2023. okt 27.

Kísértetjárta temetők

írta: Darius1
Kísértetjárta temetők

November elsején a keresztény hagyományok értelmében a temetőkben teszünk látogatást, hogy megtiszteljük  és megemlékezzünk halottainkról. Sok temetőről hírhedt, hogy kísértetjárta. Ezek közül ismerjük meg  a leghíresebbeket. A november elsejét megelőző éjszaka van a kelta eredetű Halloween,  amely szintén  halottakkal kapcsolatos funkciókat tölt be, ekkor mennek át az elhunyt lelkek a túlvilágra.

Poveglia-sziget, Olaszoroszág

Poveglia szigete kísérteties történeteiről ismert, amelyek a Római Birodalom idejére nyúlnak vissza. Ma ez a sziget le van zárva a turisták elől, de valamikor régen a pestisjárvány által elesettek holttesteit hozták ide . Egész családokat küldtek meghalni erre a szigetre, ha valamelyik családtag megfertőződött egy betegségben. A történelem kétszer is megismételte önmagát , mert a XVI. században az országot bubópestis sújtotta. Ez a hely ismét a fertőzöttek utolsó menedékévé vált. Azóta is hallani és látni lehet a halottakat erre. Napjainkban Poveglia üres, csak magányos szellemek rohannak át az elhagyatott helyen. Rendőrhajók cirkálnak a partokon, így senki sem juthat el ide.

A Béke Völgye, Irak

 Wadi Salaam, vagyis a Béke Völgye a világ legnagyobb temetője, Bagdadtól 150 kilométerre délre fekszik. Az egyik sírásó szerint: Egy napon árnyék lopakodott mögém, majd beütötte a fejemet az egyik sírhoz, én pedig súlyosan megsérültem. Már nem tudok járni egyenesen, mindig úgy érzem, hogy a szellem még mindig kísért engem a testemben! A kísértet helyi beceneve Tantal. A családi házat eladták szülei, hogy ki tudják fizetni a 30 000 dolláros kezelést, de több mint két évvel később Hatemi továbbra is rosszul érezte magát. Az UNESCO szerint, amely felvette a temetőt a világörökségi helyszínek előzetes listájára, a Béke Völgye az egyetlen temető a világon, ahol a temetési folyamat több mint 1400 éve folyamatos. Egy másik sírásó szerint egy kísértet sírról-sírra ugrálva táplálkozik friss eltemetett testekből, amely néha féreg, macska vagy kisgyerek alakját veszi fel. A dzsinnek egy osztálya, amelyeket gúloknak neveznek, az élő és holt emberek húsán táplálkozik, ezért ezeket a dzsinneket gyakran a temetőkkel társítják.

San Miguel, Spanyolország

 A malagai San Miguel nekropolisz arról híres, hogy 1810-ig nyúlnak vissza a temetkezések . A gyásztermek, a panteon, a kápolna és a freskók a mai napig fennmaradtak. A kápolna egyik festménye a fekete lelkeket ábrázolja, ők azok a bűnösök, akik nem tértek meg és a Purgatóriumban maradtak. A bűnösök lelkei sötétedés után a temetőben bolyonganak . A festmény közelében mindig több tucat gyertya ég. Az emberek gyászmisét rendelnek nekik, mert hisznek abban, hogy másokért imádkozva ők is megtalálják a saját megváltásukat bűneik alól. San Miguel-nek sok története és legendája is van. Egy fiatal lányról mesélnek, aki szerelmi bánatban halt meg, mert a vőlegény közvetlenül az oltárnál hagyta el az esküvőn. Halála után nem sokkal a vőlegénye is meghalt  balesetben. Az emberek azt mondták, hogy a lány magával vitte őt a túlvilágra . A temető őrei  éjszaka fehér menyasszonyi ruhába öltözött nőt látnak sétálni a sírok között.

Stull, Kansas állam

Stull az Egyesült Államok Kansas államában fekvő egyik kisváros, amely kísértetjárta temetőjéről vált ismertté. Ez a temető és temploma tele van legendákkal, köztük szerepel a Pokol hét kapujának egyike, amely állítólag itt van. 1900-ig a prédikációkat német nyelven tartották, ebben az időszakban a várost két nagy tragédia érte :egy fiatal férfi testét megégve találtak meg, miután apja felgyújtotta a mezőt, egy másikra pedig  fán lógva bukkantak rá felakasztva. Ugyanezek a legendák azt mondják el, hogy az ördög 1850 óta jelenik meg itt rendszeresen,  ekkor eleinte a város eredeti neve Koponya volt, de megváltoztatták később. 1978. március 20-án több mint 150 ember várta a temetőben a démon érkezését, valamint az erőszakos halálban elhunyt és ugyanabban a temetőben eltemetett szellemeket. A temető látogatói azt állították, hogy láthatatlan karok ragadták meg őket, míg mások emlékezetkiesésről beszéltek.  Állítólag a templom bejáratának ajtaja egy lépcső, amely a mélybe vezet, ezért láthatatlan erő húz lefelé mindenkit, aki átlépi annak küszöbét. Akik lementek a lépcsőn azt állították, hogy egy-két perc alatt sikerült lejutniuk,  de a visszafelé vezető út 45 percig tartott. Más történetek kifejezetten a temető öreg fájára összpontosítanak. Az 1900-as évek elején egy helyi férfi eltűnt, majd megtalálták a fán lógva törött nyakkal. A legenda szerint bizonyos éjszakákon boszorkányok körülveszik a fát és különféle szertartásokat hajtanak végre ott. A  városlakók 1998-ban közvetlenül Halloween előtt kivágták.  A temetőben egy démon síja is megtalálhtó, ez a gyermek torz alakban született meg szőrrel és karmokkal, de csak néhány napig élt, aztán holttestét Stull-ban temették el.  Azt is mondják, hogy 1995-ben II. János Pál, az akkori pápa Colorado államba tartó utazásán magángépével átrepült Kansas környéke felett, de ekkor azt követelte, hogy a gép ne repüljön  Stull mellett, mert az egy istentelen terület.

Vvedensky-temető, Oroszország

Moszkvában 1771-ben, a pestisjárvány idején emeltek temetőt a más vallású külföldiek számára. Akkoriban annyi ember halt meg, hogy nem volt elég hely a halottaknak. Az embereket aggasztotta ez az állapot, sőt lázadtak is. Erre válaszul a kormány megkezdte a fertőzöttek temetésének megszervezését. A nem ortodox külföldieket is el kellett temetni valahol, ők külön helyet kaptak. A szemtanúk föld alatti zenéről,  bilincsek csörömpöléséről, éneklésről, látomásokról, véres testrészekről beszélnek. Itt volt a Fekete Megváltó szobra is, ahová sokan jártak imádkozni. Ők vizet vittek magukkal, mert ha azt ráöntötték a szobor, vagyis a Megváltó jobbjára, a víz gyógyító hatásúvá vált. 1948-ban a szovjet hatóságok úgy próbálták felszámolni a kultuszt, hogy eltávolították a szobrot a temetőből. Körülbelül ugyanebben az időben a temetőben megjelent egy másik Krisztus-szobor, a Fehér Megváltó. Tíz különböző kripta  falára a látogatók felírták kívánságukat várva azok beteljesülését, ez a gyakorlat napjainkban is létezik. Az egyik legfurcsább itteni legenda szerint a domb alatt, amelyen az eredeti német temető áll, egy egész város van mindenféle kazamatákkal, katakombákkal és földalatti kriptákkal. Ha végigmegyünk azon az úton, ahonnan az Amlong-ok kriptájába lehet befordulni, akkor a bal oldalon rátalálunk egy több pap sírját tartalmazó helyre. Az egyik keresztény ikonon fehér kereszt található, véres cseppek folynak le rajta. Állítólag holttesteket is találtak a sír mellett, akiket feldaraboltak.
Recoleta, Argentína

