2024. ápr 12.

A fáraó átka

írta: Darius1
A fáraó átka

1922- ben a Howard Carter brit régész által vezetett kutatócsoport Egyiptomban felfedezte  Tutanhamon fáraó sírjának a bejáratát. Amikor magát a sírt több mint háromezer év után megbolygatták, egyesek úgy vélték, hogy a fáraó a pusztulás erőteljes átkát zúdította mindenkire, aki meg merte zavarni álmát.

A szarkofágot tartalmazó szoba falain különböző rajzok voltak, amelyek Tutanhamon- nak a halottak világába történő távozásának történetét mesélték el. Carter észrevett egy arannyal borított koporsót a szoba közepén. Miután felemelte annak tetejét,  egy szintén arannyal bevont és feliratokkal díszített koporsót talált benne. Végül a harmadik fedél eltávolítása után láthatóvá vált a szarkofág, amely  Tutanhamon múmiáját takarta. Ezután kénytelen voltak kettévágni az aranylepelt, hogy elérjék a testet és a mellé helyezett kincseket. Végül el kellett választaniuk a koponyát és a főbb csontokat az ízületektől, amelyekből később újra összeállították a múmia csontvázát.

 

A híres egyiptológus, J. H. Breasted nem sokkal a sír első felnyitása után dolgozott együtt Carter- rel. Beszámolt arról, hogy Carter egy futárt küldött a házába. Amikor közeledett otthonához, a hírnök halk kiáltást vélt hallani. A bejárathoz érve megpillantotta a madárkalitkát, amelyben egy kobra, az ókori egyiptomiak egyik szent állata volt. Carter kanáriját a  kígyó felfalta. Aznap rejtélyes módon minden lámpa kialudt Kairó utcáin. Az első ember, akire az átok lesújtott, Carnarvon gróf volt. Ő finanszírozta egyben az ásatást is.  Egy nap megcsípte a cecelégy, amely a maláriát terjeszti. A sebet időben tudták kezelni, azonban egy alkalommal borotválkozás közben véletlenül belevágott. A seb megfertőződött, majd a gróf  vérmérgezésben elhunyt. Két héttel Carnarvon halála előtt Marie Corelli levelet írt, amelyet az egyik amerikai magazinban közzé is tettek. A levélben szerepelt egy idézet is, amely szerint a lezárt sírba való behatolást megtorlás követi. Benito Mussolini , aki ez idő tájt egy egyiptomi múmiát őrzött a kincstárában, halott a média által terjesztett rémhírekről, ezért elrendelte annak azonnali eltávolítását.

Az egyik szövegen, amelyet az Anubisz-szentély előtti falra véstek, ez állt: Én vagyok az, aki megakadályozom, hogy a homok eltorlaszolja a titkos kamrát.  Megölöm az összes embert, akik átlépik ezt a küszöböt az örökké élő király sírhelyén belül. Arthur Mace amerikai régész, aki segített Howard Carter- nek lerombolni a sírkamra falát, fáradtságra és erős mellkasi fájdalomra kezdett panaszkodni. Elvesztette az eszméletét,  a kórházba történő szállítás közben pedig nagyon furcsa módon meghalt. Tutanhamon átkának következő áldozata Carnarvon barátja, Jay Gould lett. Miután meglátogatta a sírt, másnap magas láz gyötörte és meghalt. 1924-ben Douglas-Reed, egy radiológiai technikus vesztette életét, majd Carter egyik asszisztense, Richard Bartel kapitány 1929-ben keringési problémák következtében meghalt. Nem sokkal később Barthel- t saját apja követte a halálba, mert kiugrott az ablakon. A holttestét cipelő  halottaskocsi nem tisztázott körülmények során  elgázolt egy embert az utcán. 1925-ben Bruce Ingham, aki közeli barátságban volt Howard Carter-rel, ajándékot kapott: egy múmia kezét. Miután alaposan megvizsgálta a testrészt, Ingham furcsa szkarabeusz karkötőt talált rajta, amelyen felirat is volt: Átkozott, aki mozgatja a testemet. Tűz, víz és dögvész száll hozzá. Nem sokkal ezután Ingham háza leégett. Miután újjáépítette, árvíz következtében ismét összedőlt. Szerencsére Ingham kidobta a múmia kezét, mielőtt a pestis megfertőzhette volna őt.

Aubrey Herbert, Carnarvon féltestvére degeneratív szembetegséggel született, ami miatt később meg is vakult. Az orvosok szerint azonban gennyes fogai felelősek rossz látásáért, ezért Herbert az összeset  kihúzatta. Ahelyett, hogy visszanyerte volna látását, a műtét következtében szepszisben meghalt öt  hónappal a testvére után. 

1936-ra már 33 halálesetet kötöttek közvetlenül vagy közvetve a fáraó átkához. 1967-ben Mohamed Ibrahim, a Kairói Múzeum régiségügyi osztályának igazgatója megpróbálta megakadályozni, hogy néhány Tutanhamonhoz tartozó tárgy egy párizsi kiállításra kerüljön. A tudós azt állította, hogy prófétai álmai voltak, amelyekben a fáraó azt kérte, hogy ne engedje elvinni az ereklyéket Egyiptom földjéről. Ennek ellenére a kormány nyomására aláírta az engedélyeket. Ugyanezen a napon elütötte egy teherautó, miközben elhagyta az irodáját. Nem sokkal ezután, 1972-ben Gamel Mehrez, Ibrahim utódja  engedélyezte Tutanhamon maradványainak Londonba küldését egy kiállításon való bemutatásra, miközben azzal dicsekedett, hogy nem hisz a fáraó átkában : -Ezeknek a babonáknak semmi értelme. Jómagam egész életemben múmiák között dolgoztam, de élek és virulok. Minden csupán a véletlen műve – mondta nyilvánosan. Egy nappal azután, hogy Tutanhamon kincseit elküldte a londoni kiállításra,  Mehrez agyvérzésben meghalt. Nem sokkal később a múmiát szállító pilóta, Ian Lansdowne ugyancsak kinevette azokat, akik hittek az átokban. A gépen elmondása szerint megrúgta azt a dobozt, amelyben a fáraó  aranyszínű maszkja volt. Valamivel később a pilóta ugyanazt a lábát vesztette el, amellyel hozzáért a fáraó testét szállító dobozhoz.

 

2021- ben a Szuezi-csatorna egyik szűk szakaszán  beszorult konténerhajó  majdnem egy hétre leállította a forgalmat. Eközben két vonatbaleset is történt, egy gyár épülete pedig kigyulladt, majd leégett. A Tutanhamon sírján talált állítólagos felirat, miszerint a halál gyorsan eljön azokért, akik megzavarják a király sírját, felkeltette egyesek érdeklődését. Egyiptom kormánya ugyanis nem sokkal korábban néhány királyi múmiát új  múzeumba költöztetett, amelyet felvonulások és ünnepségek kísértek. Az átok pedig úgy tűnik, hogy napjainkban is kifejti hatását.

 

360_f_745412863_zwrkhszunmmwxlyiytxsla9loozt0qxx.jpg

Szólj hozzá

Afrika és Óceánia