2024. ápr 18.

A Vatikán rejtélyei

írta: Darius1
A Vatikán rejtélyei

 Vatikán annak ellenére, hogy a bolygó legkisebb állama, egyedülálló szerepet tölt be az emberiség történelmében és kultúrájában, valamint a pápaság székhelye. Ezzel együtt azonban  megvannak a maga sötét titkai is. Az emberek mindig kíváncsiak lesznek arra, hogy éppen milyen titkos vallási csoportok szövetkeznek a zárt ajtók mögött és milyen kincsek rejlenek a Vatikán kincstáraiban.

 A levéltár

Állítólag olyan dokumentumokat rejtegetnek a nyilvánosság elől,  amelyek alapjaiban megváltoztatnák a történelmet. Vannak olyan nézetek is, miszerint az egyház részt vett a Mussolini államilag támogatott terrorban. A levéltárat V. Pál pápa hozta létre.  Később az archívumokat titkosították azzal az indokkal, hogy az egyszerű emberek ne  férhessenek hozzá a dokumentumokhoz vagy éppen napfényre kerüljenek a királyok és pápák közötti egyezségek. Mások szerint  a vatikáni levéltár bizonyítékokat tartalmaz démonok és sötét szellemek létezésére.  Ezenkívül rejtegetnek olyan könyveket is a Bibliából, amelyeket egykor Pál apostol írt. Állítólag vannak olyan dokumentumok, amelyek közvetlenül utalnak Jézusra. Ilyen például a kivégzési parancs, amelyet Pilátus írt alá vagy azok az iratok, amelyeket maga Jézus írt.  Utóbbiakban elmagyarázza követőinek, hogyan kell megalapítani a katolikus egyázat halála után, de azt is leírja, hogy mikor fog visszatérni a jövőben. Ezek az iratok, ha valóban léteznek, a katolikus egyház szigorúan őrzött titkai.

Az elítélt halott

897-ben a katolikus egyház egy halottat állítottak bíróság elé. A Cadaver-zsinat néven ismert esemény során zajlott  Formosus pápa  pere, amelyet annak utódjának, VI. István pápának a vezetésével tartottak. Formosust a pápaság bitorlásával vádolták úgy, hogy ő ekkor már hét hónapja halott volt.  Holttestét exhumálták, egyházi ruhába öltöztették, majd a pápai bíróság elé vitték ítéletre. Még egy diakónust is kineveztek, hogy beszéljen a halott pápa nevében. Bűnösnek találták őt, ezért minden cselekedetét az egyház nevében semmisnek nyilvánították.  Testéről letépték a ruhákat, három ujját levágták, végül pedig  a Tiberis folyóba vetették.

A harang

A Michelangelo harangjának legendája egy lenyűgöző történet, amely összefonja a történelmet, a művészetet és a mítoszt. Michelangelo Buonarroti-t elsősorban az olasz reneszánsz egyik legnagyobb művészeként ismerik, különösen olyan szobrok megalkotásáról híres, mint például a Dávid és a Sixtus-kápolna mennyezetén készült alkotások. Egy legenda azonban olyan remekművet is neki tulajdonít, amelyre egyelőre csak ez a történet szolgál bizonyítékként. Amikor a város tisztségviselői megbízták a művészt a templom harangjának megtervezésével. Michelangelo visszautasította az ajánlatot, mert ő elsősorban szobrásznak tartotta magát, nem pedig építésznek vagy mérnöknek. Azonban a tisztségviselők ragaszkodtak az ő személyéhez. Hosszas rábeszélés után Michelangelo végül beleegyezett abba, hogy elvállalja a feladatot, azzal a feltétellel, hogy olyannak alkotja meg a harangot, amilyennek saját maga elképzeli. Fáradhatatlanul dolgozott a tervezésen, ihletet merítve az arányok és az esztétika vonásaiból. Olyan harangot képzelt el, amely nemcsak a gyakorlati célját szolgálja majd, hanem a szépség és a harmónia szimbóluma is lesz. Miután elkészült, az emberek azt mondták, hogy ez a harang a valaha hallott legdallamosabb hangot adta ki mind közül, amely az egész városban és azon túl is visszhangzott. A művész sokak szerint egy olyan  titkos mechanizmust adott hozzá, amelyet csak ő ismert, így aktiválni is csak ő maga tudta. Azóta ezt a harangot soha nem kongatták meg, és az így is marad a világ végezetéig.

