2023. jún 25.

Wales legendái

írta: Darius1
Wales legendái

Wales mítoszokkal és legendákkal teli hely. Ezek közül sok a Mabinogion-ból származik, amelyet a XII-XIII. században állítottak össze. 

Gellért sírja

A legenda szerint egy XIII. századi herceg, Nagy Llywelyn kedvenc kutyája, Gellért gondjaira bízta gyermekét, de miután hazatért, gyermeke eltűnt, a kutya arcát pedig vér borította. Llywelyn azonnal kihúzta a kardját,  megölte kedvenc kutyáját. Miután Gellért a földre esett, egy csecsemő sírása hallatszott a szoba sötét sarkából. Llywellyn rájött, hogy örököse él. De a csecsemő mellett feküdt egy nagy farkas, amelyet Gellért ölt meg. A védelmező kutya megölte a farkast, hogy megvédje a csecsemőt, de aztán meghalt gazdája kardjától. A bánattól sújtott és bűntudattal teli Llywelyn ünnepélyes temetést adott a kutyának a folyó mellett. Gellért végül a falu mai neve által vált halhatatlanná, ami Gellért sírját jelenti.

A vörös sárkány

Az V. században Vortigern kelta király Dinas Emrys-t választotta kastélya helyszínéül. Innen remélte, hogy elmenekülhet a szászok elől, de az erődítményre vonatkozó tervei nem mentek jól. A királyi kőművesek minden éjjel letették szerszámaikat, de azok reggelre mindig eltűntek, a falak pedig ugyanígy folyton összedőltek. Ez napról napra megismétlődött, így Vortigern kénytelen volt varázslók segítségét kérni. Azt tanácsolták, hogy a földet egy emberi anyától és egy túlvilágról származó apától született gyermek vérével kell meghinteni. Keresést indítottak,  végül a gyermeket megtalálták Caer Myrddin-ben, majd előkészítették az áldozatot. De a gyermek, Myrddin Emrys, nem volt közönséges halandó. Valójában ő volt Merlin, a varázsló. Merlin meggyőzte Vortigern-t, hogy két sárkány alszik a hegy belsejében lévő tó alatt. Azt mondta neki, hogy lerombolják az erődítmény alapjait. Vortigern meg volt győződve arról, hogy a fiúnak igaza van. Megparancsolta munkásainak, hogy ássanak mélyen a hegybe. Amikor a férfiak leástak, felfedeztek egy földalatti tavat pontosan úgy, ahogy Merlin megjósolta. A tavat lecsapolták, ezután előbújt a két alvó vörös és fehér sárkány. Végül a fehér sárkány elrepült, a vörös sárkány csendben visszatért odújába. Vortigern kastélyát végül felépítették. A vörös sárkány ma is Wales nemzeti zászlaján díszeleg.

Brecon fényei

1900-ban egy bányász úgy döntött, hogy ötéves fiával, Tommy-val együtt meglátogatja annak nagyszüleit, akik Brecon közelében gazdálkodtak. Vonattal utaztak eleinte, majd azt tervezték, hogy gyalog teszik meg a maradék 6 kilométert. Cwmllwch-ig. Este nyolcra elérték  azt az épületet, ahol éppen katonák tartózkodtak gyakorlat közben. Az apa és fia megálltak egy frissítőre, mert itt találkoztak Tommy nagyapjával és unokatestvérével, William-mel, aki 13 éves volt.  William-et megkérték, hogy menjen vissza a farmra, ott mondja meg a nagymamájának, hogy a vendégek megérkeztek. De Tommy úgy döntött, hogy az unokatestvérével megy,  elszaladtak mindketten. Amikor a két fiú félúton volt, Tommy ideges lett, ezért vissza akart térni az apjához. Úgy gondolják, hogy talán félt a sötéttől. A két fiú úgy döntött, hogy szétválnak. William befejezte a feladatát, de Tommy nem tért vissza. Apja és nagyapja azonnal megkezdték a keresést, csatlakoztak hozzájuk a tábor katonái is. A keresést éjfélkor leállították, majd másnap három órakor folytatták. Tommy keresése hetekig folytatódott. Rendőrök, katonák, földművesek és más önkéntesek minden nap szisztematikusan átkutatták a környéket, de nem jártak sikerrel. Miután elolvasta a keresésről szóló beszámolókat az újságban, egy Brecon-tól északra élő nő állítólag arról a helyről álmodott, ahol Tommy-t megtalálták. Volt néhány nyugtalan napja, mielőtt meggyőzte a férjét, hogy segítsen megkeresni Tommy-t. Szeptember másodikán, vasárnap kölcsönkértek egy pónit és egy kis szekeret, hogy közelebb kerüljenek a Brecon hegyhez, amelyet még soha nem másztak meg. Elindultak a csúcs felé. Ezen a nyílt területen találták meg Tommy Jones testét. Senki sem tudta megmagyarázni, hogyan sikerült az ötéves fiúnak elérnie azt a magas helyet, ahol a holttestét megtalálták. Nem sokkal később nyomozást tartottak Tommy halálának ügyében. Megállapították, hogy kimerültség és hipotermia miatt halt meg.

