2024. már 17.

A világtojás

írta: Darius1
A világtojás

A kozmikus tojás sok teremtéstörténetben és mítoszban képes egy új világ létrehozására, amely akár több millió-milliárd évig is eltarthat.  Az anyag valaha létezett legtisztább formájából áll, amely képes magában foglalni Isten esszenciáját, vagyis nem lenne abszurd azt gondolni, hogy egy Isten szintjén lévő lény a kozmikus tojásból született.  Miután egy világ elpusztul, a tojás újjáéled és létrehoz új anyagi formákat.

 

Egyiptomi mitológiában 

A hermopolita teológia írásaiban Ogdoad , amely az istenek teremtése előtti állapotot képviseli,  egyik aspektusa a kozmikus tojás, amelyből minden dolog születik. Ré napisten az őstojásból született az első pillanatként ismert szakaszban .

 

Perzsa mítoszokban

Az anyagi teremtés időszakában, amely háromezer évig tartott,  Ohrmazd elmondta az Ahunwar imát, amely által Ahriman végső vereséget szenvedett. A kábulatban lévő sötétség vette körül, amely a teremtés teljes időszakán át tartott. Ohrmazd anyagi ( getig ) formában alkotta meg alkotásait. Minden teremtményt a hét Amahraspand egyikének védelme alá helyezett . Először megalkotta az eget, amely úgy zárta be a világot, mint egy tojás héja.  A második teremtmény a víz lett,  amely kitöltötte a tojás alsó felét. A harmadik teremtmény, a föld lapos korong alakban lebegett az ősvizeken. Rajta álltak a negyedik, ötödik és hatodik teremtés elemei és az első ember, Gayomard. A hetedik teremtmény, a tűz állítólag minden más alkotást áthatott. Az anyagi teremtés időszakának háromezer évig tartó időszakában ezek az alkotások mozdulatlanok voltak, a Nap is mozdulatlanul állt az égbolt közepén. 

 Finnugor mítoszokban

 A Kalevalában , a finn nemzeti eposz szerint a világ egy tojásból jött létre, amely Ilmatar-nak, a levegő istennőjének a térdén volt. A tojás alsó feléből lett a föld, a felső feléből az ég, sárgája lett a Nap, a fehérje pedig a Hold.

Dogon mitológiában (Afrika)

Kezdetben az Amma tojás alakú volt, amely tartalmazta a négy őselemet : tűz, víz levegő, föld. Ebben a kozmikus tojásban volt az univerzum anyaga és szerkezete, valamint a 266 jel, amely minden dolog lényegét magába foglalja. A világ első teremtése Amma által azonban kudarcot vallott. A második teremtés akkor kezdődött, amikor Amma magot ültetett magába, amelyből később megszületett az ember. De a vemhesség során történt egy hiba, ami azt eredményezte, hogy az univerzum befejezetlen maradt. A tojásból két placenta lett, mindkettő ikerpárt tartalmazott, egy hímet és egy nőstényt. Hatvan év után az egyik hím, Ogo kitört a méhlepényből, majd megpróbálta létrehozni a saját univerzumát. De nem tudta kimondani azokat a szavakat, amelyek egy ilyen univerzumot hoznának létre. Amma a földdé alakította a méhlepény azon töredékét, amely Ogo-val együtt az ürességbe került. Ogo beleavatkozott a Föld teremtő potenciáljába azáltal, hogy vérfertőző kapcsolatokat ápolt vele. Társát,  Nommo-t ezután Amma megölte, testrészei minden irányba szétszóródtak. Amikor öt nappal később Amma összeszedte Nommo testének darabjait, életre keltette őt, így Nommo lett a világegyetem uralkodója. Időközben Amma átváltoztatta Ogo-t Yuguru-vá, a sápadt rókává, aki mindig egyedül van és keresi a párját.

 

Kínai teremtéstörténet 

A kínai mitológia szerint az univerzum egy tojásból keletkezett, amely Taiji ősi állapotát szimbolizálja . A tojás belsejében született meg a Pangu nevű óriás, aki kétfelé törte azt: a felső fele az égbolt, míg az alsó fele a föld lett. Ahogy az isten magasabbra nőtt, az ég és a föld kiszélesedett és végül elváltak egymástól. Ezután Pangu meghalt, testrészeiből a Nap, a Hold, a Föld és az élőlények lettek.

 

Polinéziai mitológia

A szamoai és tahiti mitológiában minden létezés egy Rumia nevű tojásszerű héjban kezdődött. Az első lény, amely a Rumia-n belül létezett, Tangaloa volt. Tangaloa ösztönözte a valóság számos aspektusának létrehozását, az atea/lagi mennyeket, a papa földet és további élőlényeket (isteneket), amelyek szorosan a héjba voltak tömörítve. Az új lények végül azon dolgoztak, hogy felnyissák a héjao

 Orfikus mitológia

Az orfikus tojásból az ókori görög legendák szerint előbukkant Phanes vagy más írásokban Protogonus isten. Őt több Istennel is azonosítanak, mint Zeusz, Pán, Metis, Erosz, Erikepaios és Bromius. Ő teremtette meg a többi istent. A tojást gyakran ábrázolják kígyóval. Úgy vélték, hogy Phanes Kronosz és Ananke tojásából kelt ki.

 

Szlávok teremtésmítosza 

A legrégebbi szláv hagyományok szerint kezdetben nem volt semmi, csak a sötét tenger és az ég. Az egyetlen létező dolog, amit Svarog alkotott meg, a Világtojás volt, amelyben  ő maga is pihent. Az energia  hatására a tojás feltört, majd olyan fény jött létre, amely megvilágította Svarog-ot , de egyúttal létrejött az árnyéka is. Ez az árnyék nem más, mint a gonosz isten, Chernobog.  A tojáshéj  összetört darabjai egy világfát hoztak létre, amely elválasztotta az eget a földtől és a tengertől. Koronája Nav, az istenek világa. 

 

scale_720.jpeg

Szólj hozzá

Természet