2024. ápr 01.

A Pokaini- erdő

írta: Darius1
A Pokaini- erdő

A Pokaini-erdő egy olyan misztikus hely Lettországban, ahol bármi megtörténhet. Az erdő körüli kőkupacokról senki sem tudja, hogy honnan származnak, de állítólag ezek okozzák a sok furcsaságot.  

A lettországi Zemgale régióban található Pokaini-erdő ösvényein sétálva különös, mohával borított köveket találunk, amelyek számos legenda forrásai is egyben. Az erdőbe látogatók furcsa fényeket látnak lebegni a fák között,  az olyan tárgyak pedig,  mint az elektronikus eszközök és iránytűk, furcsán működnek vagy leállnak az erdő egyes részein.  Egyesek szerint orosz kutatólaboratóriumok találhatók a föld alatt, mert a NASA furcsa sugárzást látott a műholdakról. 

 

A kövek eredetét továbbra is rejtély övezi. Ennek kapcsán a sikertelen várépítéstől az ősi mezőgazdasági talajművelésig több elméletet fogalmaztak meg. Néhány különös formájú kő nevet is kapott  a lett folklór és mitológia alakjairól. Az erdőben lévő utak viszont talán ténylegesen elvezethetnek az igazsághoz, ha azt vesszük figyelembe, hogy azok meghatározott célpont felé irányulnak.  Ilyen  az Egészség útja, amelyen állítólag  megtisztulhat az arra járó a negatív energiáktól, vagy éppen az erdő közepén elterülő Zodiákus kör.  A történelmi feljegyzések hiánya azonban megnehezíti  azon állítások igazolását, hogy a kövek mezőgazdasági célból kerültek az adott helyekre. A lettek többsége szerint zarándokok hozták a köveket Európa különböző helyeiről a bűneiktől való megszabadulás szimbólumaként. Egyesek azt mondják, hogy valami el van temetve alattuk, amiről senki sem tud.  Ez akár lehet egy radioaktív meteor vagy valamelyik szent, esetleg varázsló ősi sírja is .  A paranormális nézeteket támogatók inkább abban hisznek, hogy őskori temető volt itt, a kövek pedig síremlékek. Ez megmagyarázná a szellemek jelenlétét is. 

 Az egyik legenda harminc sámánról mesél, akik az erdőben  irányítani tudták az időjárást, mivel a Pokaini-erdőben mindig jó idő van.  Habár  az erdőben észlelhető furcsaságokat már a legkorábban itt letelepedett emberek is észrevették, csak az 1990-es évek közepén végeztek megfelelő kutatásokat, amikor önkéntesek százai vettek részt az erdő és a kőrakások takarításában. Leginkább Ivar Viks tudós munkái szolgálnak bizonyítékul annak igazolására, hogy az erdőben  anomáliás zóna van. Rajta kívül többen is úgy gondolják, hogy a környéken élő pogányok szent helye lehetett, így mintegy kétezer éves múltra tekint vissza. Az ide látogató turisták is érzik a kövek misztikus erejét, a belőlük áramló pozitív energiákat és gyógyító tulajdonságaikat. Néhány embernek  látomásai voltak, mások pedig kigyógyultak a rákból. Gyakran lehet látni pénzérméket a  kövek alatt elrejtve,  amelyeket azok a betegek hagytak ott, akik csodával határos módon meggyógyultak.

A hírek szerint ez az erdő  kapu egy párhuzamos világba. Könnyen egy másik világba kerülhet az, aki nem eléggé óvatos vagy tiltott dolgot csinál. A legendák olyan eltévedt emberekről mesélnek, akik az erdőbe tett látogatásuk után korai véget értek, miután el akarták vinni magukkal a köveket. A balesetektől kezdve a hirtelen halálig bármi megtörténhetett. Az erdő rejtélye tovább mélyült,  miután az egyik éjszaka földönkívüliek aktivitását vették észre. A gonosz tengelye elmélet olyan  egyedi kozmikus jelenlétet feltételez itt, amely egyelőre még elrejti magát 

A Pokaini- erdőtől nem messze terül el a Boszorkánymocsár, amely kénes vizet tartalmaz. Régóta használták a benne lévő iszapot bőrbetegségek kezelésére. Az Ördög-tó, amelyet Chertok-nak is hívnak, a fenyőerdő közepén található. De a szép és nyugodt környezet csalóka, ugyanis itt már nagyon sok  embert ragadott magával a halál. Télen valamilyen oknál fogva a tónak csak egy részét borítja jég. Ha valaki hosszú időt tölt a partján, megmagyarázhatatlan iszonyat keríti hatalmába.  Még az állatok is inkább távol maradnak ettől a furcsa helytől. Az a hiedelem járja , hogy a tó mélységét a középső részén még senki sem tudta megmérni. Az egyik változat szerint egyáltalán nincs feneke, és állítólag valamilyen kozmikus test lezuhanása után keletkezett. A hírek szerint a Chertok-tavat földalatti csatornák kötik össze egy pár kilométerrel arrébb, az Aglona-bazilika közelében található másik tóval. Ez megmagyarázná a tóba fulladt emberek eltűnését is.

 

pokaini.jpg

Szólj hozzá

Kelet-Európa