2024. már 19.

A fekete massza

írta: Darius1
A fekete massza

A mancha negra ( Fekete Folt )  Caracasban , Venezuela fővárosában szivárgott ki az utakra. Számos autóbalesetet okozott és sok ember életét követelte. A közel két évtizedes kutatás és  a rengeteg pénz nem bizonyult elegendőnek. Nem tudták  azonosítani az anyag szerkezetét, keletkezésének okait és tulajdonságait, ezért később a fekete folt ismét a semmiből előtörve beborította Venezuela egyes útszakaszait.

 1986-ban azonosították először a fekete foltot. Az aszfaltot javító munkások vették észre, akik nem tudták megmagyarázni az eset körülményeit. Hirtelen a föld alól fekete szurokhoz hasonló anyag tört elő, amely végigfolyt az úton. Semmi nem tudta megállítani, csupán a hideg és száraz időjárási körülmények. Ez a ragacsos folt rendkívül veszélyessé tette az úttestet,  az autók egymásnak ütköztek, lecsúsztak az útról vagy éppen nekiütköztek egy sziklának .  1986 és 1992 között  1800-ra duzzadt a közúti balesetekben elhunytak száma. A fekete folt a legváratlanabb pillanatokban szivárgott ki az útból, és amire észrevették, már késő volt. Egy idő után Caracasi utcáit is beborította. A venezuelai emberek úgy írták le az anyagot, mint valamilyen nagyon csúszós, rágógumihoz hasonló masszát. Ha valaki rálépett, azon nyomban úgy érezte magát, mintha jégen járt volna.

 

 1994-ben a Közlekedési és Hírközlési Minisztérium megkísérelte lemosni a La Mancha Negra-t, mert azt hitték, hogy olajból és porból álló  paszta. Nyomás alatti vízzel próbálták lemosni a foltot, de nem segített. Mosószerrel és vegyszerekkel is próbálkoztak, de ezek sem használtak. Még az utak felső rétegét is több alkalommal átépítették,  eltávolították az aszfaltot, de ezután is ugyanúgy kifolyt a földből a fekete anyag. Végül a kormány rendelete alapján több tonna mészkövet öntöttek a kérdéses helyekre. Ez a megoldás egy ideig működni látszott, azonban nem várt újabb problémák merültek fel: az utak annyira porosak lettek, hogy öngyilkosság volt vezetni rajtuk, továbbá az útmenti települések lakói számára lehetetlenné vált az élet. 1996-ban speciális tisztító-berendezéseket hoztak Németországból, de ezek sem használtak. A fekete folt 2001-ben azonban újra megjelent Caracas egyes útszakaszain.  A taxisokat munkanélküliség veszélyeztette, mert sokan közülük nem mertek autóba szállni. A taxis szakszervezet és több megkérdezett autós szerint  inkább jégpályának tűnt az út. A legutolsó észlelt eset 2004-ben történt. Caracas-ban 2011-ben egy nagy méretű lyuk keletkezett az autópálya közepén, amely kezdetben csak pár méter mély volt. Miután az útépítők helyrehozták  a kárt, a lyuk másnapra ismét láthatóvá vált ugyanott, de már sokkal mélyebb lett. Egyesek látták, amint fekete szurok áramlott ki belőle éjszaka , amely szétfolyt az úttesten.

A fekete anyagról az a hír járja a venezuelai és más amerikai legendákban, hogy a föld repedéseiből bukkan elő, de léteznek olyan jelentések is, amelyek szerint esőként zuhan le az égből, vagy akár az űrből. Bárhová hullik le, ott a bajok egymás után fognak bekövetkezni. Néha a tenger hullámai által ér partot. Ha valaki megérinti, a fekete massza a bőrhöz tapad, majd felsebzi azt. 

 8662232299_0f3b6404e6_b.jpg

 

Szólj hozzá

Amerika