2024. ápr 09.

Saint-Germain különös élete

írta: Darius1
Saint-Germain különös élete

 

A történelmi feljegyzések szerint Saint- Germain gróf valóban létezett, így nem jelenthetjük ki azt, hogy csak a legendák szülötte. Élete tele volt rejtélyes és megmagyarázhatatlan elemekkel. Pontos születési dátuma továbbra is ismeretlen, de családi hátteréről már többet tudhatunk. Ő maga azt állította, és ezt bizonyítékok  is alátámasztják, hogy II. Rákóczi Ferenc  erdélyi fejedelem fia volt. Miután testvérei osztrák fogságba kerültek és szülei is meghaltak váratlanul, apja végrendeletének végrehajtói, Maine hercege, valamint Charlerie és Toulouse gróf nevelték fel. Cesare Cantu történelmi munkája szerint,  miután Saint Germain nagykorú lett, a sienai egyetemen tanult, majd sokat utazott Olaszországban és Spanyolországban. Végül megörökölte apja jelentősen nagy vagyonát, ezért mindenki arra gondolt, hogy soha többé nem lesz szüksége pénzre. A nemesi körökben a gróf olyan történeteket mesélt, amelyekben azt állította magáról, hogy  közelről ismerte a Szent Családot (Jézust, Máriát és Józsefet),  jelen volt a kánai esküvőn, jó barátja volt Annának, Szűz Mária anyjának, majd személyesen javasolta szentté avatását a Nikeiai zsinat idején 325-ben.  A gróf a pletykák szerint alkímiával foglalkozott, ékszerekkel kereskedett,  sokat utazott Európában, Afrikában, Indiában, Kínában és Perzsiában. Állítólag mágikus gyógyító hírében állt, tagja volt ezoterikus rendeknek, mint a Rózsakereszt Társaság, a templomosok és  a szabadkőművesség.  Képes volt arannyá alakítani az alapfémet. Gyakran leírt olyan gépeket, amelyek feltűnően hasonlítanak a mozdonyokhoz és gőzhajókhoz, amelyeket akkor még nem találtak fel.  Tulajdonában volt a Bölcsek Köve, ivott az örök ifjúság forrásából, ugyanis már  4000 éve élt az emberek között.

 

Ami Saint Germain  futurisztikus gépekről szóló írásait illeti, a troyes-i ( Franciaország) könyvtár őriz egy általa aláírt dokumentumot, amelyben  azt az élményét írja le, amely rendkívül hasonlít egy modern űrutazáshoz: Olyan sebességgel haladtunk az űrben, amilyen sebességgel semmi más körülöttünk. A másodperc töredéke alatt az alattunk lévő síkság eltűnt,  a Föld halvány köddé vált. Nagyon sok ideig utaztam az empyrean- n keresztül nagy magasságban. Az égitestek forogtak, a világok eltűntek alattam. Sokan hitték azt, hogy Saint Germain önhitt csaló, de ugyanannyian komolyan is vették őt. A francia rendőrség porosz kémnek, a poroszok pedig orosz ügynöknek hitték. A dolgok annyira bonyolulttá váltak, hogy 1745- ben a jakobita lázadókkal és francia szimpatizánsaikkal teli Londonban letartóztatták az angol hatóságok. Azzal vádolták, hogy a Stuart-dinasztiát támogató leveleket rejtegetett államellenes célból. A gróf azzal védekezett, hogy valaki szándékosan csempészte be azokat otthonába, így végül elengedték őt. Franciaországba ment, ahol meggyógyított egy súlyos betegségben szenvedő nemest. A hálás marsall lakást és laboratóriumot biztosított számára alkímiai kísérleteihez. Touchard la Fosse megemlít egyik művében,  a Bikaszem krónikában egy furcsa esetet a gróf kapcsán. Saint Germain röviddel Párizsba érkezése után részt vett a Georgy grófnő által rendezett ünnepségen. Az idős grófnő emlékezett arra, hogy az 1670-es években Velencében találkozott egy Saint Germain-hez hasonló nevű emberrel, aki ugyanúgy nézett ki, mint ő. Amikor  Saint Germain megerősítette a grófnőt abban, hogy nem tévedett, valóban találkoztak már a múltban, a jelenlévők nem hittek nekik. Természetesen egy ilyen műsort könnyen megrendezhetnének annak érdekében, hogy félrevezessék  a társaság tagjait, de a dolog nem ilyen egyszerű. Egy Dániában élt báró, Gleichen  emlékirataiban kijelentette, hogy a zeneszerző Philippe Rameau és a velencei francia nagykövet rokona biztosította őt arról, hogy az 1700-as évek elején ismerték M. Saint Germain-t. Ez a személy nagyon szerette az ékszereket, egy egész kincstár tulajdonában volt. Senki nem tudta, honnan származott. Lehetséges, hogy ezek a szokatlan gyémántok alkímiai kísérletek termékei? Abban az időben minden bizonnyal azt hitték, hogy Saint Germain alkimista, aki az alapfémet arannyá, vagy az üveget gyémánttá tudta változtatni, végül felfedezte az életelixírt. Soha nem evett és természetesen soha nem látták nyilvánosan enni vagy inni.

