2024. már 30.

Nyulak a mítoszokban

írta: Darius1
Nyulak a mítoszokban

 A nyúl a mitológiában korántsem nyúlagyú,  nagyon változatos formákban és szerepekben fordul elő a különböző népek történeteiben. Napjainkban a Húsvét egyik emblematikus figurája egy nyúl.

 

 Kína 

A Tavaszi Fesztivál, ahogyan a Holdújévet nevezik, egyben egy új asztrológiai év kezdetét is jelzi. A nyugati asztrológiától eltérően, amely a születés hónapja alapján határozza meg azt, hogy ki melyik csillagjegybe tartozik ,a kínai állatöv egy tizenkét éves ciklus körül forog, amelyben minden évhez egy állatot vagy shuxiang-ot rendelnek. Hagyományosan úgy gondolják, hogy a születési év befolyásolja az személyiségét és viselkedést, ami részben az adott állat tulajdonságait tükrözi. Így a nyúl évében született egyén gyengéd, kedves és intelligens, bár némileg érzelmes. A legismertebb kínai legenda a Jáde császár nevéhez fűződik, aki állatokkal akart segíteni az embereknek abban, hogy be tudják sorolni az  éveket.. Rendeletet adott ki, hogy az első tizenkét állatról , amely jelentkezik nála , nevezzenek el egy évet . A  patkány elfelejtette felébreszteni álmos barátját, a macskát, így az elszalasztotta a lehetőséget, hogy egy évet róla nevezzenek el. Így nincs macska éve,  emiatt pedig keserű ellenségeskedés tört ki a két faj között.

 

A holdkalács készítésének és evésének hagyománya a Tang-dinasztia idején keletkezett, majd később szélesebb körben is népszerűvé vált, mivel az édesség formája a telihold teljességét szimbolizálta. Azonban egyesek azt állítják, hogy egy nyúl alakja  rajzolódik ki. A késői Ming-dinasztia idején alakult ki a Tu'er Ye kultusza,  amely egy  nyúlfejű, birodalmi páncélt és aranysisakot viselő, emberszerű alak. Gyakran ábrázolják oroszlánon, tigrisen, szarvason lovagolva vagy lótusz trónuson ülve.

 

Egyiptom 

Éjszakai életmódja miatt a nyúl más kultúrákban is kapcsolatba került a Holddal. Az ókori Egyiptomban a nyulakat a Hold gyarapodásával és fogyásával hozták összefüggésbe. Hermopolisz városának lakossága  a termékenység nyúlfejű istennőjét, Unut-ot gyakran jelenítette meg a szertartásokon .

 

India 

Egy indiai legenda szerint Buddha nyúl alakjában egy majommal és egy rókával utazott. Éhes öregember képében bukkantak rá Indra istenre, aki az állatok vendégszeretetére törekedett. A majom és a róka étellel tértek vissza, de a nyúl nem kapott semmit, ezért tüzet rakott, majd beleugrott abba. Indra az áldozatot azzal jutalmazta, hogy az állat a Holdon örök időkig élhet. A Panchatantra tartalmaz egy olyan történetet, amelyben a nyulak megállapodtak abban, hogy minden nap egyikük az oroszlán ebédje lesz, nehogy a vadállat egyszerre falja fel őket. A nyúl azonban megmenekül, mert elhiteti az oroszlánnal, hogy a kút vizében látható tükörképe egy másik oroszlán. 

 

 Nyugat- Európa 

A kelta legendákban Ostara vagy Eostre a Hold istennője, akit egy nyúl kísér.  Azonban sokszor maga az istennő is nyúl álcáját veszi magára.   A nyúlláb nadrágzsebben való hordása a középkori hiedelmek szerinti szerencsét hozott. Miután a nyulat egy csapda megfogta, levágták a lábát, hogy majd a későbbi vadászatok is sikeresen végződjenek. Mások azonban azzal magyarázták ezt, hogy  a boszorkányság  áldozatai éjfélkor, telihold idején nyúllábat viseltek a nyakukban, hogy elűzzék a gonoszt. A boszorkányokról ugyanis azt gyanították, hogy nyúl alakot is felvehettek. 

 

 Amerika 

Számos indián törzs a nyúltánc néven ismert rituálét gyakorolja, amikor a táncosok a tűz körül ugrálnak.  Dobolás közben úgy tesznek, mintha ételt adnának egymás szájába, miközben nyúl módjára rágnak. Nanabozho vagy a Nagy Nyúl, egy napon ellopta a Napot az embereknek, majd tüzet ajándékozott nekik. Jibayaabooz az ojibwa indiánok szellem nyula, aki álmokon keresztül tanította meg az embereket a manitou- val (teremtő lény) való kommunikációra.  A Tetochtin összesen négyszáz nyúl csoportja az aztékok hitvilágában , akik a részegeséggel vannak összefüggésben.

 

Afrika 

 A nyugat-afrikai törzsek a mezei nyulat olyan állatnak tekintették, amely  más állatokat rávett arra, hogy dolgozzanak helyette. A nyúl lusta volt ahhoz, hogy megművelje földjét, ezért kötelet kötött a vízilóhoz és az elefánthoz. A két nagy állat szabadulási kísérlete végül ahhoz vezetett, hogy felszántották a földet.

 

Nyugat - Ázsia 

Almiraj egy olyan nyúl az arab legendákban, amelynek szarva is van. Iskander, vagyis Nagy Sándor kapta ajándékba a tengeri kígyó szigetén élő emberektől, mivel legyőzte az ott pusztító sárkányt. A perzsa Királyok Könyvében Iskander öt darab ökröt olajjal és méreggel töltött meg, majd miután a sárkány lenyelte azokat, elpusztult.

 

Kelet- Európa 

Kaltas-Ekwa egy mitológiai nyúl a manysi nép legendáiban. Susne-Hum hős anyja és Num-Torum isten felesége. A Hold istennője is egyben, aki alakváltó.

A szlávok a nyulat gyakran valamilyen misztikus, titokzatos, sőt ellenséges dologgal társították, mint például a koboldokkal, az ördöggel és a boszorkányokkal. Egy nyúl ugyanis képes az erdőbe csalogatni a gyanútlan vadászokat, akik eltévednek vagy meghalnak ott. Nagyon rossz előjel, ha egy nyúl keresztezi az utazó útját.  Puskin orosz költő egy alkalommal a főváros felé tartva  visszafordult, amikor meglátott egy nyulat átszaladni az úton. Később a költő bátran kijelentette a kihallgatáson, hogy nem vett részt a dekabrista felkelésben, de ha tudott volna a közelgő eseményről, akkor természetesen ott lett volna a barátai mellett. Így végül egy babona mentette meg az életét.

 Antik világ 

Az ókori görögök úgy gondolták, hogy ha egy nő nem tud teherbe esni, nyúlhúst kell ennie. Ezt az állatot a szerelem istennője,  Aphrodité is nagyon szerette. Az ókori rómaiak a nyulat egyáltalán nem gyávának, hanem ravasz állatnak tartották, amely úgy is tud győzni, ha már semmi esélye sincs. Emiatt a római katonák gyakran választották pajzsaik jelképének.

 

 2-rabbits-eating-grass-at-daytime-33152-610x404.jpg

Szólj hozzá

Természet