2023. júl 14.

Öngyulladás

írta: Darius1
Öngyulladás

Más rendellenes jelenségekhez hasonlóan az emberek spontán égésének esetei az ősidők óta ismertek. A thébai ásatások során egy papiruszra bukkantak, amelyen a pap tüzes fáklyává való átalakulása volt olvasható. Az ókori görög szerzőknek és középkori szerzeteseknek is vallomásai vannak ilyen vészhelyzetekről. A XVIII. század elejétől kezdték csak bejegyezni  az eseteket rendőrségi jelentésekbe. Annak ellenére, hogy egy ilyen jelenséget a kémia és fizika törvényeivel nem lehet megmagyarázni, valóságos esemény marad . Az emberi test túlnyomórészt vízből áll, ennek elégetéséhez pedig nagy mennyiségű energia szükséges. Nincs ekkora energia a testünkben. Például egy holttest égetéséhez egy krematóriumban 2000 fokos hőmérsékletre és körülbelül három órányi időre van szükség. Még ebben a helyzetben is szükséges a csontok összezúzása, hogy hamuvá váljanak. További megmagyarázhatatlan körülmény, hogy a jelenség elszenvedői nem kiabálnak, semmi jelét nem adják annak, hogy küzdöttek volna az életükért. 

Régen ilyenkor azt mondták, hogy az embert ördögtűz égette meg vagy elvitte az ördög. Azt hitték, hogy eladta  lelkét, de aztán megszegte a titkos megállapodást, így ennek következményeként megégett. Vu Cheng XVI. századi kÍnai író egyik mûvében is találunk utalást : Az ég különös tűzzel fogja sújtani az embert. Ez a tűz az ember testének belsejében fog kitörni. A XVIII. században az volt a vélemény, hogy az öngyulladás elszenvedői részeg emberek, akiknek teste olyan mértékben felgyűlt alkohollal, hogy véletlenül egy felpattanó szikrától, például pipától kigyulladnak. De ez az elmélet nem helyes,  mivel sokan egyáltalán nem ittak alkoholt és nem is dohányoztak.  De egy ilyen nevetséges feltételezés nem érdemel hitelt. Először is, az alkohol nem halmozódik fel, hanem az anyagcsere következtében lebomlik. Másodszor, a tudósok megpróbálták alaposan alkoholizálni az elhullott patkányokat, amikor 70%-os alkoholt fecskendeztek beléjük. A patkányok nem égtek el maguktól. Aztán jött a kanóc elmélet, amely szerint az ember magától történő meggyulladásának oka a bőr alatti zsír és a külső réteg miatt történik.  A tudósok elvittek több sertéstetemet, ruhába tekerték azokat, majd megpróbálták felgyújtani. Ez a  kísérlet is kudarcot vallott.

A paranormális kutatók is számos hipotézist felvetettek ennek jelenségnek az okairól. Egyikük szerint a poltergeisthez hasonlóan a kozmikus energia megnyilvánulása, amelyet valakinek az akarata irányít. A kundalinihez, vagyis a gerinc tövében felhalmozódó alvó erőhöz hasonlóan tűz szunnyad az emberi testben. Az Upanisad(ok) nevű indiai ősi szövegek szerint ötféle prána tűz létezik  az emberi testben. Egyesek úgy vélik, hogy a jelenség annak az eredménye, hogy az ember lelke elhagyja testét, majd meggyújtja fizikai maradványait. Bár mi kék tűz néven ismerjük, a világon mindenhol előfordult, hogy kék lángot láttak a testből kilépni a halál során. Ez a mi úgymond nukleáris erőnk, amely a köldök közepén van elrejtve. Kiegyensúlyozatlansága meggyújtja a testet.

