2024. már 10.

A telepátia

írta: Darius1
A telepátia

Ősidők óta lenyűgözte az embereket a kimondott szavak vagy írott nyelv nélküli kommunikáció gondolata, amely  elmék közötti, a hagyományos határokon túlmutató kapcsolatot hoz létre. A telepátia számtalan mítosz, legenda és tudományos-fantasztikus történet tárgya, de olyan tudósok is kutatják , akik az emberi tudat titkainak megfejtésére törekszenek. Meglehet a földönkívüliek már régóta rendelkeznek ilyen hatalommal.

A telepátia nem új fogalom. Régi korok emberei és egyes elszigetelt törzsek tagjai még napjainkban is hisznek a pszichikai képességek és az extraszenzoros észlelés (ESP) erejében  A sámánok, látnokok és spirituális vezetők különböző társadalmakban azt állították, hogy rendelkeznek telepatikus kommunikációval.  A telepátia fogalma összefonódott a spiritualitással, a misztikával és a hittel. Magát a kifejezést a neves brit pszichikai kutató, Frederic Myers alkotta meg a XIX. század végén . A spiritizmus térnyerése és a pszichés jelenségek iránti érdeklődés a XIX.  és a XX. század elején a telepátiát, mint a tudományos vizsgálódások tárgyát emelte a figyelem középpontjába. Ahogy egyre népszerűbb lett, a tudományos elmék figyelmüket ennek a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségnek a tanulmányozására fordították. A parapszichológia területe azért jelent meg,  hogy szisztematikusan vizsgálja az ESP-t, beleértve a telepátiát is, más pszichés és paranormális tapasztalatok mellett. A parapszichológiával foglalkozó kutatók kísérleti protokollokat dolgoztak ki a telepatikus képességek tesztelésére, amelyek általában olyan küldő-vevő beállításokat foglalnak magukban, ahol az egyik egyén megpróbál mentálisan információt továbbítani egy másik személynek, gyakran különböző helyeken. Ezek a vizsgálatok különféle módszereket alkalmaztak, például kártyakitaláló teszteket, Zener-kártyákat (az ESP-kutatásban használt öt egyszerű szimbólumból álló pakli), és fejlettebb számítógépes kísérleteket.

 

Az elsődleges kritikák olyan kérdések körül forognak, mint a kísérleti tervezési hibák, a statisztikai torzítások és a replikációs nehézségek. Az idegtudomány fejlődése lehetővé tette a tudósok számára, hogy feltárják a telepátia lehetséges biológiai hátterét. Az egyik legfontosabb érdeklődési terület a tükörneuronok, az idegsejtek egyik formái, amelyek akkor aktiválódnak, amikor végrehajtunk egy cselekvést, vagy amikor megfigyeljük,  amint más hajtja végre ugyanazt a műveletet. Ezek a neuronok részt vesznek az empátiában, képesek megérteni és értelmezni mások érzelmeit és szándékait. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a tükörneuronok részt vehetnek a telepatikus kommunikációban, megkönnyítve a gondolatok, érzelmek vagy szándékok átvitelét az egyének között.

Messze vagyunk attól, hogy a sci-fi által ábrázolt valódi telepátiát elérjük, néhány érdekes fejlemény történt már az agy-számítógép interfészek (BCI) területén, amelyek korlátozott kommunikációt tesznek lehetővé az agy és a külső eszközök között. A BCI-k ígéretesnek bizonyultak abban, hogy lehetővé tették a súlyos mozgássérült egyének számára a számítógépek, robotkarok irányítását, vagy akár közvetlen agyi jelek útján történő kommunikációt. Ez az agy-számítógép kommunikációként ismert technológia az egyirányú telepátia egy formájaként fogható fel, ahol az ember gondolatait külső eszközök parancsaivá alakítják át.

Az emberi elme nagyon összetett, jelenlegi tudásunk talán csak a felszínét karcolja annak, ami a valóság. Nemrég a hírekben az váltott ki szenzációt, hogy egy japán fiú állítólag képes érzékelni az idegenek telepatikus jeleit. Haruya Ido valóban elképesztő képességgel rendelkezik: időről időre kapcsolatba kerül idegenekkel, akik elmondják neki, hol és mikor lehet látni és lefényképezni repülő hajóikat. Egész  fotógyűjteményt készített, amely megerősíti, hogy valóban többször is kommunikált földönkívüliekkel. De nem ez volt az első telepatikus kapcsolat a földi és az idegen intelligencia között. A beszédpartnerek kiválasztásának alapelve azonban továbbra is rejtély marad. Még azt is felvetik, hogy azok, akikkel a földiek mentális párbeszédet folytatnak, egyáltalán nem idegenek. Talán ezek a jövő hívásai. A telepatia segítségével a földönkívülieknek nem kell ismerniük nyelveket. A jelenlegit felváltó hatodik emberfaj, akiket indigó nemzedéknek neveznek, minden bizonnyal rendelkezni fog a telepatia képességeivel is 

 3396958d7e2611eeb8037a2f0d1382ba_upscaled.jpeg

Szólj hozzá

Rejtélyek