2023. júl 17.

Arcok a padlón

írta: Darius1
Arcok a padlón

1971. augusztus 23-án  Maria Gomez, Bélmez lakója egy emberi arcot látott a konyhája betonpadlóján. A  fia, Juan úgy döntött, hogy  megjavítja a padlót, de hamarosan az arc ismét előkerült, ezúttal több másikkal együtt.  Különböző arcok bukkantak elő, majd tűntek el rendszertelen időközönként, gyakran fényképezték őket a helyi újságok és a kíváncsi látogatók is. Sok bélmez-i lakos úgy gondolja, hogy az arcokat nem emberi kéz készítette. Egyes paranormális jelenségek kutatói úgy vélik, hogy ez a nengráfia (gondolatok általi rajzolás) jelensége, amelyet tudat alatt a ház elhunyt egykori tulajdonosa, María Camara hozott létre.  A nő azt állította, hogy egy emberi arc spontán módon alakult ki a betonkonyha padlóján. Értesítették Bélmez polgármesterét, aki megtiltotta az új arc megsemmisítését. Ehelyett a padlóbetont kivágták és tanulmányozásra vitték. Maria otthona ezentúl az Arcok Háza néven vált ismertté. 1972 húsvétjára emberek százai özönlöttek a házba, hogy lássák az arcokat.  Az arcok mindegyike egyedi volt különböző méretben, alakban és színben. Eleinte  emberi lényekre emlékeztettek, de az idő múlásával néhányuk állatnak vagy torz alakzatnak tűnt.

Számos elmélet jelent meg arra vonatkozóan, hogy miért jelentek meg és mit jelentenek. Egyesek úgy vélik, hogy az arcokat egy elhunyt személy szelleme alkotta, míg mások azt hiszik, hogy egy házra hárított átok jele. Megint mások azt gondolják, hogy az arcokat egy földöntúli erő vagy isteni lény hozta létre. 1971-ben a spanyol belügyminisztérium megbízta J. Jordan-t egy bizottság vezetésével, amelynek feladata átfogó tanulmányt készíteni a bélmez-i furcsa eseményekről. A bizottság betonkémiára szakosodott technikusokból állt. Jordán jelentésében különféle csalási lehetőségeket mérlegelt, köztük vegyi anyagokat. Úgy vélte, hogy az arcokat olyan vegyszerekkel készítették, amelyeket bármelyik drogériában be lehet szerezni. Az eredmények  nem adtak egyértelmű magyarázatot a képek eredetére, de megerősítették az alumínium jelenlétét. Azonban nem határozták meg a fém százalékos arányát,  nem adtak tájékoztatást annak szerkezeti tulajdonságairól.

Parapszichológiai szakértők érkeztek, akik azt is állították, hogy furcsa hangokat észleltek műszereik a házban. Kiderítették azt is, hogy korábban a ház helyén temető volt. Többen emlékeztek arra is, hogy amikor a kormány által küldött tudósok a helyszínre érkeztek, csontvázakat találtak a konyha padlója alatt. Miután új padló készült, az emberek azt hitték, hogy az arcok végleg eltűnnek. Azonban alig két héttel később egy másik arc kezdett  kirajzolódni .Egyikük egy  férfi volt  női arc mellett, körülöttük 9-15 kisebb arc. Ezt követően többször is eltávolították a padlót, de az arcok újra és újra visszatértek. A tulajdonosok igyekeztek erős mosószerekkel is lemosni a padlót. Az alakok vonalai így megváltoztak, a szemeik pedig elkerekedtek. Többen megfigyelték azt,  hogy a képek arckifejezései gyakran Maria érzelmeit utánozták,  az új képek megjelenésének aktivitása is alábbhagyott, amikor a háziasszony távol volt otthonától. A Pereira család állítása szerint harminc évig folyamatosan jelentek meg arcok a padlón.  Maria Gomez 2004-ben 85 évesen halt meg, házát egy ismeretlen személy nevére eladásra bocsátották. Sokan biztosak voltak benne, hogy a jelenség halála után végre megszűnik, azonban nem így történt. Azarcok továbbra is megjelennek és mozogtak a padlón. A parapszichológusok mindeddig biztosak abban, hogy ez a jelenség a XX. század legnagyobb paranormális jelenségévé vált, mivel többször dokumentálták és rögzítették video- és fényképészeti berendezéseken egyaránt.

 

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa