2023. sze 14.

A sors hatalmában

írta: Darius1
A sors hatalmában

Egy történet az ókori Egyiptomból, amelyet egy papiruszra írtak. Jelenleg a Brit Múzeumban található, Londonban az eredeti. Habár évezredeket túlélt, sajnos megsérült ezalatt, ezért a befejezés ismeretlen. Éppen ezért mindenki elképzelheti azt, hogyan fejeződne be ez a történet.

Egyszer régen az ókori Egyiptom fáraójának minden megadatott, amire ember vágyhatott az életben, kivéve egy dolgot, ugyanis nem volt gyereke. Ezért imádkozott az istenekhez, hogy egy csecsemő születhessen a feleségének. Végül Egyiptom istenei úgy döntöttek, hogy teljesítik a kívánságát. A királynő terhes lett, a születendő gyermek pedig fiú lett. Aznap este Hathor istennő hét csillaga fényesen pislogott az égen. Reggel hét szent tehén formájában jöttek le a földre. Mindegyiknek volt neve is: a Világanya,  a Vörös fény, a Vörös haj, Égi vihar, a tehén Khemmis-ből, a tehén Keletről és a Rejtett. Amikor Hathor hét  tehene megjelent a palota előtt, a fáraó és a királynő kihozta az újszülöttet, hogy megmutassák nekik. A tehenek ekkor bejelentették a gyermek jövőbeli életét: sorsa kutya, kígyó vagy krokodil formájában érkezik hozzá.

Szülei megrémültek, azt hitték az egyik tehén meg akarja ölni a kisfiukat. Kérte Hathor teheneit, hogy változtassák meg a fia jövendőbeli sorsát, de azok már csillagokká változtak vissza és visszamentek az égre. Az uralkodó és felesége innentől kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozzák az előre elrendelt sorsát gyereküknek, ezért biztonságba kellett helyezniük. A kutyáktól, krokodiloktól és kígyóktól pedig különösen óvniuk kellett őt. Elrendelték a dolgozóknak, hogy építsenek egy kőpalotát messze a hegyekben. Oda vitették a babát egy nevelőnő gondjaira bízva. Ide lett bezárva, nem engedték ki onnan a szabadba sem, egész gyerekkorát rabságban töltötte, többször is megpróbált elszökni eredménytelenül. Aztán egy nap megtalálta a utat a palota tetejére, ahonnan megnézhette a világot. Egy szolga követte őt, hogy megbizonyosodjon arról vissza is tér. A herceg lenézett a mélybe, ott lenn látott egy férfit az úton sétálni kutyájával. -Mi a neve annak a lénynek ? .kérdezte a herceg a szolgától. Ő azt felelte, hogy az egy agár. -Én is szeretnék magamnak egy olyan agárt, írj apámnak, hogy teljesítse kívánságomat!
Amikor a fáraó megkapta azt az üzenetet, hogy fia kutyát akar, nagyon feldühödött, tépte  a haját. De mivel bűntudata volt, végül megengedte azt, hogy fia kutyát tartson. Ő ennek nagyon örült, már nem érezte magát annyira magányosnak, a kutyában barátra lelt, az állat is viszont szerette gazdáját. Közben évek teltek el, a herceg azon töprengett, hogy miért nem szabad kimennie neki a palotából. Amikor apja meglátogatta, hosszasan elbeszélgettek erről. A fiú a rabokhoz hasonlította a saját sorsát, azt mondta nem érdemes élnie ilyen körülmények között. Már annyira nehezen viselte szabadságának megvonását, hogy le akart ugrani a tetőről. A fáraó is rájött, hogy neki van igaza, ezért észhez tért és felszabadította őt. 

