2023. okt 09.

Szokatlan esők szerte a világban

írta: Darius1
Szokatlan esők szerte a világban

Többféle szokatlan formában nyilvánult meg a csapadék eső formájában már az ősidőktől kezdve. Olyan is létezik közöttük, amelynek kiderítették okát, viszont a legtöbbjüket még mindig titkok övezik. Meteoritok, repülőgépek roncsai,  űrhajók maradványai esnek le az égből. Az első műhold 1957-es megjelenése óta több mint 20 000 űrből származó tárgy esett a Földre. Viszont a legtöbb esetben a probléma ennél jóval összetettebb, ilyen módon nem is lehetne megmagyarázni.

Véreső

Első ismert írott forrásként ezt a jelenséget az Íliász írja le. A XVII század előtt azt hitték, hogy ez az eső valóban vér, így rossz előjelnek minősítették. Tours-i Gergely lejegyezte, hogy 582-ben Párizs területén valódi vér esett a felhőkből, sok ember ruháját összemocskolva. Németországban  1349-ben történt ilyen eset, amely egybeesett a pestis megjelenésével. Az Indiában 2001-ben megjelenő vörös eső azonban széles körben ismertté vált, mert ugyanitt Kerala tartományban 2012-ben újból előfordult.  Az kiderült minden bizonnyal, hogy algák okozták itt a véresőt,  de hogy pontosan hogyan jönnek létre ilyen alsó sztratoszférában keletkező felhők, továbbra is rejtély.  Ahogyan a korábban történt jelenségek is, mert még mindig többfajta elmélet létezik, köztük néhányan azt vallják, hogy valódi vér jut a légkörbe és aztán a felhőkből kicsapódik. Hasonló jelenség a vérhó sarki és alpesi tájakon. Példa erre 2006, amikor rózsaszínű hó esett Colorado-ban, a szemtanúk azt állítják, görögdinnye illata volt. 

Haleső

Ez olyan jelenség, amely évente fordul elő Hondurasban a XX. századtól (ez nem zárja ki azt, hogy korábban nem lehetett), azon belül Yoro mellett. 1998-tól kezdve ennek a városnak a helyi lakosai évente rendezik meg a Haleső Fesztivált a jelenség megünneplésére.  Subirana atya alakjával magyarázzák a legendákban a nem mindennapi eseményt. Ennek értelmében Subirana atya látva azt, hogy milyen szegények  Honduras emberei,  három napon és három éjszakán át imádkozott. Arra kérte Istent, hogy tegyen csodát és adjon élelmet a népnek, ahogyan azt megtette Izrael gyermekeivel is manna formájában. Hamarosan sötét felhő borította be az eget, amelyből hal esett. Azóta ez a csoda minden évben megismétlődik. De máshol is volt haleső, ráadásul messze Hondurastól. Szingapúrban 1861-ben történt meg, hogy talán a földrengés következtében három napig halak hulltak az égből, állatok ezrei feküdtek a pocsolyákban. 2002-ben a  görög Korona falura halak hulltak. A lista nem teljes, ezeken kívül számtalan helyen történt már hasonló.

Sárga eső

Ilyen színű esőket jelentettek be Nyugat-Szibéria déli részein, a Chui-völgyben (Kirgizizstán), Laoszban, ezenkívül 2009-ben Észak-Oszétiában és Kabardiában történt hasonló. Pollenekkel próbálják magyarázni, de ez nem biztos. Az oroszok nagy része azzal magyarázta, hogy ennek oka valójában a sivatagi vihar hadművelet volt Irakban, ugyanis ekkor az olajkutakból származó hamu feljutott az Elbrusz csúcsára. Azért gondolták így, mivel éppen a hegyhez legközelebbi várost, Tyrnyauz-t érte leginkább a sárga eső.

Fehér- vagy tejeső

A görög költők már az ókorban megörökítették a jelenség létezését az utazók vándorlásairól szóló műveikben. 1847-ben franciaországi Chambery-ben aznap a  gazdák úgy döntöttek, hogy egész nap házukban maradnak, még az állatokat sem zárták be éjszakai szálláshelyeikre, mivel kinn tejeső hullt sűrűn, mintha azt  egy vödörből öntötték volna. Miután elállt, fehér por borította a házak kerítéseit, a tetőket és a falakat. 1956-ban a fehér eső megismétlődött, de ezúttal Ukrajna területén. Itt Kijev mellett a tejeső  mindössze tíz percig tartott, de nyomai megmaradtak itt is. A jelenség okairól ebben az esetben is többféle magyarázat látott már napvilágot, így még mindig rejtély számunkra a pontos magyarázat. A legutóbbi dokumentált eset Oregonban történt.

Állatok esője

A halakon kívül állítólag más állatok is hulltak az égből. A sajtóban megjelent publikációknak köszönhetően sok bizonyíték van ezekről, amelyek így elég megbízhatónak tekinthetőek, egymástól függetlenül történtek. 1578-ban nagy sárga egerek estek rá a norvég Bergen városára.  Az Egyesült Államokban kígyók estek le az égből, legutóbb 2006-ban. Ugyanitt egy másik helyen, Bostonban békák estek. 1880-ban a spanyol Valencia városára  fürjek hulltak. 1968-ban arról írtak a brazil újságok, hogy húsból és vérből állt az a csapadék, amely elárasztott egy  meglehetősen nagy területet. További beszámolók: 1978-ban Ausztráliában garnélarák eső, 2007-ben Argentínában pókeső, ugyanebben az évben Spanyolországban is megjelentek a békák eső formájában, 2011-ben Svédországban  egy éjjel több száz madár esett le az égből, többnyire hollók. Sőt Magyarország sem maradt ki a listából, mert itt Rákóczifalvára 2010-ben békák hulltak. Léteztek olyan beszámolók is, amelyeket meg tudtak magyarázni. 2005-ben egy szerb faluban a viharban keletkezett forgószél békákat kapott fel egy kis tóból, ekkor az örvényáramban elszállította azokat egy másik helyre. Ennek eredményeként több tucat béka esett a falusiakra. 2011-ben az angliai Coventry-re zöldségek és gyümölcsök  záporoztak, ezért valóban a szél  volt felelős.

Pénzeső

Nyilván ez utóbbi nem válna sokak számára negatív élménnyé, talán az esernyőt sem húzná fel senki. De történt már ilyen egyszer, amikor 1940-ben  érmék hulltak az égből Meshchery faluban, Nyizsnyij Novgorod régióban.  A jelenséget tanulmányozó tudósok szerint az érméket kincsek közé temették el, amelyet heves esőzések során talán az orkán által keltett szél vitt egy másik helyre.

Csillagzselé

Ritka jelenség ez, amelynek bizonyítékai a fákon, bokrokon talált zselészerű anyag. Csupán nagyon rövid ideig marad meg. Az anyagról szóló jelentések a XIV. századig nyúlnak vissza napjainkig. Még mindig nem tudni azt, hogy mi ez valójában. Több elmélet is létezik kezdve  a békák hányásától az állatok petesejtjéig, amelyet a ragadozók hagynak hátra zsákmányuk elfogyasztása után. Megint mások a meteorokkal társítják, innen is ered régi megnevezése.

Szólj hozzá

Természet