2024. júl 08.

Titokzatos szigetek

írta: Darius1
Titokzatos szigetek

A régi korok emberei titokzatos szigeteket írtak le legendás emberekkel, egzotikus szörnyekkel és elveszett civilizációkkal. Néhány sziget varázsütésre megjelent a láthatáron, majd rejtélyes módon eltűnt. A korai térképeket benépesítették az óceánokban lebegő szigetek, amelyek nem is léteztek. De a legendák ködös világában ott lapulhat az igazság is rejtett  formában. 

A Lebegő Szem

Az Argentína határain belül elterülő Parana-deltában található egy majdnem tökéletes kör alakú sziget, amelynek átmérője 120 méter. Egy olyan  csatorna veszi körül, amely szintén majdnem tökéletes kört alkot. A benne lévő kerek szárazföldnek köszönhetően a csatorna úgy néz ki, mint egy félhold. A Szem valóban mozog, mert a saját tengelye körül forog, és egyelőre nem tudni mi okozhatja ezt.

Bermeja

Az 1700-as években készült térképeken a Bermeja a Yucatán-félsziget partjainál látható sziget. Kezdetben elhelyezkedése folytán jó ürügynek szolgált a mexikói kormány számára, hogy kiterjessze az olaj iránti igényét a Mexikói-öböl közepéig. Csupán egy probléma akadt: a sziget nem létezett. Víz alatti érzékelő berendezések és légi felderítő eszközök segítségével a keresőcsapat sehol sem találta a szigetet azon a területen, ahol a térképek jelezték. Habár az elveszett szigetet még mindig nem találták meg, E. Cardenas, a mexikói tengerészeti bizottság vezetője azt tervezi, hogy folytatja  a kutatásokat. Az összeesküvés-elméletek híveinek megvoltak a saját elképzelései arról, hogy mi történhetett Bermeja-val: lebombázták az amerikaiak, elsüllyedt vagy pedig földrengés következtében eltűnt. 

Vozrozhdeniya 

A szovjetek az Aral-tóban fekvő Vozrozhdeniya-szigeten szigorúan titkos biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumot építettek fel, ahol a pestis, lépfene, himlő, brucellózis, tularémia, botulinum és a venezuelai encephalitis kórokozóit genetikailag módosították, hogy ellenálljanak az orvosi kezeléseknek. G. Lepjoskin katonai orvos 18 évét töltött a szigeten. Azt mondta, hogy egy éven belül háromszáz majmot zártak ketrecbe a levegőben lévő kórokozók koncentrációját mérő műszerekkel felszerelt laborokban. Miután a majmokat a kórokozóknak kitették, laboratóriumokba szállították őket, ott pedig vért vettek tőlük. A kísérletekben résztvevő 1500 ember nemcsak dolgozni ment a szigetre , hanem ott is élt a Kantubek nevű városban. Miután az Aral-tó kiszáradt, a sziget egyszerűen a környező sivatag részévé vált, így napjainkban Kantubek szellemváros. Az évszázadokig fennmaradó lépfene kivételével az összes kórokozót elpusztította a térség magas hőmérséklete és a zord körülmények. Távozásuk után a szovjetek elásták a laboratóriumokban tárolt lépfene spóráit, mert a kísérletekkel megsértették a biológiai fegyvereket tiltó 1972-es szerződést. Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselői úgy vélik, hogy a lépfene spórái elpusztultak, bár senki sem tudhatja biztosan, hogy így van.

Cassiterides

Cassiterides görög kifejezés jelentése Ón-szigetek. Olyan szigetcsoportra utal, amelyről azt hitték, hogy ismeretlen helyen található Európa nyugati partjai mentén. Diodorus így számolt be  a szigetekről egyik művében : Mivel sok ónbánya található Lusitania (Portugália) felett és az óceánban lévő Ibéria mellett fekvő szigeteken, ezért Cassiterides-nek nevezik. Azonban sem a Ibériai-félsziget menti szigetek, sem a Scilly-szigetek kőzetei nem tartalmaznak ónt, legalábbis jelentős mennyiségben. 

Démonok szigete

Ez a fantomsziget állítólag egykor a kanadai Quirpon-szigethez kapcsolódott. A XVI. század elején kezdett megjelenni a térképeken, majd a XVII. század közepén eltűnt. Azt hitték, hogy a szigetet démonok és vadállatok népesítették be, amelyek megkínozták és megtámadták minden elhaladó hajó utasait és az arra tévedőket. Giacomo Gastaldi térképén  a sziget meglehetősen nagy és nagyjából magában foglalja Új-Fundland északi részét, repülő démonok figurális ábrázolásával.

Láng sziget

Az egyiptomi mitológiában a Láng-sziget (más néven a Béke szigete) az istenek varázslatos szülőhelye és Ozirisz alvilági királyságának része. Az ősvizekből bukkant fel messze keleten, túl az élővilág határain. A felkelő Naphoz kapcsolódó örök fény születésének helyeként tartották számon.

