2023. nov 09.

Aiakosz

írta: Darius1
Aiakosz

Asopos folyamisten a Ladon folyó leányát, Metope-t vette feleségül, két fia és sok lánya született tőle. A leányok közül különböző alkalmakkor többet is elragadott és megerőszakolt Zeusz, Poszeidón és Apollón. Amikor Aigina is így járt, Asopos a keresésére indult. Korinthoszban tudta meg, hogy megint Zeusz volt a bűnös, ezért bosszút forralt és keresésére indult, meg is találta egy erdőben őt éppen Aigina-val. Zeusznál éppen nem volt fegyver, ezért szégyenszemre keresztültört a bokrokon, majd sziklává változott. Asopos elhaladt mellette, aztán Zeusz visszatért az Olümposzra, ahonnan egy csomó villámot hajigált Asopos-ra. A sok seb miatt a folyamisten azóta is lassan hullámzik, gyakran halásznak ki égett széndarabokat a medréből. Ezután Zeusz az akkoriban Oinone-nak nevezett szigetre csempészte  a lányt, ott pedig sas vagy éppen láng formájában tartózkodott vele. 

Héra egy idő után rájött, hogy Aigina szült Zeusznak egy Aiakosz nevű fiút. Dühében elhatározta, Hogy Oinone valamennyi lakóját elpusztítja. Egy kígyót tett a sziget folyójába, amely megfertőzte a vizet és ezrével költötte ki tojásait. A kígyók rajokban kúsztak végig a  földeken, majd egyfolytában négy hónapig fújt a dögvészt hozó déli szél. A földek kiszáradtak, de a szigetlakók főképp a szomjúság miatt szenvedtek, ezért a folyóhoz mentek, amelynek mérgezett vize halálukat okozta. Aiakosz Zeuszhoz fordult, hogy segítsen rajta és népesítse be újból a szigetet, adjon neki annyi alattvalót, ahány hangya gabonaszemet cipel felfelé egy közeli tölgyfán. A fa dodona-i makkból sarjadt, ezért Zeusz szent fája volt, ágai összerezdültek annak ellenére, hogy nem volt szél. Aznap éjjel Aiakosz azt álmodta, hogy hangyák esnek le a tölgyről a földre, majd emberként talpra állnak. Reggel arra ébredt, hogy fia, Telamon az ajtó előtt áll és nézi a sok embert, akik feléjük közelednek. Aiakosz rájuk ismert, mert őket látta álmában, közben az eső is eleredt hosszú idő után. Aiakosz a kihalt várost és a földeket szétosztotta az emberek között, akiket mürmidónoknak, azaz hangyáknak nevezett el, ennek a népnek az utódai azóta is kitűnnek szorgalmukkal és türelmükkel. Később a mürmidónok követték Péleuszt, amikor száműzetésbe ment Trójába. De vannak olyan források is, hogy ezt a népet Mürmidón királyról nevezték el, akinek leányát Zeusz hangya alakban csábította el, ennek folytán pedig szent állatok lettek Thesszáliában a hangyák. Megint mások szerint élt egy Myrmex nevű nimfa, aki azzal hencegett, hogy testvére helyett ő találta fel az ekét. Mivel Athéné istennő volt ez a testvér, megbüntette őt a hazugságért és hangyává változtatta őt.

Aiakosz, aki Aigina halála után, aki nem élte túl a szigetet ért csapást, Endeisz-t vette feleségül. Aiakoszt jámborsága miatt annyira megkedvelték az emberek, hogy a legjobb spártai és athéni hősök is szerettek volna a vezetése alatt harcolni. Aiakosz a kalózok megfékezésére víz alá süllyesztett sziklákkal és zátonyokkal vette körül a szigetet, így az Égei-tenger legnehezebben megközelíthető szigetévé tette otthonát. Amikor egész Görögországot aszály sújtotta amiatt, hogy Pelops megölte Stymphalos arkádiai királyt, a delpho-i jósda azt tanácsolta a népnek, hogy kérjék meg Aiakoszt arra, hogy imádkozzon értük. Erre valamennyi város követeket küldött hozzá, aki felkapaszkodott szigetének legmagasabb csúcsára, a Pánhellén-hegyre. Az áldozat után apja, Zeusz ezúttal is segített neki és záport küldött a földekre. Azóta is biztos jele az esőnek, ha felhő keletkezik a hegycsúcs fölött. Apollón és Poszeidón magukkal vitték Aiakoszt, amikor Trója falait építették, mivel tudták azt, hogy egy halandónak is részt kell vennie a munkákban, hogy a város falait soha ne tudják majd bevenni. Alig fejezték be  a munkát, három szürke szemű kígyó próbálta megmászni a falakat, amelyeket sokak szerint Héra küldött. Kettő azokon a falakon akart felmászni, amelyeket Poszeidón és Apollón épített, így lezuhantak és megdöglöttek. A harmadik viszont  az Aiakosz által emelt falakon feljutott, ami után Apollón megjósolta azt, hogy Trója egynél több alkalommal fog elesni, Aiakosz fiai pedig ott lesznek azok között, akik elfoglalják (ők Telamon és Aiasz). 

Zeusz valamennyi fia közül Minósz és Héraklész mellett Aiakoszt is szerette volna megkímélni az öregség terhétől, Héraklész esetében ez sikerült is.  A Moirák azonban nem járultak hozzá ehhez Aiakoszt illetően, ezért Zeusznak bele kellett törődnie ebbe. Miután meghalt, Aiakosz  lett az egyik a Tartarosz, vagyis a Pokol három bírája közül. Az árnyak fölött ítélkezett, de néha felhívták igazságot tenni az Olümposzra is, amikor az istenek között viszály támadt. Nála vannak a Tartarosz kulcsai is, vámot ró ki és ellenőrzi azt, hogy egyezik-e a Hermész által leírt árnyak száma Atróposz jegyzékével.

Szólj hozzá

Görögország