2023. máj 25.

A sziget átka

írta: Darius1
A sziget átka

Az Gaiola egy  apró sziget Nápoly Posillipo negyedének partjainál, Olaszországban. A tenger vize fölé emelkedő két sziklát egy nagyon vékony kőhíd köti össze. A szigetek egy olyan tengerpart mentén fekszenek, amely korábban tele volt jómódú  rómaiak nyaralóival. Egy régi római villa elsüllyedt romjai láthatók a tiszta vízben. A legendák szerint  Vergilius római költő, az Aeneid római nemzeti eposz szerzője tanította a diákokat magán a szigeten vagy a mellette lévő most elsüllyedt kikötőben. A sziget eredeti neve Euplea volt. Sok helyi nem hajlandó a közelébe menni, attól tartva, hogy a sziget átkának következő elszenvedőjévé válik.

Az 1800-as években  a Varázsló néven ismert remete élt a szigeten. A közösségtől elszigetelve, leszámítva a helyi halászok alkalmi alamizsnáját,  magányosan élt, így nem volt senki, aki magyarázatot tudott volna adni arra, amikor egyszerűen nyomtalanul eltűnt, aztán soha többé nem látták. A szigetet 1870 körül  vásárolta meg L. Negri, egy sikeres halászati vállalat tulajdonosa, aki felépítette a villát, amely ma is áll a szigeten - bár kissé silány formában. Negri azonban hamarosan elvesztette jelentős vagyonát  csődben,  kénytelen volt eladni a szigetet.

1911-ben G. Albenga nevű hajóskapitány körbejárta a sziget körüli vizeket, Ekkor akarta eldönteni, hogy megvásárolja  vagy nem. Hajója a szikláknak csapódott és elsüllyedt.  A tulajdonos az 1920-as években egy H. Braun nevű svájci férfi volt, akit meggyilkolva és szőnyegbe csomagolva találtak meg saját otthonában. Felesége megfulladt, miközben a közelben úszott. A következő tulajdonos egy német ember lett, O. Grunback, ő  szívrohamot kapott a sziget villájában. Őt M. I.  Sandoz gyógyszergyáros követte, aki  egy svájci elmegyógyintézetben vetett véget életének. Emellett itt halt meg egy nő is 1926-ban, aki a tengerbe fulladt. Azonban itt nem ér véget a lista, az elkövetkező évek tulajdonosai kivétel nélkül mind meghaltak röviddel azután, hogy megvették a szigetet.

 Gianni Agnelli, a Fiat vezetője a következő tulajdonos, aki az olasz vállalatot globális márkává alakította, így Olaszország leggazdagabb emberévé vált. Sikerei ellenére Agnelli sok nehézséget tapasztalt életében. Fia holttestét egy híd alatt találták meg egy látszólagos öngyilkosság során, unokaöccse pedig a rák egy ritka formájában halt meg 33 éves korában.  Maga Agnelli is nemsokára meghalt. A szigetet K.P. Langheim bárótól vásárolta meg, aki Negri-hez hasonlóan pénzügyi csődöt szenvedett. J.P.Getty milliárdos- iparmágnás volt a következő magas rangú személy, aki a szigethez kapcsolódott. 1973-ban a calabria-i maffia, a 'Ndrangheta elrabolta unokáját. Az emberrablók végül elküldték neki a fiú levágott fülét  postán, ami arra késztette Getty-t, hogy közel három millió dollárt adjon át nekik váltságdíjként.  Getty nehézségei rendkívül jól dokumentáltak. Legidősebb fia öngyilkos lett, legkisebb fia agydaganatban halt meg. Saját halála csak néhány évvel később következett be.

Ma a sziget a Gaiola Víz Alatti Park része, amely Campania régió védett tengeri területe. Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják az átkot, a szárazföldről egy rövid úszással elérhetik a szigetet. A park több mint száz hektáros területet fed le az öbölben,  magában foglalja a kikötő elsüllyedt romjait, templomait és a római nemesség villáit a területén. Az újabb átok 2009-ben következett be , amikor F. Ambrosio olasz iparost és feleségét, G. Sacco-t meggyilkolták a szigettel szemben lévő otthonukban.  Ambrosio a  Gabonakirály néven volt ismert sikeres vállalata miatt. Őt és feleségét betörők találták halálra verve otthonukban. Akár az átkokban, akár  a véletlenekben hiszünk, a Nápolyi-öböl ennek a szigetének tulajdonosai és hozzátartozói mind tragikusan végezték életüket.

Nem messze a szigettől terül el  Nápoly ma is látogatható híres ókori attrakciója, a Sibyl-barlang. A Vezúv nevű vulkán köré épült barlangban élt hajdanán a híres jósnő, aki felbukkan Aenas történetében is, akit az eposz szerint a Római Birodalom alapítójának tekintenek (magát a várost, Rómát Romulus és Remus alapította). A trójai háború túlélőjeként érkezett az itáliai partokra, hogy embereivel benépesítse azokat.  A sibylla útmutatást adott neki, továbbá bebocsátást az Alvilágba. Úgy hitték a barlang  átjáró a halottak birodalmába.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa