2023. jún 14.

Bastet sírja

írta: Darius1
Bastet sírja

A Strandzha-hegység az a hely Délkelet- Bulgáriában, ahol a legendák összefonódnak a tényekkel, a tudomány pedig a miszticizmussal. Kétségtelen, hogy a legnagyobb rejtély továbbra is  Bastet sírja. A huszadik század nyolcvanas éveiben terjengett  egy legenda, hogy Gradishte mellett a hegy legmagasabb csúcsának lábánál eltemettek egy egyiptomi istennőt. Azt mondják, hogy szentélye egy portál az űr valamelyik másik dimenziójába. A föld mélye egy piramist rejt, amely a Kr. e. X. század körül épült, itt van a sírhely.  A Golyamo Gradishte -csúcs egy 709 méteres magasságú hegy. Első pillantásra a csúcs semmiben sem különös, de  távolról nézve látható, hogy piramis alakú. Sűrű tölgyerdők borítják,  egy régi város  maradványai rejtőznek az aljnövényzet között.

A legismertebb legenda szerint Strandzha, Stara Planina húga szép lány volt, de valamilyen oknál fogva senki sem merte feleségül venni. Aztán elhagyta a családját, messze telepedett le rokonainál. Az amazonokhoz hasonlóan Strandzha férfi ruhát viselt, szeretett nagy távolságokat megtenni lovagolva és úszni a tengerben. Sok jelölt érkezett, hogy feleségül vegye őt, de ő mindet visszautasította. Viszont egy nap fekete férfiak nagy csoportja királyuk vezetésével azzal a nem rejtett szándékkal érkezett, hogy nem távoznak Strandzha nélkül. Lehetetlen volt megtagadni kérésüket vagy elmenekülni. Abban a pillanatban a föld megrázkódott, a tenger és a folyók tomboltak, szörnyű káosz következett be. Amikor minden megnyugodott, új hegyek keletkeztek, a  tenger zavaros és fekete lett, már nyoma sem volt a fekete embereknek. Így a legenda szerint kialakult az ősi hegy, amelyet az emberek az itteni első településről neveztek el - Strandzha. A tenger, amelynek vize ezalatt sötétebb színű lett, a Fekete-tenger nevet kapta. Annak érdekében, hogy megvédjék a hegyet és a földet a rossz emberektől, ezeknek a helyeknek a lakói sok várat építettek, amelyek a bolgár föld örök védelmezőivé váltak.

Egy nap idegen érkezett Baba Vanga  látnok házához furcsa szimbólumokkal ellátott térképpel, amelyet egyetlen szófiai tudós sem tudott megfejteni.  Vanga, bár vak, azt mondta, hogy a térkép az emberi történelemmel kapcsolatos rejtett tudás helyét jelzi. Ezután a legapróbb részletekig leírta a távoli Strandzha-ban található helyet. Hamarosan a látnok egyik rokona és néhány barátja felfedezte a helyet, egy szikla mellett a Gradishte-hegy tetején. A csoport visszatért Szófiába, ahol kapcsolatba léptek L. Zhivkova-val, Todor Zhivkov kommunista diktátor lányával, aki egyben kulturális miniszter is volt. Bár  Vanga figyelmeztette őket, hogy maradjanak távol ettől a helytől, a felfedezők elérték a 25 méteres mélységet. Előtte egy szakállas férfi képét látták egy sziklán, amelynek felületén három kőkör volt faragva.  De mielőtt bárki felfedezhette volna a helyet, az expedíciót két előre nem látható esemény miatt leállították, mert Zhivkova meghalt és az a miniszter is, aki engedélyezte a kutatócsoport munkáját..  Az ásatási helyet dinamittal felrobbantották, létrehozva a mély szakadékot, amely ma a Golyamo Gradishte tetején található.  Egy másik beszámoló szerint számos furcsa tárgyat fedeztek fel a csúcson. Elemzésre küldték őket az akkori Német Demokratikus Köztársaságba. A hírek szerint a szerencsétlenségek sorozata továbbra is kísértette az expedíciót. A katonák, akik az ásást végezték mind titokzatos betegségben haltak meg. Voltak, aki azt látták, hogy teherautónyi arany hagyta el a területet, mielőtt az ásatásokat felrobbantották volna. Az MI6 műhold is állítólag észlelt egy nagy, kocka  alakú barlangot a hegycsúcs alatt. Bármi is történt a helyszínen, a helyet érdemes meglátogatni. A török határzónában található, amelyet a helyi turisztikai információs központ vezetőjével lehet megközelíteni.

 2018-ban D. Pantov régésznek  sikerült észlelnie egy fémtárgy jelenlétét körülbelül 18 méterrel az eredeti ásatás alatt. Bulgária egyetlen georadarjának köszönhetően, amely a múzeum tulajdonában van, a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a lelet egy olyan helyiségben található, amely spirális folyosókon keresztül érhető el. Amit ott láttak, tovább növelte a régészek vágyát, hogy megfejtsék az idő titkaiba merült rejtélyt: Megpróbálunk bemenni - mondta Pantov, aki Strandzha környékén született, a helyről szóló legendákon nőtt fel. -Egyrészt még mindig a Covid19-válság közepén vagyunk. Másrészt önkormányzatunk szegény,  az állam nem finanszírozza az ilyen típusú kutatásokat. Ez nagymértékben függ a helyi hatóságoktól, mivel nekik fűződik a legnagyobb érdekük a térség fejlesztéséhez. Ha megtaláljuk a szükséges finanszírozást, biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk azokat az embereket is a kutatáshoz, akik nem félnek a helyről szóló legendák titkaitól."

Az egyetlen dolog, amit tudunk, hogy kerámiatöredékeket, eszközöket és más régészeti leleteket fedeztek fel ott. Néhány információforrás azonban gránittömbök jelenlétére utalnak ezen a területen, ami azt jelenti, hogy valami más rejtőzhet ott. Bármit is hagytak ott a papok vagy a trákok, az rendkívül fontos lehetett, mert olyan emberek keresték, mint a bolgár állambiztonság, az MI6, a KGB, a nácik és még néhány görög ortodox szerzetes is.  A távoli Indiában élő vallási vezetők is tudtak a helyről.

 

 

Szólj hozzá

Kelet-Európa