1641-ben T. Bartholin dán orvos  leírta  Vorstius halálát egyik könyvében, ahol furcsa orvosi jelenségek eseteit gyűjtötte össze. Vorstius egy olasz ember volt, aki milánói otthonában 1470-ben részeg állapotban meggyulladt. Ez az első feljegyzett spontán égés eset az emberiség történetében. 1673-ban a francia író, Jonas Dupont kiadott egy könyvet Az emberi testek spontán égésének esetei címmel, amelyben számos esetet ír le. Egy híres franciaországi eset 1725-re nyúlik vissza, amikor egy párizsi házigazda füstszagra ébredt. Felesége, Nicole Millet porig égett egy szalmamatracon fekve, amelyet a lángok érintetlenül hagytak. A nőből, aki krónikus alkoholista volt, csak a koponyája, néhány bordája és alsó végtagjainak csontjai maradtak meg. A körülötte lévő fatárgyak nem sérültek meg a tűzben. Férjét gyilkossággal vádolták, első alkalommal bűnösnek találták. A fellebbezés során a bírák egyetértettek  abban, hogy öngyulladásról van szó, de nagyrészt a sebész vallomásának köszönhetően. 1731-ben egész Itáliát megrázta C. Bandi grófnő halála. Reggel a szobalánya találta meg hálószobájában azt a  nagy halom hamut, amelyben a grófnő feje, három ujja és mindkét lába hevert. Előző este még életben volt,  éjszaka senki sem ment be a házába. Kirgizisztánban is feljegyeztek egy nagyon különös esetet 1990-ben. Az egyik  újság Valentina A. esetét írta le, aki az egyik kereskedelmi cégnél főkönyvelőként dolgozott. Este éjfélig sorozatot nézett a tévében, aztán lefeküdt. Három óra körül felébredt a gyerekszobából érkező hangok miatt. Felkeltette a férjét, hogy megnézze mi a baj. Amikor Valentina kinyitotta az ajtót, fényes villanást látott, majd éles fájdalmat érzett a szív tájékán, végül elvesztette az eszméletét. Férje bevitte őt a hálószobába. Két órával később  az ágyban fekvő nőt hirtelen lángok borították. A férj elkezdte oltani a tüzet, ami sikerült is neki. A váratlan öngyulladásnak azonban következményei lettek: a test bal oldalát, különösen a mellkast hólyagok borították, a fej szőrszálai egészen a tövéig megsültek, de a szemöldök és a szempillák nem károsodtak. . A pamut hálóing és az ágynemű is sértetlen maradt.

Az Egyesült Államokban is voltak példák különös öngyulladásokra: 1966-ban  Dan a 92 éves I. Bentley nevű orvos otthonába ment. Mint mindig, most is lement a pincébe. Amikor Don  odaért, furcsa égett szagot érzett a levegőben. Aztán felnézett, majd meglátta, hogy a felette lévő mennyezet átégett, körülötte parázslott a fa. Aztán felszaladt a fürdőbe, ahol szintén volt egy lyuk. Amikor belépett a szobába, csak egy megégett emberi lábat látott.  Ijedten azonnal elszaladt a helyszínről. Amit nem lehet megmagyarázni, hogy mi tehette tönkre az orvos szervezetét ilyen mértékben. Ez a tűz azonban nem termelt annyi hőt, hogy megolvadjon a WC melletti alumínium sín, a fürdőkád sem károsult. Mintha megfékezték volna a tüzet.

2005-ben egy helyi pásztor, Arzhanda teste gyulladt ki Mongóliában. Ülő helyzetben találták meg. Egész teste egyetlen gyantaszerű masszává állt össze. De a ruhák ismét nem sérültek egy kicsit sem. Aznap mínusz 15 fok volt a hőmérséklet odakint.  Nagyon furcsa dolog történt Kanadában, Alberta tartományban, amikor a melby-i házastársak lányai egyszerre gyulladtak ki, egy kilométerre egymástól. 2017-ben Novocherkassk városában (Rosztovi régió) egy férfi, aki  az utcán sétált, magától kigyulladt sok megdöbbent járókelő előtt. Természetesen azonnal mentőket hívtak . Ez az eset is bizonyítja, hogy a jelenség valós, nem megrendezett gyilkosságokról van szó.  Rahul, egy indiai kisbaba teste többször is meggyulladt látszólag a semmi következtében. Senki sem tudta pontosan meghatározni az okot, amiért Rahul égési sérüléseket szenvedett. Anyjával együtt olyan helyen tartják, ahol baj esetén védelmet kapnak. Mindössze körülbelül 120-an haltak meg spontán égés következtében (ennyi van feljegyezve), ezért néhányan egy hasonlóan ritka jelenséget tesznek felelőssé ezért, a gömbvillámot.

Szólj hozzá

Rejtélyek