2024. már 15.

A cápa

írta: Darius1
A cápa

1567-ben John Hawkins angol kereskedő Nyugat-Afrikából Amerika partjai felé hajózott az Atlanti- óceánon át . A Yucatan - félszigeten értek pártot hajói. A part menti  vizeken Hawkins és legénysége egy nagy húsevő hallal találkozott, amelyet korábban soha nem láttak. Amikor Hawkins megkérdezte a helyiektől ennek a furcsa vízi vadállatnak a nevét, egy bennszülött maja azt válaszolta, hogy xoc, ami nagy halat jelent. Miután Hawkins és legénysége 1569-ben visszatért Angliába, az angolok egy új szóval egészítették ki lexikonjukat: cápa. Az európai vizekben nem látott lény leírására használt szó az egyetlen szó az angol nyelvben, amelynek eredete maja dialektusból származik. 

Számos cápafajta létezik a Mexikó körüli csendes-óceáni és karibi vizekben. Az ország másik részén, nyugaton ismert egy olyan legenda, amely csak mostanában keltette fel a média figyelmét. A Kaliforniai-öböl vagy más néven Cortez-tenger vizeiben, Baja-félsziget és Sonora állam között állítólag egy óriási sötét lény lapul a tenger mélyén. A halászok nemzedékek óta elmesélik egymásnak a Demonio Negro ( Fekete Démon) történetét, amely egy a szokottnál sokkal nagyobb és agresszívabb cápa. Egyetlen harapással felborítja a csónakokat, megtámadja a bálnákat és lenyeli az oroszlánfókákat. 

 

A Földön található több mint 400 cápafajtából csak tíz jelent veszélyt az emberre. Csúcsragadozóként a cápák általában nagy félelmet keltenek még akkor is, ha  az embereket nagyon ritkán támadják meg. 2012-ben egy kétezer kilós fehér cápát öltek meg a Cortez-tengerben Guaymas tengerparti város közelében. Ez volt az egyik legnagyobb  fehér cápa, amelyet valaha is láttak a mexikói partoknál. A Fekete Démon cápa azonban állítólag kétszer-háromszor akkora, mint ez a fehér cápa. Farka nagyobb, mint az óceán legnagyobb bálnájáé. A partra mosott bálnák félig megevett maradványait gyakran emlegetik a cápa létezésének bizonyítékaként. Az egyik beszámoló Erick Mack amerikai sporthorgásztól származik, aki 2008- ban Baja partjainál hajózott és találkozott ezzel a  hallal, amely felborította a csónakját. Mack soha többé nem látta ezt a hatalmas halat, de története  felkeltette a média figyelmét, ezért egy tévésorozat stábja forgatócsoportot küldött a Cortez-tengerre. A legénység a Lobos-sziget közelében, Baja keleti partjai mentén  telepedett le. Napokig tartó nyomozás után sajnos nem találkoztak a nagy hallal, de egy bálna széttépett testére rábukkantak a parton.

 

Egyes kriptozoológusok azt állítják, hogy a mexikói fekete cápa egy Megalodon lehet, amely legutóbb két és fél millió évvel ezelőtt élt az óceánokban. De a HMS Challenger által az 1870-es években a Csendes-óceán déli részén talált Megalodon fogakat a vizsgálatok  csak körülbelül tízezer évesre datálták. Talán ezeknek az őskori cápáknak egy csoportja még mindig a Cortez-tenger hideg mélyén él, ahol bőséges táplálékhoz juthatnak. Egyes hírek szerint ennek a tengernek az alján létezik egy titkos víz alatti bázis, amelyet először Scott Waring kutató írt le, miután felfedezett néhány anomáliát az óceán fenekén.  Ez a nagy méretű bázis, amelyet  néha elsüllyedt városnak vagy idegenek által lakott víz alatti bázisnak is emlegetnek, nem messze található a  Lobos- szigettől. Az építmény létezik, de aki megközelíti, nagy eséllyel soha nem tér már haza otthonába.  Eric Mack pontosan itt találkozott a cápával korábban. A napjainkban ismert legnagyobb cápa is a Kaliforniai - félsziget körüli vizekben él. Az állat nevet is kapott: Deep Blue, azaz Mély Kék. Az itteni vizekben élő cápák agresszív viselkedésére azonban máig nincs magyarázat. 2019-ben egy szokottnál sokkal nagyobb példány lefejezett egy mexikói búvárt ok nélkül.

 maxresdefault_1.jpg

Szólj hozzá

Amerika