2024. júl 02.

A Leap - kastély szellemei

írta: Darius1
A Leap - kastély szellemei

A számos szellemtörténetnek helyet adó Leap-kastély Írországban található, Offaly megyében. Az épület tornyának építési dátuma máig is jelentős viták tárgyát képezi, mert egyesek szerint az 1250-es években, mások szerint pedig csak az 1500-as években emelték. Széles körben elterjedt az a változat is, hogy a kastély védelmi tornya valójában egy ősi, vaskori lelőhelyen áll. Annyi bizonyos, hogy átok sújtja azokat, akik falai között találnak menedékre. Annyit biztosan tudunk, hogy  XVI. században az  O' Bannon nevű család birtokába került. Apjuk halála után a két testvér nem tudott megegyezni abban, hogy melyikük örökölje az óriási vagyont. Végül abban egyeztek meg, hogy azé lesz a vagyon, aki sikeresen leugrik a mélybe a kastély melletti szikláról. Csak egyikük élte túl  a próbát,  ezért egymaga irányíthatta a kastélyt és a körülötte lévő földeket. Így épült fel a vár, amely a legenda alapjául szolgáló ugrás (leap) angol kifejezésről kapta a nevét. Később az egész birtok az O'Carroll család tulajdonába került, ez idő tájt pedig nagyon sok gyilkosság történt.

 Az Elementál az egyik legérdekesebb szellem, amely a Leap kastélyban lakik. Létezik olyan változat is, hogy a régmúltban élt kelta papok keltették életre a szellemet jóval a kastély felépítése előtt, hogy megvédjék a beavatáshoz és a druida mágiához használt szent helyet. Más legendák arról tanúskodnak, hogy az Elementált  Fitzgerald, Kildare grófja idézte meg, aki jártas volt a fekete mágiában és többször is megkísérelte átvenni a kastély feletti irányítást. Ebben az időszakban az O'Carroll család egyik tagja leprában hunyt el a kastély falain belül, valószínűleg az őt sújtó átok következtében. A kísértet minden egyes megjelenésekor nagyon erős bűzt árasztott magából, amit sokan azzal magyaráznak, hogy bizonyára az elhunyt leprás nemes lelke járhat vissza egykori otthonában. Mások szerint azonban az Elementál nem kísértet, hanem egy démon, amely fullasztó bűzt bocsát ki.  A szemtanúk legtöbbször egy bomló és átlátszó testtel rendelkező alakmást pillantanak meg, amely néha széttépett állatok formájában nyilvánul meg.

Mildred Darby-ról az a hír járta, hogy Kildare grófjához hasonlóan jártas volt az okkultizmus tanaiban. Számtalan szeánszt és halottidézést mutatott be, melynek során felébreszthette az Elementált is.  Mildred nem egy alkalommal találkozott a szellemmel: Két kezét  a vállamra tette. Miután megfordultam, tisztán láttam azt  a kékesszürke árnyékot magam előtt, amely alig pár méterre volt tőlem. Szavakkal nem tudom leírni, hogy mennyire félelmetes élmény volt számomra. A szeme helyén sötét fekete lyukakat vettem észre. Egyik kezét a magasba emelte, így láthatam az ujjai végén lévő hosszú karmokat is. Sokáig némán bámult engem fekete üreges szemeivel, miközben egész testéből borzalmas szag áradt. Úgy vettem észre, hogy teste nem érte a földet, hiszen láttam annak helyén az ajtónak a keretét, amely a galériába vezetett. Azok a barátaim, akik jártasok voltak az okkult tanokban, azt mondták nekem, hogy az Elementál nevű gonosz kísértet már régóta tartózkodik a kastély falain belül. 

Mildred korábban is találkozott ezzel a szellemmel. A nő férje kezdetben azt hitte, hogy felesége ijesztgeti őt éjszakánként szürke köpenybe öltözve. Este tizenegy után Mildred a hálószobája mellett lévő lépcsőkorlát mellett pillantotta meg legelőször a  kísértet bomló testét.  Miközben lenézett a folyosóra, arra lett figyelmes, hogy hátulról valaki megérinti a vállát. Elborzadva vette tudomásul, hogy amit korábban ostoba rémhírnek hitt, az valójában igaznak minősül. Ha a lépcsőkorlátok nem akadályozták volna meg abban, hogy leugorjon, már nem élne. Mildred leszaladt nővére szobájába, ahol azonnal elájult. Annyira megijedt, hogy két hét telt el, mire magához tért az idegsokkból. Elmondása alapján a szellem nem beszélt, csak mereven bámulta őt.

2002-ben nevét fel nem fedő személy az alábbi beszámolót tette közzé: Elutaztam a Leap kastélyba, hogy műsort készítsek egy helyi tévéhálózatnak. Most először jártam abban a hírhedt kastélyban, amelyről már olyan sok rémhír terjengett szerte az országban. A műsor jól sikerült, de ki akartam próbálni az infravörös kamerát is fényképezés közben. Az érzékeny szenzorok jeleztek valamit, aminek nem kellett volna ott lennie. Mindvégig furcsa érzés gyötört,  mintha valaki figyelne a bástyák régi bejáratánál.  Felmásztam a lépcsőn, amely egy ajtóhoz vezetett a kastély emeletére. Az ajtó nem volt bezárva, így benyitottam és lassan elindultam lefelé a szűk folyosón. Nem sokkal később mintha valamilyen árnyék suhant el mellettem. Ekkor már tudtam, hogy valami nincs rendben, mert az UV-kamera is erős izzást érzékelt  a folyosó végét képező saroknál. Először arra gondoltam, hogy szokás szerint valami meghibásodhatott a gépen. A sarokhoz érve testem gyorsan legyengült és nagyon furcsa érzés kerített hatalmába. Hirtelen  a kamera által érzékelt fehér páratömeg életre kelt, majd  átszáguldott a  folyosón.  Mivel a folyosó szűk volt, balra fordultam, hogy megpróbáljak kijutni, de már késő volt. Éreztem a hasító fájdalmat, amely annyira erős volt, mintha kést szúrtak volna a jobb bordaívem alá. Továbbra is furcsán éreztem magam, erősen izzadtam, elhagyott minden energiám és nagyon féltem.  

Egy az előzőhöz hasonló beszámoló az Elementállal való találkozásról 2006-ból: A csigalépcsőből kivezető folyosó sötétjében kénszagra lettem figyelmes, mintha gyufás dobozok égtek volna, amit a barátom is érzett. Mereven bámultam a folyosó sötétjébe, de kezdetben nem történt semmi. Egy idő után a sötét közeg életre kelt és felém közeledett. Szerencsére sikerült időben elmenekülnöm.  Az Elementál a szellemvadászok kutatásai alapján  a feltételezések alapján képes megváltoztatni a légköri nyomást. Ekkor a levegőben lévő ionok polaritása ingadozik, ezáltal pedig a hiperfunkciós szindróma néven ismert állapot jöhet létre. Olyan tüneteket okoz, mint a szívdobogás, hányinger, hányás, izzadás, szédülés és fáradtság. Azt is megfigyelték, hogy a bőrnek és a hajnak elektromos töltése lesz. A tünetek hasonlóságokat mutatnak a Mildred Darby által az 1900-as évek elején leírtakkal, aki szintén azt érezte, hogy  a fején lévő összes hajszál önálló életre kel. Mildred férje saját elmondása alapján más szellemeket is érzékelt. A kastélyban látott egy átlátszó női testet, amelynek hallotta a sikoltozását is.  A meggyilkolt nő szelleme elsétált mellette, majd heves sikoltozások közepette a földre zuhant. Állítólag a kastély jelenlegi tulajdonosa, Ryan is hallotta egy nő sikolyát. Azt mondják, hogy a Leap-kastélyban élő elveszett lelkek közül sok a Véres képolna körül talált magának otthont. Éjszaka többen is látták, hogy az épület magasabb részein az ablakokból fény áradt  ki.

A történelmi feljegyzések arra utalnak, hogy az egyik O'Carroll testvér megölt egy papot, mert az fekete mágiát űzött. A kápolna melletti lépcsőházban bukkan fel állítólag a pap nyughatatlan lelke holdvilágos éjszakákon. Egy másik kísértet is viszonylag könnyebben beazonosítható:   Emily nagyon fiatalon lett öngyilkos vagy vált bűntény áldozatává. A körülmények nem tisztázottak, csak annyi bizonyos, hogy a kislány testét szétroncsolódva találták meg a torony alatt. Szelleme nem talált vigaszt, mert ha hihetünk az ezzel kapcsolatos beszámolóknak, többen is láttak egy lányt kizuhanni a kastélyból, amelynek teste eltűnt a levegőben, mielőtt földet érhetett volna. A vörös asszony kísértetét is sokan látták már, amely véres ruhában jár és kezében tőrt visz. Annak a nőnek a visszajáró lelke lehet, akit a kastély falain belül erőszakoltak meg, majd vetettek börtönbe.

A Véres-kápolna fala mögött az 1900-as években a munkások nem várt felfedezésre bukkantak a kastély felújítása során, egy kútbörtönre. A mély üreg rengeteg emberi csontvázat rejtett, azok elszállításához három szekér is kellett. A több mint 150 emberi maradvány között egy zsebórát is találtak, amelyet az 1800-as évek közepére datálták.  A foglyok egy csapóajtón át  zuhanhattak a mélybe, ahol kínok közepette haltak meg, miután testüket átlyukasztották az és éles fából készült karók. A maradványok nagy száma arra enged következtetni, hogy a kútból soha nem távolították el a maradványokat. Minden bizonnyal a vár urai tüntették el ilyen módon ellenségeiket, de olyan nézőpontok is születtek már, hogy ez a démon odúja, ahol az embereket kínozta. A helyiek azt állítják, hogy többször is láttak négykézláb mászó szellemeket, akiknek lyukak borították a testüket. A kastély jelenlegi tulajdonosa azt állítja, hogy egy árnyék ebben a kútbörtönben tanyázik és alkalmanként elhagyja a Véres-kápolnát.

leap_castle.jpg

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa