2024. már 09.

A Tábla hegy legendái

írta: Darius1
A Tábla hegy legendái

 Afrika legtávolabbi délnyugati pontjáról számos furcsa legenda keletkezett. Fokváros talán az egyik legszebb helyén fekszik az Atlanti- és az Indiai- óceán találkozásánál, valamint a környező hegyek koszorújában. Utóbbiak közül legrejtélyesebb a Tábla hegy, amelynek teteje nevéhez illően sík.

A tenger sárkánya

Egy afrikai legenda szerint Tixo (a Nap istene) és Djobela (a Föld istennője) foganták meg Qamata-t, aki megteremtette a világot . De a tenger nagy sárkánya annyira féltékeny volt, hogy harcra hívta Qamata-t, mert meg akarta akadályozni, hogy szárazföldet alkosson. A csatában Qamata súlyosan megsebesült, de Djobela Földanya a segítségére sietett. Aztán négy  óriást hozott létre a föld távoli sarkainak őrzésére. Djobela a legnagyobb és legerősebb óriást a déli kapuhoz helyezte, ahol jelenleg Fokváros található. A tenger nagy sárkányával vívott csata következtében az óriások sorra meghaltak. De előtte azt kérték a Földanyát,  változtassa hegyekké őket, hogy még a halálban is őrizhessék a világot. Így lett a legnagyobb óriás - Umlindi Wemingizimu - a Tábla hegy , dél figyelője.

Desmond Tutu-nak megvan a maga változata erről a legendáról. A teremtéstörténet valójában azt sugallja, hogy amikor Isten megteremtette a földet és minden élőlényt,  elégedett lett munkájával. De amikor Afrika legdélibb csücskére nézett, ahol a két nagy óceán találkozik, azt mondta magában: - Valami különlegeset kellene itt csinálnom. Egy déli átjárót hozott létre.

 

Hegyi szellemek

Aintjie Somers, egy rabszolga halálra dolgozta magát. De visszatért, hogy megbosszulja kemény életét egy poltergeist álarcában. A régi mondást: Légy jó, különben Aintjie Somers elkap,  ma is használják a Fokföldön, hogy megpróbálják jó viselkedésre ösztönözni a gyerekeket.

A Verlatenbosch szelleme (Az elhagyott bokor)  szomorú történet a fokföldi kormányzó fiáról, akit egy bosszúálló polgár fertőzött meg leprával, mivel haragudott a kormányzóra.  Egy szépen szóló furulyával csalogatta magához a fiút, aki így elkapta a ragályos betegséget. Kénytelen volt elszigetelten élni egy magányos kunyhóban az erdőben, ahol végül meghalt. Amikor leszáll az est, ennek a furulyának a kísérteties hangjai hallatszanak a szellőben, amely a Tábla hegy lejtőin a fák között suttog.

Az 1920-as években Geoffrey Hodson írt a  Tábla hegy szellemeiről, akikkel állítólag személyesen találkozott. Barátját, Ethelwynne Quail-t bízta meg csillogó vízióinak illusztrálásával. Aurájuk látható csupán ezeknek a földöntúli lényeknek, amely fényben úszik. Fokvárosban többen is megerősítették, hogy látták ezeket a jelenéseket. A Kirstenbosch Botanikus Kert jó kiindulópont a keresés megkezdéséhez, mivel köztudottan fénylények laknak itt a hegyoldalakon.

Feng shui

Az ősi kínai feng shui filozófia szerint Fokváros tökéletes hely. A Tábla hegy,  az Oroszlánfej- és az Ördögcsúcs védelmében egy energiával megtöltött medencében fekszik. Ehhez hozzájárul még a Robben- sziget különleges hatása is.

 

A kalóz és az ördög

Amikor a híres kalóz, Van Hunks megérkezett szokásos helyére magasan a Tábla hegy tetején, egy idegent talált a kedvenc fája alatt. Beszélgetni kezdtek, végül  kihívta a fiatalt egy versenyre. A kalóz azzal dicsekedett , hogy csak ő szívhatja el a dohányt rosszullét nélkül. A fiú elfogadta, majd mindketten rágyújtottak a saját pipájukra, és fújtatták a Van Hunks által hozott dohányt. Napkeltétől napnyugtáig csinálták. Nagy tömeg gyűlt össze lent, hogy megcsodálják a hegyet beborító dohányfelhőket. Van Hunks kezdett elfáradni. Amikor a fiú köhögni kezdett, leesett a kalapja. Van Hunks ekkor észrevette szarvait, így  rájött, hogy az ördöggel van.  Az ördög mennydörgést keltett,  majd magával ragadta Van Hunks-ot . Amikor  felhő jelenik meg a hegy tetején, az emberek azt mondják, hogy az ördög és  Van Hunks ismét dohányoznak.

A titán 

Számtalan portugál tengerész próbált átjutni a Jóreménység-fokon, hogy Indiába  eljuthasson. Sokan vallottak kudarcot, mert az összeütköző áramlatok lehetetlenné tették a hajózást. A Tábla hegyet rosszindulatú, feldühödött és agresszív titánként ábrázolták, aki senkit sem engedett át az átjárón.  Vasco De Gama volt az első ember, aki átkelt az óceánon egészen Indiáig. A titokzatos titánból mára csak egy csendes hegy maradt, amely a város felett őrködik.

 

 Janus, a kétfejű római isten

 Egykor az Tábla hegyről azt hitték, hogy Janus, a római isten fizikai megnyilvánulása. A mitológiai történetekben Janus képes volt megfejteni a jövőt és áttekinteni a múlton. Ugyanakkor Janus az átmenet é kezdet szimbóluma is.

 

depositphotos_13285766-stock-photo-the-colors-of-table-mountain.jpg

Szólj hozzá

Afrika és Óceánia