2023. jún 18.

A holdtündér

írta: Darius1
A holdtündér

Az ősi kínai mitológiában Chang'e és Hou Yi történetét évszázadok óta ápolják. A történet egy olyan időszakban bontakozik ki, amikor a világot példátlan válság sújtotta – tíz nap felváltva perzselte fel a földet, pusztító aszályok, éhínség és szenvedés . Az emberek hősért kiáltottak, hogy mentse meg őket  a csapásoktól. Ekkor Hou Yi, egy képzett íjász megmentőjükként jelent meg. Hou Yi híres volt kivételes íjászati képességeiről, erejéről és nemes jelleméről. Feleségül vett egy Chang'e nevű  nőt. Együtt nekiláttak annak a küldetésnek, hogy helyreállítsák a harmóniát és az egyensúlyt a világban. 

Íjával és nyilaival a kezében Hou Yi veszélyes útra indult, hogy szembeszálljon a tíz nappal Nagyon  pontosan húzta meg íját,  egyenként kilenc napot lőtt le, minden nyílvessző célba érkezett. Rendkívüli teljesítménye megkönnyebbülést hozott a földre. Hou Yi önzetlen cselekedeteivel kivívta az ég és a föld tiszteletét. A Nyugat királynője, az égi birodalmakban lakó  istennő elismerte vitézségét, ezért a halhatatlanság elixírjét adományozta neki.  A felesége iránti szeretettel telve Hou Yi úgy döntött, hogy nem fogyasztja el azonnal az elixírt. Meg akarta osztani ezt a rendkívüli ajándékot Chang'e-val, mert az örök élet nélküle értelmetlen lenne számára. Az bájitalt elrejtette addig, amíg el nem jött az ideje annak,  hogy együtt átkeljenek a másvilágba. Az elixír létezésének híre azonban messze földön elterjedt. Eljutott Peng Meng, egy gonosz és féltékeny ember fülébe is A kapzsiságtól és irigységtől fűtve Peng Meng baljós tervet eszelt ki, hogy megszerezze magának az elixírt. Egy nap, amikor Hou Yi távol volt, Peng Meng beviharzott az otthonukba. Követelte, hogy Chang'e adja át az elixírt. Szembesülve azzal a fenyegetéssel, hogy rossz kezekbe kerül, Chang'e nehéz döntést hozott. Ahelyett, hogy átadta volna az elixírt, maga fogyasztotta el.  Amikor Chang'e megitta az elixírt, a teste súlytalan lett, majd felfelé kezdett lebegni. Egyre magasabbra és magasabbra szárnyalt, túllépve a halandók birodalmán, míg végül a Holdon találta magát egy ezüst fényű palotában. Ott maradt örökké, elválasztva szeretett férjétől.  Volt társasága is : Egy jade nyúl, aki elixíreket gyártott, valamint  Wu Gang favágó is  a Holdon élt, aki egy másik legenda szerint pontosan 1 665 méter magas cseresznyefát vág ki, de az mindig újranő.

Összetört szívvel és szomorúsággal telve tért haza Hou Yi. Gyötrelme mérhetetlen volt, és nem tudta elviselni a gondolatot, hogy soha többé nem látja őt. Éjszakáról éjszakára vágyakozva nézte a Holdat.  Az égre kiáltott, és meglepő módon felfedezte, hogy a Hold rendkívül fényes volt azon az éjszakán. Megpillantott egy imbolygó alakot, amely pontosan olyan volt, mint a felesége. Hogy kifejezze tartós szeretetét és megemlékezzen Chang'e-ról, Hou Yi felajánlotta kedvenc ételeit és füstölőt égetett a Közép-őszi Fesztiválon, amely a nyolcadik holdhónap tizenötödik napjára esik. Ez a fesztivál a családi összejövetelek, a holdnézés és a Chang'e és Hou Yi közötti tartós szerelem megemlékezésének ideje lett. A kínai kultúrában a Közép-őszi Fesztivál nagy jelentőséggel bír, mivel az egységet, a harmóniát és a szeretet örök természetét szimbolizálja. A holdtortákat, a különféle töltelékekkel ellátott kerek süteményeket a családtagok és a barátok megosztják a telihold és a család egységének ábrázolásaként. Látva ezt a Hold anyja megengedte Chang'e-nak, hogy minden évben újra találkozzon Hou Yi-vel a nyolcadik holdhónap teliholdján.

Szólj hozzá

Ázsia