Azonban a herceg nem akart Egyiptomban maradni, valami ösztönözte őt arra, hogy meg kell ismernie a világot, amely körülveszi. Elszökött a palotából kutyájával együtt, fegyvereket vett magához. Észak felé haladva Szírián keresztül megérkezett Neharina városába.  Neharina királyának egy lánya volt, aki nem akart megházasodni. Ezért kitalálta azt, hogy lehetetlen próbák elé állítja azokat a kérőket, akik el akarták venni őt. Apja ennek nem örült, viszont  a lány azzal győzködte őt, hogy férjének a legjobbnak kell lennie, így egy ilyen feladattal is meg kell birkóznia. Egy magas toronyba ment, amikor megérkeztek hozzá  a kérők.  Aki fel tud ugrani a torony tetejére, az sikerrel jár. A szíriai és más országokból érkezett emberek mind elbukták a próbát. Közben a herceg is megérkezett a városba, de nem akarta elárulni senkinek kicsoda ő valójában. Ezért azt mondta, hogy ő az egyiptomi hadvezér fia és azért vándorol, mert anyja halála után apja elvett egy másik nőt, aki elüldözte őt otthonából. Amikor a fiú lepihent,  látta az ablakból, hogy az emberek megpróbálnak felugrani egy torony ablakához. -Milyen sport ez?  Elmagyarázták neki, hogy a király lánya van a toronyban és megfelelő férjet keres magának. A  herceg is kíváncsian nézte a többi érdeklődővel együtt, hogy kinek sikerül felugrania a toronyba, ha egyáltalán az lehetséges.  Úgy döntött, hogy megpróbálja saját maga is Neki sikerült is, mivel egy rudat használt ehhez. A hercegnő nem örült annak, hogy megoldotta a feladatot, ezért csalással vádolta. Apja azonban mindenképp férjhez akarta adni őt valakihez, az egyiptomi partnerség is kedvezőnek bizonyult számára. Hamarosan megtartották az esküvőt, ahol a herceg bevallott mindent a feleségének és elmondta azt is, hogy egy kutya, egy kígyó és egy krokodil miatt kell meghalnia később. Sok év múlva a lány már kezdte megkedvelni férjét, már szerelmet is érzett iránta. Apja véleménye róla viszont megváltozott, mivel csalónak hitte őt, akit semmilyen kapcsolat nem fűz Egyiptomhoz. Ezért meg akarta öletni őt. A hercegnő azonban kiállt mellette, megfenyegette apját azzal, hogy máshoz úgysem fog hozzámenni. Egy napon ezt mondta: -Végeznünk kell a kutyáddal, hogy a jóslat ne teljesedhessen be! Férje nem egyezett bele ebbe, ugyanis kutyájához már szoros kapcsolat fűzte őt.

Viszont elérkezett az a nap, amikor a herceg sorsa beteljesedett. Éjszaka a hercegnő furcsa zajra ébredt, ezért felkelt az ágyából. A hold fénye besütött az ablakon át. Láthatóvá vált a kígyó, amely bekúszott a szobájába. A lány altatóval kevert  tejet adott neki. A kígyó nemsokára ivott is a tejből, majd elaludt. A hercegnő ezután rögtön behívta az őrt, aki az ajtaja előtt állt kint. Az kardjával feldarabolta a kígyót. Később megmutatta férjének a kígyó darabjait, majd azt mondta neki: -Megmenekültél halálod egyik okától, még kettő van hátra! Másnap a herceg vadászni ment kutyájával. Az állat furcsán kezdett viselkedni, majd meg is szólalt: -Én vagyok a végzeted!  A herceg futni kezdett, de a kutya üldözni kezdte őt. Bár a herceg nagyon gyorsan tudott futni, nem volt annyira gyors, mint egy agár. Mivel utolérte, harcba kellett szállnia vele. A kutya megpróbálta átharapni a torkát, de a herceg ekkor átszúrta őt kardjával. Le akarta mosni magáról a vért, ezért a közeli tóhoz indult, amelyben tudta nélkül krokodilok éltek.  Észrevétlenül közeledett feléje az egyik krokodil a víz alatt, lerántotta őt a mélybe. -Csak egy módon menekülhetsz meg  sorsodból. Meg kell tenned nekem egy szívességet. Gonosz szellem él ebben a tóban. Háborúban vagyunk egymással, minden nap harcolunk. Ha segítesz nekem megölni a gonosz szellemet, elengedlek!

Itt vége szakad a történetnek, így nem tudjuk mi lett végül a herceg sorsa. Ha sikerült neki legyőznie a gonosz szellemet, akkor valószínűleg megmenekült, de ez mindenkinek a saját képzeletére van bízva. Ugyanakkor rejtély marad az is, hogy mennyire változtatható meg sorsunk, alakítjuk azt vagy pedig az előre meg van írva.


Szólj hozzá

Afrika és Óceánia