2024. feb 20.

A boldogság kék madara

írta: Darius1
A boldogság kék madara

A kék madár, mint a boldogság hírnöke számos kultúrában megtalálható és több ezer éves múlra tekint vissza. Egyik legrégebbi említése a mítoszokban Kínából származik, ahol egy kék madár, a qingniao Xi Wangmu istennő hírnöke. Egyes forrásokban a háromlábú,  de némelyik legendában csak egyetlen lábbal rendelkezik. A nyugati paradicsomban, valahol a Kunlun-hegység magas csúcsai között él, szerepe pedig  az istennő gondozása.

Az észak-amerikai indiánok szintén leírták a boldogság kék madarát legendáikban. A cochiti örzs szerint a Nap elsőszülött fia a Kék Madár (Culutiwa) nevet kapta. A navahók a hegyi kék madarat állati formában lévő szellemként azonosítják , amely a felkelő Naphoz kapcsolódik. A madarat megszólító reggeli énekük arra emlékezteti a törzs tagjait, hogy minden nap hajnalban kell felkelniük. Az orosz mesékben a kék madár a remény szimbóluma, de gyakori elem a lotaringiai folklórban is. A költők, írók és filmművészek szintén kedvelt szimbóluma ez a madár a boldogság keresése szempontjából. Sokan felteszik a kérdést, mi által lehetünk boldogok? Minden ember célokat tűz ki maga elé, de nem mindenkit boldogít ugyanaz az inspiráció. Sokan hisznek a csodákban is, ezért a ha és volna szavakkal megfogalmazott vágyak számukra nem elérhetetlen célnak minősülnek.

Valamikor a Földön minden ember tudott álmodozni és bízni önmagában. Hittek abban, hogy a boldogság és a szerencse minden bizonnyal társuk lesz életútjukon, de hittek a végtelen és igaz szerelemben, sőt abban is, hogy bármely ember méltó egy igazi csodára. Magasan a föld felett egy kastélyban élt a boldogság kék madara. Ez a kastély láthatatlan volt a hétköznapi emberek számára, ezért csak azok látogathattak el ide, akiknek tettei és gondolatai az egész emberiség javára irányultak. De ez nem jelenti azt, hogy mások nem érdeklődtek iránta. A kék madár mindenkin próbált segíteni, hogy elérhessék céljaikat, így a szerencse állandó kísérőjük lett, a boldogság pedig mindenhová követte őket. Maga a kék madár szebb volt a Földön élő összes madárnál. Tollazata ragyogott és fényt bocsátott ki – a jóság és a remény fényét. Ezt a ragyogást pedig az emberek álmai adták  tollainak, ezért pontosan annyi tolla volt, ahány ember élt a Földön. Mindenkinek volt egy saját tolla a madár testén. Minél erősebb és fényesebb volt az álom, annál fényesebben ragyogott ez a toll. A földi élet így nyugodtan és vidáman zajlott. Az emberek mellett mágikus lények éltek az ősi időkben, akik nem szavakkal, hanem tetteikkel segítették őket. A háború és ellenségeskedés ismeretlen fogalom volt ebben az aranykorban. De voltak olyan emberek, akik azt hitték, hogy az álmok és a hozzájuk kapcsolódó dolgok ostobaság, a valóság nem pedig tűri az álmokat. Szerencsét nem lehet várni, azt meg kell nyerni, errepedig  bármilyen út alkalmas. A boldogságot pedig csak hatalom és gazdagság éltal lehet elérni. A kék madár testén  a tollak fokozatosan kezdték elveszíteni élénk színüket, mert egyre több olyan ember született a Földön, akik nem akartak álmodni. Mintha egy veszélyes betegség sújtotta volna, úgy gyengült le fokozatosan. Az emberek közötti nézeteltérések háborúkat szültek. A mágikus lények elhagyták őket, a kék madár sem tudott már boldogságot és szerencsét hozni nekik, ugyanis haldoklott.

A Föld  lakói örökre boldogtalanok maradtak volna, ha nem történik meg egy napon az a bizonyos csoda. Végre született egy olyan ember is, aki tudott álmodozni és hinni abban, hogy ő boldog lehet. A kék madár pedig egy új és mindennél fényesebb tollat növesztett, amely megvilágított mindent körülötte. Végül is, ha egy álmodni tudó ember már megjelent a Földön, akkor még nincs veszve minden, ez pedig azt jelenti, hogy lesznek még hozzá hasonló álmodozók, akik hisznek a boldogságban és a szerencsében. A boldogság madara otthonodban élhet, ha tudsz álmodozni. De a legenda szerint a boldogság kék madara a legtöbb ember számára láthatatlan. Fizikai síkon valóban nem látható, de képzeletünkben nagyon is valóságos lehet. Nem kell  mást tennünk, mint lerajzoljuk ezt a madarat egy papírra, így fantáziánk már az érzékelhető világban is megnyilvánul. Céljainkat ugyanígy tudjuk elérni: hinnünk kell a minket körülvevő szerencsében és az álmainkban, amelyek megvalósítása sokkal könnyebb lesz saját magunk és mások felé irányuló önbizalom által.

Szólj hozzá

Természet