A Recoleta egy világhírű temető Argentína fővárosában, Buenos Aires-ben. Itt 1902-ben Rufina Cambaceres sírjából napokkal a temetése után sikolyok hallatszottak. Az exhumálás során karcolásnyomokat tártak fel a koporsó belsején,  a halott arcának zord képe egy sikertelen kijutásról és gyötrelmes halálról árulkodtak, szelleme viszont tovább élt a temetőn belül. Ugyanígy híres egy szakács kísértete, aki focizni is jól tudott. Egyik napon szinte egész testét megégette forró olajjal, amibe belehalt. Éjszaka lehet hallani a labdák hangját, azok pattanásait  a kripta falain és a futást. Ha valaki labdát hagy a kriptában, az ott nyomban el fog tűnni. David Alleno szelleme pedig kulcsokat csapkod, miközben a temetőt nézegeti. 6000 érintetlen mauzóleum van erre, sokról nem tudni kié volt.

Kalkutta déli temetője, India

Kalkutta India egyik legnagyobb városa, az itt lévő Déli temető állítólag kísértetjárta hely. Többen elájulnak itt tartózkodásuk idején vagy gerincükön végigfut a hideg és nem kaptak levegőt. Monszun idején a Dennison család sírjából kifolyik a vér. Ennek a családnak a tagjai ismeretlen okok miatt haltak meg egymás után. A monszun idején valóban víz alá kerül a temető, ezért előfordulhatnak üregek a föld alatt, amelyek akár be is omolhatnak.

Jeruk Puru, Jáva

A helyi hiedelem szerint Jeruk Puru temetőjét minden pénteken egy lefejezett lelkész szelleme kísérti, amely magával hordja a fejét és egy nagy fekete kutya követi. Úgy gondolják, hogy a sírját keresi mindig, amely azonban nem itt van, hanem egy másik jávai temetőben. A hírek szerint több más szellem is tartózkodik itt, van köztük egy gyerek és egy szőrös fenevad is.  A temetőben egy sírőr 2015-ben felakasztotta magát a Frangipani fák egyikére, akinek testét a látogatók találták meg. Legfurcsább az volt, hogy a nemi szerveken kívül, ahonnan spermiumot távolítottak el, testén nem voltak sérülések nyomai. 

Halottak Városa, Egyiptom

Valójában ez napjainkban úgy a holottak városa, hogy megszállják az élők. Egyiptom fővárosának északi részén található a bolygó egyik legfurcsább helye. A nyugati turisták nem értik, hogyan élhetnek és dolgozhatnak az emberek a halottak között, a környék tele van sírokkal és kriptákkal. Igaz a sírok többsége inkább kis háznak tűnik udvarral és két-három szobával. Itt a halottakat lepel nélkül temették el és a hagyományoknak megfelelően Mekkával szemben helyezték el testüket.

Marotinu-temető, Románia

Nagyjából tíz évvel ezelőtt, Marotinu faluban, Romániában egy két hete már halott férfi testét hat szomszéd kiásta, kivették a szívét és elégették. A hamut összekeverték vízzel és megitták. A helyiek ekkor kijelentették, hogy az elhunyt élőhalottá változott (Strigoi) és emiatt családtagjaik egyik napról a másikra megbetegedtek. Az elhunyt férfi lánya nem értett egyet azzal, hogy az apa sírját meggyalázzák, ezért azonnal értesítette a hatóságokat. Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket sírok meggyalázása miatt pénzbírság mellett. Nem messze innen egy másik faluban az a legenda járja, hogy a strigoi miatt kitelepültek a falu lakói valamikor, mert az minden éjjel kikelt a sírból. A helyiek mindig félelemmel beszélnek az általuk nevezett dombos helyről, vagyis a régi temetőről, ahová még nappal sincs bátorságuk bemerészkedni.

Szólj hozzá

Rejtélyek