2024. máj 23.

A vörös fény

írta: Darius1
A vörös fény

 A rejtélyes vörös fényt M. Tanim pilóta fényképezte le az Atlanti-óceán felett repülés közben. A képek számos elméletet szültek a közösségi média felületein. Egyesek szerint a pokol kapui nyíltak meg.

Azonban nem ez az első eset, hogy egy pilóta hasonló élményben részesült.  2014-ben egy van Heijst nevű holland pilóta azt mondta, hogy ő is látott nagy terjedelmű vörös fényt a Csendes -óceánon az orosz Kamcsatka- félszigettől délre. A tíz órás  repülőút során Hongkongból az alaszkai Anchorage-ba tartottak. Egy villámcsapáshoz hasonló erős fényvillanást láttak, amit húsz perccel később intenzív vörös és narancssárga izzás követett. A repülőgépen ülő másodpilóta is tanúja volt ennek a furcsa jelenségnek. Aznap nem volt vihar a közelben sehol,  amit a radarok is megerősítettek, így  a villámlás biztosan nem vihar következtében jött létre. Heijst maga így mesélte el az eseményt: 2014. augusztus 24- én egy 747-8-assal repültem Hongkongból Anchorage-ba. Miközben a Csendes-óceán felett repültem, valahol az orosz Kamcsatka-félszigettől délkeletre, életem egyik legfurcsább élményében volt részem. A rádión keresztül hallottuk, hogy a légiforgalmi irányítás más repülőgépek pilótáival beszélt, akik az Egyesült Államok nyugati partja felé tartottak a San Francisco-i nagy földrengés helyszínére. Kamcsatka mellett, a Kurill- szigeteken három aktív vulkán is keresztezte útvonalunkat. Tartottunk attól, hogy a vulkáni hamufelhők esetleg elsötétítenék az eget előttünk, ami akár a gép lezuhanását is okozhatta volna. Hirtelen a távolban egy intenzív fény villan fel, közvetlenül a horizonton vagy azon túl. Úgy nézett ki, mint egy villám, de sokkal intenzívebb és sokkal rövidebb időtartamú volt, mintha valami felrobbant volna.  Furcsa módon csak egyetlen villanásról volt szó, amely nem ismétlődött meg. Később két független obszervatórium megerősítette, hogy az észlelés időpontja előtt és után két órán keresztül nem volt elektromágneses tevékenység (villámcsapás) legalább ezer kilométeres hatótávolságon belül. Természetesen ezt akkor még nem tudtuk. Úgy döntöttem, hogy megpróbálok néhány képet készíteni az éjszakai égboltról. Körülbelül húsz perccel később észrevettem, hogy egy vörös  fény jelenik meg előttünk.  Méreténél fogva hajó vagy egyéb utasszállító jármű nem adhatott volna ki ekkora fényt. Minél közelebb értünk hozzá, annál intenzívebbé vált a ragyogás, ijesztő narancssárga fényben világította meg alattunk a felhőket és az eget a bolygó azon részén, ahol nem volt más, csak víz. Nem tűnt logikátlannak számunkra, hogy egy víz alatti vulkán kitörésének lehettünk tanúi. Mivel egy hamufelhő a lehető legnagyobb veszélyt jelent egy vulkán fölött szálló repülőgépre nézve,  elkerültünk minden felhőt, amely az utunkba esett. Bármennyire is igyekeztünk, az egyik felhőt nem tudtuk kikerülni, az viszont semmilyen kárt nem okozott a gépünkben, nem tartalmazott hamut sem. A furcsa jelenségről készített fényképeket néhány újságíró közzétette a média különböző felületein Kínától Oroszországig, az Egyesült Államoktól Nagy- Brittaniáig mindenhol slágercikknek számítottak az általuk készített képek.

A fények túl erősek voltak ahhoz, hogy  katonai hajók vagy más emberek által vezérelt gépek bocsáthatták volna ki azokat, mindenki megvakult volna közvetlen közelében. A földrengés fényei egy olyan napjainkban már ismert anomália, amely gyakran fordul elő erős földrengések előtt vagy után. Néhány évvel ezelőtt még földönkívüli tevékenységnek hitték ezt a jelenséget, amelyre még mindig nincs magyarázat. Gyakran láthatók tektonikus és szeizmikus tevékenységek során. Nagy erejű földrengés volt pontosan azon a napon, amikor  Heijst és társa a vörös fényt észrevette Kamcsatka közelében. Ez a földrengés Pápua Új-Guineában történt néhány perccel a vörösen izzó fények megjelenése előtt.  A nyugat-grönlandi és az alaszkai magnetométerek (a Föld mágneses terének változását érzékelő szenzorok) nagy erejű zavarokat érzékeltek a Föld magmás mezejében pontosan a vörös fények észlelésekor a Csendes-óceán felett. 

A vörös fény azonban nemcsak modern kori jelenség. Ez a tény még inkább kizárja annak lehetőségét, hogy emberi tevékenység okozná kialakulását. I. e.  1000 körül láttak ehhez hasonlót Kínában, majd 1811- ben az Egyesült Államokban is, az Új - Madrid környékén történt földrengés során. Később az 1960-as években Japánban szintén egy földrengés idején vörös fény jelent meg az égen. A kék fény, mint a földrengést előre jelző légköri jelenség sokkal gyakoribb eseménynek számít, azonban ez is éppen annyira tisztázatlan és ismeretlen eredetű, mint a vörös fény. Azonban ezzel az elmélettel kapcsolatban is vannak kételyek: a földrengések fényei az eddigi megfigyelések szerint legfeljebb néhány percig világítanak és kék fény formájában jelennek meg az égen.

 resplandorsijpg.jpg

2023 márciusában nagy méretű  vörös kör alakú képződmény villant fel az éjszakai égbolton Olaszország felett. A bizarr jelenség a másodperc ezred részéig tartott csupán, ennek ellenére sikerült megörökíteni. Nem meglepő, hogy csak nagyon kevesen látták ezt a nem mindennapi jelenséget. A piros gyűrű azonban valójában nem a fotón látható város felett volt, hanem valahol Közép-Olaszország és az Adriai-tenger közötti területen. 

 

il7dqhnuhpjg9va2k3bpdn-650-80.jpg

Szólj hozzá

Természet