2023. dec 08.

Bécs legendái

írta: Darius1
Bécs legendái

Bécs Ausztria fővárosa, régebb a Habsburg Birodalom székhelye volt. Már az Ókorban is létezett itt egy település Vindobona néven, amely aztán a régió egyik legnagyobb és legfontosabb városává vált. Ma a legzöldebb nagyváros címét viseli Bécs, amelynek hosszú történelme sok legendát inspirált.

Krampusz

A karácsonyi ünnepségek általában a  Mikulás és az angyali lények örömteli képeit közvetítik.  De létezik egy másik német eredetű alak is, amely korántsem pozitív. A szarvakkal rendelkező félig kecske  Krampusz az ördöghöz hasonló. Elsősorban elrettentő eszközként használták a szemtelen gyermekek számára, aki Szent Miklós ellentéte, mivel az ajándékok helyett szenet ad, ami később aztán virgács lett. December hatodikán, Mikulás napján  Ausztriában az emberek sokszor krampusznak öltözve járnak az utcákon.

A baziliszkusz

1212 nyarán egy szobalány vízhez ment a kúthoz,  ekkor felfedezett egy szörnyet benne. A ház minden lakosa lerohant, hogy megnézzék a baziliszkuszt. Kihívták a városi bíróság tagjait, de azoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi lehetett ez a lény. Közben tömeg is összeverődött a közelben, mivel a hírek gyorsan terjedtek. Volt egy orvos is köztük, aki felismerte a szörnyet: -Azt hiszem, ez egy baziliszkusz! - mondta.  -Amikor egy kakas tojást rak, amelyet aztán egy béka gondoz, majd egy kígyó kikölti, akkor abból a tojásból egy ilyen szörny fog kikelni! A tömeg felnyögött, de az orvos folytatta: -A baziliszkusznak büdös lélegzete és gyilkos pillantása van. Sem kard, sem lándzsa nem tudja elpusztítani!  A ház tulajdonosa pék volt, aki ezeket hallva tanácstalanul nem látott más megoldást, ezért jutalmat ajánlott fel annak, aki legyőzi a szörnyet. Az egyik inasa önként jelentkezett, de pénz helyett a pék lányát kérte jutalomként. A tükörrel felfegyverkezve a bátor fiú leereszkedett a kútba. A baziliszkusz felemelte a fejét, majd meglátta a tükörben a saját képmását, rögtön ezután kővé vált. Az inas kihúzta ezt a követ  a kútból, majd egy fal repedésébe helyezte. A fiatal pár nem sokkal ezután megünnepelte  esküvőjét.

A szabónő oszlopa

Egy ifjú házaspárnak boldog kapcsolatának véget vetett az, amikor a férfinak el kellett indulnia a keresztes hadjáratokra. A fiatal nő elkísérte a Wienerberg-re, ahol akkoriban  egy nagy fakereszt volt. Ezentúl a nő minden nap elment arra a helyre, ahol egy szövőszéken ülve ruhákat készített és közben várta férje visszatérését. Miközben a kereszt mellett imádkozott, felajánlotta Istennek azt, hogy a ruhákból származó pénzt jótékony célra fordítja, abból egy oszlop megépítését fogja finanszírozni. De hiába várt, mert jóval a keresztes hadjáratok befejezése után sem tért vissza férje Bécsbe. Mindenki azt tanácsolta a nőnek, hogy felejtse el végre a férjét és házasodjon meg újból. De a lány nem hallgatott rájuk, továbbra is csak várt azon a helyen. Mindenki meglepetésére férje visszatért, szerelmük bizonyítéka ez a fehér oszlop, amely Bécs egyik nevezetessége.

A vaskakas

Bécs legismertebb épületéhez, a Szent István katedrálishoz sok legenda kapcsolódik, közülük az egyik a torony tetején lévő vaskakasról szól. A XV. század alatt a Habsburg császár egyik közeli ismerősét küldte el egy üzenet továbbítására, akinek a neve Kaspar Schlezer volt. Mielőtt útnak indult volna, felesége egy ezüst feszülettel ajándékozta meg őt, hogy megóvja a veszélyektől. Azonban Kaspar rablók fogságába esik. Felesége sokáig várt rá, de nem tért vissza, közben rokonai már feladták a reményt, ezért elkezdték szervezni második házasságát. Kaspar-nak ezalatt volt egy látomása, amelyben feleségét látta férjhez menni a Szent István katedrálisban. Ezt a látomást egy démon idézte elő kakassal a kezében, aki megígérte neki azt, hogy visszaviszi őt Bécsbe, ha eladja neki a lelkét. Kaspar beleegyezett ebbe, majd egy vasból megmunkált kakast készített, amely később felkerült a templom tetejére.