Penglai-hegy

A Penglai, vagyis Halhatatlan-sziget számos legenda színhelye, amely a Kína melletti Bohai-öbölben létezhetett.  A kínai mítoszok szerint három hegy található a Bohai-öbölben, ahol halhatatlanok laknak: ezek a Penglai, a Fangzhang és a Yíngzhou. Xu Jing 1124-ben írt művében a Penglai-hegy egy szigeten található, Changguo prefektúra  határain belül. Állítólag a hegyen élő nyolc halhatatlan és Anqi Sheng varázsló palotái aranyból és ezüstből készültek, a fákon pedig ékszerek nőttek. Ezen a helyen nem létezhetett a szenvedés és a kínok. Az itt fellelhető elvarázsolt gyümölcsök bármilyen betegséget meggyógyítottak, örök fiatalságot biztosítottak és még a halottakat is feltámasztották.  Csin Shi Huang-ti  császár a halhatatlanságot keresve több sikertelen expedíciót küldött Penglai megkeresésére. 

Rupes Nigra

A Fekete Szikláról az a hír járta, hogy a mágneses északi sarkon vagy pedig pontosan az Északi-sarkon áll. Az ötlet az Inventio Fortunata című elveszett műből származik,  a sziget pedig a XVI. és XVII. századi térképeken is fel lett tüntetve. Mercator híres térképész így írta le a szigetet egy 1577-es levelében: A nagy Örvénymedencébe ömlik az Északot kettéválasztó négy tenger vize. A víz itt körbe-körbe folyik, majd az örvény közepét elérve a  föld mélyére jut. Közvetlenül a sarkponton egy csupasz mágneses szikla fekszik a tenger közepén. 

Az Ördög-sziget

Az Afrika szarvánál elhelyezkedő Dzsibuti a kontinens legalacsonyabb pontjának ad helyet. A 155 méterrel a tengerszint alatt fekvő Assal-tóban egy nagyon furcsa sziget áll, amelyet Goubet Al-Kharab-nak, vagyis az ördög üstjének neveznek. Az itt lévő Ardoukoba vulkán fekete kőzetei állítólag  kővé változtatnak minden élőlényt, amely ezekre a földekre téved.  Az ayyo nevű démonok pedig, amelyek a szigeten laknak, gyakran sóbálvánnyá változtatják  a szent helyekre tévedőket. A tó más részein  első látásra az ember azt hinné, hogy homokos parton jár, de ez valójában nem más, mint só, így vize ihatatlan és mérgező. Fontos tudni, hogy az antarktiszi Don Juan-tó után az Assal-tó a legsósabb víztömeg a földön, átlagos sókoncentrációja 35%. 

A Koponyasziget

A Koponyasziget vagy más nevén Malapascua Cebu mellett található, a Fülöp-szigeteken belül. Gyakran sodródnak partjaira emberi csontok és koponyák. A bantay tubig nevű gonosz lény temetőket foszt ki, majd a csontokat a tengerbe dobja. Néha a lelkek megszöknek tőle, csontjaik pedig kimosódnak  a partra. Más verziók szerint a furcsa jelenségért a helyi sellők, a siyokoy a felelős. Egy tintahalhalász elmondta azt a történetet is, amely megmagyarázza az itteni madarak furcsa szokásait. Miután a madarak ráuntak a sziget sötét belsejére, átköltöztették fészkeiket a tengerpartra, hogy minden nap nézhessék a tengerbe lebukó szép naplementét. Állítólag Malapascua lakói megtanították a madarakat horgászni is. Annyira jól végezték munkájukat, hogy a faluban egy ember sem éhezett, ugyanis a madarak minden nap  vittek nekik elegendő halat. Sőt éjszaka járőröznek is a tenger fölött repülve, és készen állnak arra, hogy elűzzék a siyokoy-t, aki csontokat és lelkeket keres, hogy azokat mélytengeri otthonába hurcolja.

Ross-sziget 

 A McMurdo állomásnak otthont adó Ross-szigeten egy pusztító repülőgép-szerencsétlenség történt, amelyben 1979-ben 257 ember vesztette életét. A látogatók azt állítják, hogy kísértetek lépteit és hangokat hallottak a sötétben. A harmadik ember néven ismert jelenség olyan helyzetekben fordul elő, amikor az emberek kénytelenek túlélni a szélsőséges körülményeket. Ilyen esetekben megjelenik egy nem létező személy is. A Shackleton nevű sarkkutató és két társa egyaránt látták negyedik társukat, aki a semmiből bukkant fel. A kutató ezt írta naplójában: A hosszú, harminchat órás menetelés során Dél-Georgia sziget meg nem nevezett hegyei és gleccserei felett gyakran úgy tűnt számomra, hogy négyen vagyunk, nem hárman. Sajnos nem sokkal később az Antarktiszhoz tartozó Ross-szigeten életüket vesztették, fagyhalál végzett velük kunyhójukban. A történelmi műemléknek nyilvántartott kunyhó hihetetlenül jól megőrződött, vélhetően a hideg éghajlatnak köszönhetően, de könnyen lehet, hogy ennek paranormális oka van és egy szellem él benne. Nagyon sokan érzékelték már a furcsa jelenlétet ebben az épületben, sőt egyesek látni is vélték. A híres hegymászó, Edmund Hillary is járt a  kísértetjárta helyen: Amikor először bementem a kunyhóba,  jól láttam Shackleton-t, amint felém sétál és üdvözöl, aztán minden elmosódott, ő pedig eltűnt. 

Sziget szemétből

Az óceáni áramlatoknak köszönhetően a Csendes-óceánba dobott szemét egy helyen gyűlt össze. Ez a hely akkora, mint Oroszország. Azonban senki se próbálja megkeresni a térképen, mivel a törmelék nagy része kis műanyagdarabokból áll, amelyek részben víz alatt lebegnek. Sajnos ennyire vigyázunk környezetünkre.

 

Szólj hozzá

Természet