2024. ápr 06.

A fémgömbök rejtélyei

írta: Darius1
A fémgömbök rejtélyei

 Nagyon gyakran találtak égi eredetű fémgolyókat a Föld különböző helyein, amelyeknek az eredete kétséges. A legvalószínűbb magyarázat az lenne, hogy műholdak, katonai felderítő eszközök vagy éppen meghibásodott repülőgépek alkatrészei. Néhány esetben azonban nem magyarázható meg ilyen módon.  Leghíresebb példa a Jakutföldön található Halál - zóna, ahol gömb alakú fémtárgyak rejtőznek a földben. Ezekről az arról szóló cikkben lehet olvasni.

1802- ben Hollandiában, azon belül Leiden mellett egy fémlabda esett le az égből, amit elvittek a helyi egyetemre, hogy megvizsgálják. A tudósok nem tudták megállapítani azt, hogy milyen anyagból állt. Az egyetem raktárában őrizték egészen addig, amíg a megszálló francia katonák elvitték onnan. Ekkoriban még természetesen nem léteztek műholdak vagy repülőgépek, így a leideni égből származó fémgolyó az egyik legnagyobb rejtélynek számít. Az első világháború után egy újabb gömböt találtak az Osztrák - Magyar Monarchia területén,  amely állítólag titánból készült. 1963- ban három sima felületű ismeretlen eredetű kör alakú tárgyra bukkantak az ausztrál sivatagban. Három évvel később már látták is az égből lehulló hasonlóan kör alakú tárgyat az Egyesült Államokban, Arkansas államban. Ennek átmérője harminc centiméter volt. Nem sokkal később, 1969-ben A. Schneider kutató egy valamivel kisebb, 22 centis fémgolyó megtalálását hozta nyilvánosságra, amelyet Argentínában kapott. Az újságírók kamerái előtt fél órán keresztül próbálta különböző szerszámokkal megrongálni a tárgyat. Azonban semmilyen mechanikai hatás nem hagyott még karcolást sem rajta.

 Az egyik legfurcsább eset 1974- ben történt meg Florida államban. Egy Betz vezetéknevű ember erdőtűz sújtotta helyen bukkant rá a húsz centis fémből álló gömbre, amelyet haza is vitt. A tűzvész körülményei és okai máig tisztázatlanok, a leginkább elfogadott elmélet szerint azon a helyen egy földönkívüli jármű zuhant le. Betz miután elhelyezte otthonában a labdát, az nagyon furcsán kezdett viselkedni. A kutya nyugtalanul érezte magát, folyton ugatott. Ezután a gömb mintha reagált volna a gitár hangjára, lüktető zajt adott ki magából. Később észrevették, hogy magától gurult, sőt magától meg is állt és irányt változtatott. Látszólag követte az embereket a ház körül. Egy tanulmány kimutatta, hogy a golyó négy mágneses pólussal rendelkezett, így mágneses teret hozott létre maga körül. Három ugyancsak gömb alakú tárgy rejtőzött benne, amelyek valószínűleg szintén acélból voltak.

2000-ben Ausztráliában és Afrikában találtak fémből álló golyókat, majd később Vietnámban és Peruban. Ezek lehettek műholdak is, de eddig még nem erősítették meg ezt a magyarázatot. Japánban azonban az eddigieknél sokkal nagyobb , ember magasságú kör alakú tárgy zuhant le az égből.  Sima felületét egyértelműen valamilyen fém alkotta, ami talán vas lehetett. Hamamatsu város strandján találtak rá , majd a katonaság emberei elszállították. Röntgenes berendezésekkel vizsgálva kiderült, hogy belül üres. 2014-ben egy tűzgolyó lángolt az égen Pápua Új-Guinea felett, közben törmelék is hullt le róla. A közelben elhelyezett amerikai szenzor több mint 177 000 kilométer sebességet mért óránként.  A parttól nem messze kilométerre zuhant bele az óceánba. Később az óceán mélyén furcsa módon szabályos fémgömböket találtak a becsapódás helyén, majd a három laboratóriumban végzett elemzések adataiból kiderült, hogy a meteortöredékek tíz százaléka tartalmazott olyan elemeket, amelyek nem találhatók meg a Naprendszerben.

 

2022-ben egy másik rejtélyes gömb esett Mexikóban, amely sárgás színű volt.  Antennához hasonlító vékony csövet is találtak rajta.  A helyi lakosoknak megtiltották a helyszín megközelítését.  2023- bán az orosz légvédelem azt állította, hogy lelőtt egy rejtélyes UFO-t az Azovi-tenger közelében, miután egy kis méretű, golyó alakú tárgyat láttak az égen.  Rosztov megye regionális kormányzója utasította a katonákat, hogy  semmisítsék meg légelhárító rakétákkal.

.

 the-orb-m.png

Szólj hozzá

Rejtélyek