Az első kávéház

A bécsiek mindig is nagyon kedvelték a kávét, ezért az ital az osztrák folklórra is kiterjed. Egy történet szerint az 1600-as években a bécsi török ostrom idején a Kolschitzky nevű lengyel személy, mivel jól ismerte nyelvüket, kapcsolatot tartott fenn  a törökökkel. Ebben az időben Bécsben kevesen ismerték  a kávét.  Ebben az időben támadták meg a török élelmiszerboltokat, miközben Kolschitzky olyan barna babzsákokat keresett, amelyekről tudta, hogy tartalmazzák új italának fő összetevőjét. Később engedélyt kapott Bécs első kávéházának megnyitására.

A pék, aki megmentette városát

1638-ban történt Bécs második ostroma a török sereg által. Az egyik pék két alkalmazásában álló kollégájával késő estig dolgozott annak érdekében, hogy elkészítse a kenyeret városuk lakóinak számára. Furcsa zajokra lettek figyelmesek, amelyek a föld alól érkeztek. A törökök éppen akkor ásták a földalatti alagutat, hogy be tudjanak hatolni a várba. Rögtön értesítették a császárt, így a katonák végül beomlasztották a járatot.  Még ma is láthatjuk a pék  házát, amely  a pokolba vezető út nevet viseli, a kifüggesztett táblán egy kardforgató török látható a lován.

Kedves Augustin

Az Augustinról szóló dal egy szerencsés énekes történetét meséli el, aki túlélte az 1678-as bécsi pestisjárványt úgy, hogy halála után visszatért az élők világába. Augustin egy esti kocsmai látogatása után lerészegedett, ebben az állapotban indult haza tévelyegve az utcán. A pestis halottjai az árkokban, sáncokban rohadtak szerte a városban. Augustin részegen beleesett az egyik árokba, amelyet hullák tömegei töltöttek meg. A sokkot túlélve írta meg híres dalát, ahol a vidám zenét örömteli dalszövegekkel kombinálják:  Minden elveszett kedves Augustin, értelmetlen már az élet, nem számít már sem a pénz, sem  a lányok, a ruhám sem kellenek már. Sárban fekszel, kedves Augustin. Még a gazdag Bécs is elveszik veled együtt, ahol minden nap öröm volt az élet számodra. De nem halt meg, mert állítólag az alkohol megmentette őt a fertőző betegségtől, így vidáman élhette tovább addigi életét. Az általa írt versek osztrák népdalokká váltak

Mozart halála

Mozart a világ egyik leghíresebb zeneszerzője, ha nem a leghíresebb. Halála viszont továbbra is rejtély, erre nézve több felfogás is létezik az öngyilkosságtól kezdve  a gyilkosság és betegségek különböző módjáig. Abban az időben Antonio Salieri volt az egyik legnagyobb riválisa, aki állítólag egy összeesküvés értelmében társaival megmérgezte őt. De halálával kapcsolatosan összesen több mint 136  lehetséges diagnózist állapítottak meg az orvosi szakirodalomban. Ez a lista szinte garantáltan bővül az elkövetkező években. A gyilkosságon kívül Mozart halálát leginkább ezekkel a betegségek valamelyikével magyarázzák:  tuberkulózis, higanymérgezés,  szifilisz, reumás láz,  veseelégtelenség, a Henoch – Schönlein purpura ( véraláfutás, ízületi gyulladás szindróma ), skarlát, ödéma, trichinózis.

 Kaiserschmarrn

Ez a desszert egy édes kompót levébe tett sütemény kombinációja, amelynek legendái Ferenc József osztrák császárhoz kötődnek. Erzsébet királyné, vagyis Sissi próbálta megtartani vékony alakját, ezért a szakácsoknak elrendelte azt, hogy csak könnyebb desszerteket készítsenek neki. Amikor azok bemutatták neki az újonnan feltalált Kaiserschmarrn-t, a királynőnek nem ízlett, ezért férjének adta. Ferenc József viszont nagyon jónak találta, ezért egyre többet készíttetett. A másik történet a desszert kaotikus esztétikájára világít rá.  Eszerint  a császár egyik vidéki utazása során betért egy házba enni. A gazdálkodó izgatottságában elrontotta a palacsintát, ezért lekvárral próbálta eltakarni annak ronda kinézetét.

A metró építése

Sokan bomlás szagát érzik akkor, amikor a bécsi metró egy bizonyos szakaszain utaznak. Többféle megközelítés létezik ezek igazolására. Többen azzal magyarázzák meg a rossz szagokat, hogy emberi hullák vannak eltemetve a földben, akiknek testét a falak stabilizálása érdekében felhasználták a munkálatok során. Néhány öregebb lakos a múlt században említett hasonló pletykákat. Mások viszont patkányokról beszélnek, akik az állomás alatt élnek, ott vertek tanyát, így ott is halnak meg. Egy harmadik magyarázat is létezik, miszerint az építkezés során biológiai kötőanyagot használtak a talaj stabilizálására, amely most lassan lebomlik.

 wien.jpg

Szólj hozzá

Nyugat-Európa