Később a sors úgy hozta, hogy Angliába kellett menekülnie. Egy itteni krónika így nyilatkozott róla: Ma már senki sem vonja kétségbe földöntúli természetét, bár először mindenki azt hitte, hogy ez csak fantázia. Saint Germain minden betegségre ismeri a gyógymódot,  képes legyőzni az öregséget. 1762-ben Saint Germain részt vett III. Péter orosz király megbuktatásában és Nagy Katalin trónra lépésében. Egy évvel később ismeretes, hogy alkímiai kísérleteket végzett laboratóriumában a Chambord kastélyában,  amelyet XV. Lajos király bocsátott rendelkezésére. A következő évben Surmount gróf néven Hollandiában élt, ahol egy másik laboratóriumot hozott létre, itt festékeket készített és folytatta alkímiai kísérleteit. Belgiumban új néven, ezúttal már de Montferet márkiként újabb alkímiai laboratóriumot alapított. Sokáig nem maradt azonban Belgiumban, mert ismét Oroszországba indult.  Alekszej Orlov gróf, az orosz birodalmi erők akkori vezetője szerint felbecsülhetetlen értékű diplomata és tanácsadó volt az orosz-török háború idején. Így az orosz hadsereg magas rangú tisztje lett, a pozíciót pedig Welldone tábornok álnéven töltötte be. Viszont ahelyett, hogy a háború végén learatta volna tekintélyes pozíciójának jutalmát, a távozást választotta. Eckernforde-ban,  Németország egyik északi városában halt meg. Habár temetését feljegyezték a helyi  levéltárban, halálát rejtély övezi. Először is a hírek szerint akkor halt meg, amikor jó barátja és tanítványa, Károly herceg, Hesse-Cassel grófja két névtelen nő társaságában távol volt otthonától. Károly elégette Saint Germain összes jegyzetét, mert ahogy ő maga mondta: nehogy félreértelmezzék őket. A grófot tehát eltemették, mégis ennek ellenére később számtalan helyen felbukkant .

Nem sokkal később Párizsban fontos szabadkőműves kongresszust tartottak. A találkozó   archívumai szerint a vendégek között volt  Saint-Germain gróf is, aki  felszólalt az eseményen. Később egy francia márkinő naplójában leírta, hogy hosszú időn keresztül ötször látogatta meg őt a gróf, 1789-től kezdve. Saint- Germain állítólag rajta kívül meglátogatta III. Gusztáv svéd királyt is, hogy figyelmeztesse őt a veszélyre.  Még furcsább az a tény, hogy Marie Antoinette sajnálatát fejezte ki naplóiban, amiért nem vette figyelembe Saint Germain korábbi figyelmeztetését a francia forradalom közelgő kitöréséről. Saint Germain Marie Antoinette-el ezután találkozott  a börtönben, majd közölte vele azt, hogy mikor fogják kivégezni. 1821-ben a híres pedagógus,  Genlis asszony emlékirataiban megemlíti a Saint Germain-nel a bécsi béketárgyalások során folytatott beszélgetését. Ugyanebben az évben a francia nagykövet, de Chalon gróf azt állította, hogy a velencei Szent Márk téren beszélt vele. 1842-ben Saint Germain nevét Lytton úrral kapcsolatban emlegetik, mert állítólag segített neki természetfeletti erők kifejlesztésében. A grófnak ennyi idő után már régóta halottnak kellett volna lennie természetes körülmények között, ám mégis látták őt többen is az elkövetkező évek során. 1867-ben  állítólag jelen volt a szabadkőművesek nagypáholyának találkozóján Milánóban, Olaszországban. Ezután 1896-ban, amikor a jelenlegi bizonyítékok alapján körülbelül 245 éves lett volna, a híres teozófus, Annie Besant azt írta, hogy találkozott vele. 

 

A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy Saint Germain története és hosszú élete egyfajta bonyolult átverés. Viszont lehetetlen lenne egyetlen egyén vagy akár csoport számára az,  hogy egy álhírt ilyen sokáig fenntartson különböző  országokban és kultúrákban. III. Napóleont például annyira felkeltették Saint Germain történetei, hogy különleges tanácsot állított fel ennek kivizsgálására. A bizottság megállapításai azonban megsemmisültek az 1871-es tűzvészben, ami talán nem véletlen következett be. Ekkor rengeteg róla szóló bizonyíték semmisült meg.  A XXI.  században is látni vélték őt, ha hihetünk a beszámolóknak. Például 2004- ben az Egyesült Államok Montana nevű államában találkoztak vele,  majd 2011- ben Miroslav Zimmer szlovák költő előtt fedte fel kilétét S gróf. Három évvel később David Norozny cseh zeneszerző vendégül látta őt, Dorothy Leon pedig szinte minden nap beszélt vele, ugyanis a gróf tanítványaként nevelte őt és avatta be a mágia tudományába.

 

d38bc1030f2ad9f21baa795393443298.jpg

Szólj hozzá

Nyugat-Európa