fenevad összetörte koponyájukat, kihúzta a beleiket és megette a belső szerveiket.. Az állat megölésére tett minden erőfeszítés eddig kudarcot vallott.  A helyi orvos szerint a legutóbbi támadások után a kórházba befogadott tizenhat beteg különféle  sérüléseket szenvedett el. Voltak, akik elvesztették a végtagjaikat, a fülüket vagy megvakultak. Egy nő száj és orr nélkül maradt, mivel a hiéna letépte azokat fejéről. Egy évvel korábban ugyanígy öten meghaltak és húszan megsebesültek. M. Amoni, aki egyszer látni vélte a fenevadat, úgy gondolja egy olyan emberhiéna lehet, amelyet korábban már lelőtték,  de visszatért kísértet formájában bosszút állni az embereken. Természetesen lehet magyarázni mindezt oroszlán- vagy hiénatámadásokkal, de a tömeges migrációt valami más idézte elő, ez pedig vélhetően a néphitben gyökerező szörny jelenléte.

Annak ellenére, hogy a szörny létezését továbbra sem erősítették meg, az igazság feltárására irányuló erőfeszítések folytatódtak. Expedíciókat, helyszíni kutatásokat és nyomozásokat végeztek bizonyítékok összegyűjtése és a teremtménnyel való bármilyen találkozás dokumentálása céljából. A mitológiában kutatva kiderült, hogy Nundu néven ismerik. A tanúk gyakran elmondták találkozásukat egy nagy, vad lénnyel, amely oroszlánra vagy hiénára emlékeztet, de olyan kiegészítő tulajdonságokkal vagy képességekkel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik őt a normál állatoktól. Egyike ezeknek a testén lévő tüskék és az alakváltozás. Az egyik börtönben kutatva további bizonyítékokat is találtak létezésére. A Mzimba Malawi északi részén van, ahol szinte senki nem jár és messze fekszik  a civilizációtól, homályba vesző titkok lapulnak falai mögött. Az őrök itt nem ismerik az emberi jogokat, a rabokkal is embertelen módon bánnak. Elsősorban politikai foglyokat küldenek ide, de ami leginkább megkülönbözteti a normál börtönöktől ezt az a tény, hogy nők is vannak itt. A börtön annak szimbóluma, hogy az ország nem rendelkezik alapvető emberi jogokkal. Folyosóin egy szörny járkál minden éjjel, amellyel minden ott élő rabnak meg kell küzdenie egyszer. Ez keveseknek sikerül, így sokan meghalnak. Nem lehet elbújni előle, mivel képes átjutni a falakon és kinyitni az ajtókat. Annak érdekében, hogy fenntartsa magát húsra van szüksége, mivel valójában egy hiéna és ember keveréke. A közeli erdőben gyakran lehet holttesteket találni, amelyek legtöbb esetben nem a raboké. Mivel ezeket a testeket valami széttépi, nehéz azonosítani őket. A helyiek abban hisznek, hogy a kormány egy szörnyet tart a börtönben, amely elvégzi a piszkos munkát, közben ki-be jár oda. Több mint egy évszázaddal ezelőtt az a szóbeszéd járta, hogy egy ember, aki jártas volt a fekete mágiában szerződést kötött az erdő mélyén lakó gonosz szellemmel. Ennek értelmében minden hónapban meg kell ölnie valakit.  Ha ezt sikeresen végre  tudja hajtani emberi hiéna képében megkaphatja mindazt, amiben megegyeztek.  Azóta köd rejti el a fák ágait Chikangawa erdejében, aki betér oda éjszaka az nem tér vissza onnan élve.

Az emberhiéna valójában nem más, mint a vérfarkas afrikai változata. A kontinens szinte mindegyik országában azonosították jelenlétüket, a Szaharától északra is. A nyugat-szudáni népek folklórjában van egy hibrid lény, amely ember is részben, ugyanis egy éjszaka  szörnnyé alakították át,  amely terrorizálja az embereket, különösen a szerelmeseket. Emberi formájában gyakran  gyógyítóként, kovácsként vagy favágóként ábrázolják, de olyan jelek révén felismerhető, mint a szőrös test, a vörös és fénylő szem és  az orrhang. A vérfarkasokkal ellentétben úgy gondolják, hogy ezek a hiénák mágikus bot segítségével vagy hamu permetezésével képesek átalakulni. Időnként az emberi test illata elegendő lehet az átalakulás kiváltásához. Amikor teljesen átalakulnak hiénákká, sokkal nagyobbak természetes társaiknál, néha teljesen szőrtelenek. Malawiban vannak olyan falusi emberek, akik azt állítják élnek olyan különleges társaik, akik valamilyen módon megértik azt, amit a madarak mondanak. Ez hogyan történik, továbbra is rejtély, de szerintük az állatok hangjai valahogyan megjósolhatják a jövőt. Néhány Malawy-ban élő hagyományos gyógyító szerint a Zwangendaba  egy még nem azonosított kőzetből készül. Azok a gyógyítók, akik  a matsenga  mágikus  rituáléknál használják, elmondásuk szerint ekkor a három szellem erejét használják fel, kezükben a kőzettel  tüzet hoznak létre, de a bátrabbak szájukból is lángot okádnak, amely nem okoz nekik sérüléseket sem a  szájukban, sem a  kezükön. Ezekről számos videófelvétel is készült, viszont azok szereplői nem árulják el a titkot. Az ott élők szerint varázslók és emberi bőrbe bújt hiénák képesek csak hasonló trükkökre, amelyet a gonosz szellemektől tanultak. A szakembereknek további kutatásokat kell végezniük annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mit használnak  a gyógyítók tűz előállításához, amelyet gyomorbetegségek gyógyításához is használnak. Egyelőre a kénre gyanakszanak. 

A Zomba-fennsík Chingwe nevű barlangját, amely valójában egy mélyedés régóta legendák övezik körül. Egyesek szerint kísértetjárta hely, ahol a mizilu él. Ide halottakat dobtak régen, feltehetően leprában szenvedők testeit, valamint azokat is, akik értelmileg fogyatékosak voltak vagy valamilyen súlyos bűnt követtek el, így az emberhiéna táplálékának jelölték ki. A hatvanas években felfedezték a lyukat, amely tele volt emberi csontokkal. Többek szerint ez a hely nem más, mint a Nundu, vagyis az emberhiéna otthona. Furcsa módon Malawi-ban napjainkban is közhiedelemben van egy olyan szokás, melynek értelmében férfiaknak fizetnek szexuális aktusért. Az itteniek abban hisznek, hogy a menstruáció idejében lévő nőknek a megtisztulás érdekében három napig  közösülniük kell egy férfival, akit hiénának neveznek ekkor és a célra kijelölt személy.  A tizenéves lányoknak nincs joguk megtagadni ezt a tisztítást. Ha nem tisztítják meg, akkor azt a lányt nyilvános veszélyforrásnak kell tekinteni a közösség többi tagja számára.

Szólj hozzá

Afrika és Óceánia