Jézus lépcsője

A Szent Péter- bazilika közelében található a Szent Lépcső, amelyet állítólag Jeruzsálemből hozattak. A középkorban azt hitték róluk, hogy ezek voltak azok a lépcsők, amelyet Jézus Pilátus előtt megmászott a tárgyalás során. 

Földönkívüliek

Néhány híresztelés szerint a Vatikán bizonyítékokkal rendelkezik a földönkívüli élet létezésére, ugyanis idegenek koponyáit őrzik titkos alagutakban. Egyes források szerint az archívumban vannak olyan feljegyzések, amelyek szerint a pápa földönkívüli lényekkel szövetkezik. Közös céljuk az, hogy  minden emberbe számítógépes chipeket ültessenek.

Az időgép

Az Ernetti atya által épített kronovízor valójában egy olyan eszköz lehetett, amely lehetővé tette az emberek számára azt, hogy meglássák a jövőt és a múltat. Nincs ilyen eszközről hivatalos  feljegyzés, viszont a kétkedők  azzal érvelnek, hogy az archívumban valahol lehet.

Beszélő szobrok

Egy legenda szerint a Szent Péter-bazilika előtti téren  található Péter és Pál apostolt ábrázoló szobrok beszélnek egymással.  Ha valaki titkot súg az egyik szobor fülébe, a másik  valamilyen módon megkapja az üzenetet és válaszol rá. A legenda egy másik változata szerint azon a napon, amikor a két szobrot felállították,  azok beszélgetni kezdtek egymással.

Katakombák

A Róma alatti föld alatti katakombákban hétmillió sírt találtak annak idején a régészek. Az alagútrendszer kialakulása a keresztényüldözések korához köthető, ekkor szolgált helyszínként a temetkezésekhez és az istentiszteletekhez, ide temették továbbá a kereszténység mártírjait is. Hosszú ideig az emberek nem is tudtak létezésükről, feltárásuk csak 1580 után indult meg, amikor építőmunkások alatt beszakadt az egyik kripta. Ezeknek a katakombáknak minden bizonnyal lehetnek eddig még fel nem tárt részei,  sőt akár az sem kizárt, hogy a Szent Grált is itt rejtették el. Más feltételezések szerint Krisztus teste az egyik titkos kriptában van elhelyezve, melyet annak idején templomos lovagok vittek a Vatikánba.

A kísértet

A vatikáni templom harangtornyában álló titokzatos alak gyakran felbukkan a közönség előtt nem várt pillanatokban. A szellemet ábrázoló leghíresebb klipet az a turista örökítette meg, aki sorban állt annak érdekében, hogy beléphessen a római templomba. Ezen a videón magas, fekete árnyék látható mozdulatlanul állva a bal oldali torony harangjai előtt. Úgy tűnik, mintha ki akarna ugrani az épületből, miközben a harangok megszólalnak mögötte. Így a jelenés egy öngyilkos szelleme lehet.

A Kilencedik Kör

A Vatikán egyik legzártabb, valóban titkos társaságáról nagyon keveset tudni. Azok az információk, amelyek kiszivárgtak egy holland nő vallomásaiból, eléggé ellentétesek a keresztény egyháznak a szeretet fontosságáról szóló tanaival. A Kilencedik Kör tagjai a Vatikán katakombáinak sötétjében különböző sátánista szertartásokat, rituálékat tartanak. Vadászatokat is rendeznek félreeső helyeken, ahol senki nem láthatja őket. Csakhogy ebben az esetben a préda nem egy állat, hanem az általuk korábban becserkészett, majd szabadon engedett ember, akit végül addig üldöznek, amíg elkapják és megölik. Ennek ellenére elsősorban gyermekeket ölnek meg, ugyanis azok vére kiváló ellenszer az öregedés ellen. A gyerekeket külön erre a célra létesített föld alatti titkos helyeken tartják, majd kivégzik őket. Toos Nijenhuis, egy állítólagos túlélő azt állítja, hogy az emberölésekben részt vett XVI. Benedek pápán kívül Bernhard, a holland trónörökös, illetve számos bíboros. Nijenhuis azt feltételezi, hogy Benedek pápa lemondásához nagyrészt hozzájárultak az ellene felhozott vádak. Ha ezek nyilvánosságra kerültek volna, akkor ez rendkívül rossz fényt vetett volna az egész katolikus egyházra. 

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa