2024. már 24.

A rejtélyes Annapurna

írta: Darius1
A rejtélyes Annapurna

 Az Annapurna hegyet és annak környékét sok legenda övezi Nepál északi részén. A Himalája kapujának is nevezik, 8 100 méteres magasságával a hegymászók egyik leginkább kedvelt célpontja. Annál is inkább, mert ez a legnehezebben megmászható hegycsúcs a Földön. Csak 191-en próbálták megmászni, de ebből 61 halállal végződött, így a legmagasabb halálozási szám az összes közül. Klein Dávid egyedüli magyarként azonban sikeresen megmászta a hegyet és vissza is tért onnan.

 

 Parvati

Az Annapurna kifejezés két szóból áll: a hindu nyelvben az anna ételt jelent, a purna pedig teljességet. Annapurna ezenkívül a táplálkozás hindu istennője is. Az egyik legenda szerint Síva istennek és házastársának,  Parvatinak egykor nézeteltérése támadt az anyagi világgal kapcsolatban. Síva szerint  a világ egy illúzió, de Parvati abban hitt, hogy az valódi. Álláspontjának bizonyítására  Parvati eltűnt a bolygóról, így távollétében a Föld gyorsan kietlenné és néptelenné vált. Felismerve a táplálkozás fontosságát, Síva megkereste  Parvatit, aki immár Annapurna alakját öltötte magára, hogy hozza vissza az életet a bolygóra.

 

Guru Rinpoche

 Évszázadokkal ezelőtt Guru Rinpoche, aki a buddhizmust a nepáli királyságba hozta, elüldözött egy démont északra, a Mustang régióba, ahol a hegyek vannak. Itt küzdöttek meg egymással. Guru Rinpoche végül győzött, majd szétszórta a démon testrészeit a helyen: vére tornyosuló vörös sziklákat formált,  belei pedig a szél által az Annapurna melletti helyen értek földet. Később az emberek imakövekből falat építettek, amely a leghosszabb Nepálban.

 

Szellemek szentélye

Az Annapurna szentélyt, a csúcs közelében lévő gleccsermedencét az őslakos gurung törzs tagjai az istenségek lakhelyének tekintik. Úgy gondolják, hogy ezek a szellemek megvédik a növényeket és az állatokat a hegyekben. Ha ember lép a tiltott területre, nem tér vissza onnan. 

 

 Machapuchare- csúcs 

A Machapuchare  az Annapurna- tömb egy másik magas kiemelkedése.  A nepáli kormány tiltja a megmászását, mert a hegycsúcs Síva egyik lakhelye. De sokak szerint ez azért van így, mert a hegy szelleme megöl minden arra járót.

 

Muktinath gyógyító vizei

A Muktinath-templom a Thorong La hágó aljában épült, amelyet  hinduk és buddhisták is gyakran látogatnak meg. Az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a több mint száz faragott cső , amelyből hideg víz folyik ki. Sokan hosszú utakat tesznek meg, hogy megfürödjenek ebben a vízben, mert úgy vélik, hogy ezáltal megtisztul a lelkük, mentesülnek bűneik alól és felkészítik magukat az örök üdvösség útjára. Állítólag a templom egy örökké égő természetes lángnak ad otthont, amelyet Brahma isten gyújtott meg.

 

A kék bárány

A hegyek között élő kék bárány, közismertebb nevén naaur vagy bharal  az Annapurna zord terepein otthonosan érzi magát. Jellegzetes kékesszürke szőrzetükkel a Himalája érintetlen vadonját szimbolizálják. A helyiek szerint  a szerencse és az égiek általi védelem szimbólumai. Az évszázadok során átadott népmesék gyakran az égből alászálló avatárnak földi megtestesülését látják a kék bárányban, aki a magas hegyek őrzője.

Shaligram-kövek rejtélye

 Az Annapurna lejtőin  egyedülálló fosszíliákkal találkozhat az arra járó, amelyeket Shaligram kövekként ismernek. A hindu mitológia szerint ezek a fekete ammonita kövületek Visnu isten által kerültek ide, így mágikus tulajdonságokkal rendelkeznek és  szerencsét hoznak annak, aki birtokolja őket.   Nagy számban az Annapurna alatti Kali-Gandaki szurdokban találhatóak meg. Ez a kanyon az Annapurna-csúcstól számítva a legmélyebb szurdok a bolygón,  több mint 6 000 méter mély. A Földön csak ezen a helyen található meg egyszerre mind az öt elem: a tűz, víz, föld, levegő és éter. A szurdok alját és az Annapurna tetejét azonban szinte lehetetlen megközelíteni.

 

 A halál hegye

Annak ellenére, hogy az Annapurna a Föld és egyben a Himalája tizedik legmagasabb csúcsa, még mindig a legnehezebben megmászható hegy. A halálozási arány meghaladja a 30%-ot,  így a legmagasabb a statisztikákban. A változó éghajlat az egyik oka annak, hogy az Annapurna ennyire veszélyes. Mivel egész évben hó és jég borítja, gyakoriak a lavinák.  Mély hasadékok, szaggatott gerincek és láthatatlan hóval borított lyukak nehezítik a hegymászók előrehaladását. Gyakoriak a nem szezonális hóviharok, amelyek lelassítják a hegymászókat, így eltévedhetnek.  Emellett a hegycsúcs teteje a halálzóna néven ismert terület fölé esik, ahol alig van oxigén. Azokat a hegymászókat, akik mégis sikeresen megmászták és vissza tudtak térni az Annapurna- ról, állítólag átok sújtja. 

 Jetik fajtái 

Kiálló homlokával és majomszerű viselkedésével a Mih-Teh nevű fajt a helyiek a három jeti közül a legveszélyesebbnek tartják. Sokkal erősebb mint egy átlagos ember, rövid vörös szőrszálak borítják a testét, de agyarai is vannak.  Állítólag több hegymászóval végzett már, akik meg akarták mászni az Annapurna- csúcsot. A Mih-Teh a serpa legendákban zömök, húsevő lény. A legmagasabb itt élő jeti viszont a Dzu-Teh, amely a Mih-Teh-től eltérően mindenevő, bár főként a karmait használja szarvasmarhák elejtésére. Az egyik legszokatlanabb jeti, a Teh-Lma éjszaka aktív,  egy méter magas, kiemelkedő hegyes fejjel rendelkezik. Az Annapurna alacsonyabb részein békákkal táplálkozik.

 

Az emberevő folyó 

A SundariJal vízesés mellett gonosz kísértetek élnek  a legendák szerint. Minden évben sok ember hal meg itt és máig nem tudni, hogy mi ennek az oka. A mérgező víz elmélete kizárt, mivel több alkalommal külsérelmi nyomokat fedeztek fel a halottakon.

 

10356965-nmclxwmt-7.jpg

Szólj hozzá

Ázsia