2024. aug 06.

Los Roques átka

írta: Darius1
Los Roques átka

A Venezuela partjainál fekvő Los Roques szigetcsoport a Karib-tengeren körülbelül 350 kisebb szigetből áll. A szigetek és a venezuelai főváros, Caracas közti tengeren már nagyon sok repülőgép tűnt el nyomtalanul különös körülmények között. A helyiek szerint ennek oka egy átok, amely ősidőktől fogva sújtja a tengerbe merészkedő kíváncsiskodókat.  Az 1990-es évek óta legalább tizenöt olyan incidensről érkeztek hírek, amelyek arról szóltak, hogy a Karib-tenger ezen részén repülőgépek zuhantak le. A szerencsésebbek megúszták a katasztrófát, de a leadott vészjelzésekből kiderül, hogy a semmiből kialakuló szokatlan jelenségekre figyeltek fel a vörös fénytől kezdve az izzó felhőkig. Többen felvetették az ötletet, hogy a Bermuda-háromszög költözhetett át erre a helyre, hiszen a Sargasso-tenger térségében a 1980 óta nem igazán történt semmi rendkívüli. Mivel a tengeri anomáliák tulajdonságait továbbra is nyitott titkok övezik, azok akár vándorolhatnak is.
2008-ban tizennégyen vesztették életüket azon a repülőn, amely a Los Roques szigetcsoport melletti tengerbe zuhant.  Soha nem találták meg a roncsokat, a holttestek közül is csak egy került elő már bomló állapotban. A feltételezések szerint az utas testét a balaesetet követően cápák tépték szét a tengerben. A leghíresebb eltűnés azonban egy híres divattervezőhöz kötődik. 2013-ban a Vittorio Missoni-t és a vele tartó további öt személyt szállító repülőgép megmagyarázatlan módon eltűnt a semmiben. A sziget lakói azonnal az átkot emlegették, amely újból lecsapott. A mai napig nem találták meg  az olasz Missoni gépének roncsait. Az egyik szállodatulajdonos a szigeteken azt mondta, hogy  ő látta felszállni a repülőgépet, amely 1968-as gyártású kétmotoros BN-2 Islander volt. Miután már magasan szállt a gép, furcsa vöröses felhők jelentek meg az égen, majd eltűnt a láthatáron. Az esetet követően a Missoni család tagjai azt mondták, hogy a gépet valószínűleg helyi kábítószercsempészek térítették el. A venezuelai polgári légiközlekedési hatóság közölte, hogy a repülőgép legutóbbi rögzített pozíciója 18 kilométerre délre volt a Los Roques-tól. A Cessna 402-es pilótája, aki az eltűnés napján éppen szolgálatot teljesített,  szintén érzékelt valami furcsát. Elmondása alapján látta azt, amint közvetlenül előtte Missoni gépét elnyelte egy villámló  felhő. 
Akik nem hisznek az átokban, más módon próbálják megmagyarázni a gyakori eltűnéseket. Fennáll a lehetőség arra is, hogy a tengerfenéken metánhidrátok rejtőznek. A tudósok hirtelen fellépő ismeretlen meteorológiai jelenségeket is számításba vesznek vagy éppen a pilóták felkészületlenségét, azonban utóbbira nem sok esély van a gyakori eltűnéseket figyelembe véve. Még napjainkban is érkeznek beszámolók. 2024 tavaszán a Repülési Intézet illetékesei jelentették azt a repülőgép-balesetet, amely a Los Roques-Valencia útvonalon közlekedő magánrepülőgép ügyét foglalta magában. A gép kényszerleszállást hajtott végre a tengeren a Puerto Cabello repülőtértől északra fekvő Playón szektorban. Egy ember meghalt, négyen pedig súlyosan megsérültek. Órákkal később azonban megerősítették, hogy a halottak száma nem egy, hanem kettő. Egyikük Felipe Berbey üzletember volt, aki nemcsak Venezuela tengerparti részein, hanem Los Roques szigetein számos szállodát üzemeltetett. A repülőgép Ronald Méndez nevű pilótája szintén meghalt, de még maradt ideje figyelmeztetni a mentősöket arra, hogy önhibáján kívül történt  a baleset, amikor elsötétült előtte minden. 2019-ben  Luis Pirela, a az ország bűnügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta, hogy a Vargas állam partjainál lévő szigeteken és Los Roques-en szervezett bűnbanda tevékenykedik, amely drogokat és aranyat szállít a karibi nemzeteknek. Vezetőjük Stella Betancourt, aki 2017 óta  a Francisco Miranda szigeti terület kormányfője, az ő felügyelete alá tartozik így Los Roques is. Pirela elmondta, hogy a banda egy Los Roques-i szállodákkal és bárokkal rendelkező olasz üzletemberrel (aki lehet akár Missoni rokona is), valamint egy venezuelai  drogbáróval működött együtt.  Utóbbit kábítószer-kereskedelem miatt elítélték az Egyesült Államokban. A Hollandiához tartozó Aruba, Bonaire és Curaçao szigeteit egyre gyakrabban használják illegális aranycsempészetre és a Kolumbiából Venezuelán keresztül érkező kokain szállítására. Miután több tucat migráns vízbe fulladt, amikor hajójuk összetört Curaçao körüli vizeken, a venezuelai rendőrök kivallatták a túlélőket. A drogcsempészek ezt  a hajót használták kokainszállítmányok fedezésére. Los Roques már régóta drogok átrakodó helyeként számít,  a hollandok közvetítésével pedig a káros szerek eljutnak Európába és Amerikába.

2315911aa82dbb1b8a221d285bbce7b5.jpeg

 

Szólj hozzá

Amerika