Cwm Llwch tava

A Pen y Fan és a Corn Du hegyei alatt megbúvó tó legendákkal van átitatva. Azt mondják, hogy minden május elsején megjelenik egy elvarázsolt sziget, amely tele van tündérekkel. A látogatóknak azt mondták, hogy semmit sem vihetnek magukkal, amikor elhagyják a szigetet, de az egyik évben egy kapzsi látogató ellopott egy virágot. Amikor visszatért a partra, elvesztette az érzékeit,  a szigetet pedig azóta sem látták.
A tó asszonya 
Egy helyi fiú, Gwyn feleségül vett egy lányt, aki a tóból emelkedett ki. A lány azt a feltételt szabta , hogy nem tehet rajta erőszakot, nem ütheti meg őt kettőnél több alkalommal. Boldogok voltak éveken át,  házat is építettek maguknak, gyerekeik születtek. A lánynak nagyon különleges szarvasmarhái voltak. De idővel a férfi többször is megütötte a feleségét. Az okok, amiért megütötte különbözőek voltak : kezdve attól, hogy felesége nevetett a temetésen vagy sírt egy esküvőn. Ettől függetlenül az ígéret szerint vissza kellett mennie a tóhoz, magával kellett vinnie a szarvasmarhákat is. A szarvasmarhák között volt egy négy ökörből álló csapat, amely akkoriban szántott. Ők is követték, ekével és mindennel. Azt mondják, hogy a mai napig láthatunk egy jól látható barázdát, amely a hegyen keresztül fut és bizonyítja, hogy ez a történet igaz. A tó asszonya eltűnése után néha megjelent a fiainak,  megtanította nekik azt, hogyan gyógyítsanak a természet gyógynövényei  segítségével. A fiúkat  Myddfai első orvosaiként ismerik, akik tudásukat sokaknak átadták.
A Llandwyn sziget
A sziget ad otthont a Szent Dwynwen-templomnak. A hírek szerint a fiatal Dwynwen feleségül ment volna egy Maelon nevű férfihoz, de házasságuk nem történt meg ,mert apja megtiltotta neki. Egy angyal segített Dwynwen-nek azzal, hogy lefagyasztotta Maelon-t- és három kívánságot teljesített neki. A lány azt kérte, hogy Maelon olvadjon fel, szerelmük teljesedjen be és egyedül élhessenek a Llanddwyn-szigeten életük hátralévő részében.
 Afanc

Azt mondják, hogy volt egy időszak, amikor a Conwy-völgy mentén élő  embereket folyamatosan  áradások sújtották, amely miatt megfulladtak állataik és tönkrement a  termésük. A pusztítás oka azonban nem természetes esemény volt: mindenki tudta, hogy az árvizeket az Afanc okozta. Az Afanc egy legendás walesi vízi szörny volt, egyesek szerint a Loch Ness tóban élő skót szörnnyel egyenlő. Ez egy nagy fenevad volt. Elég erős ahhoz, hogy áttörje a medence partjait, ez pedig áradásokat okozott. Sok kísérletet tettek a megölésére, de úgy tűnik, hogy a bőre olyan kemény volt, hogy semmilyen lándzsa, nyíl vagy bármilyen ember alkotta fegyver nem tudta átszúrni. A völgy bölcsei gyűlést tartottak, melynek eredményeként úgy döntöttek, hogy ha erővel nem megy, akkor csellel kell legyőzniük: az Afanc-ot valahogy ki kell csábítani otthonából, majd el kell vinni egy tóba, amely messze van a hegyeken túl, ott pedig nem okozhat további bajt. Az Afanc új otthonának választott tó Llyn Ffynnon lett, a Snowdon-hegy sötét árnyékában.  Az Afanc, mint sok más csúnya öreg szörnyeteg, nagyon részrehajló volt a  fiatal nőkkel szemben. Az egyik leány elég bátor volt ahhoz, hogy önként jelentkezzen a küldetésre. A lány megközelítette az Afanc tavát, míg apja és a többi férfi nem messze elrejtőzött. A parton állva halkan hívta őt, a víz hullámozni és kavarogni kezdett, hamarosan előbukkant a szörny  feje.   A lány bátran megállta a helyét, félelem nélkül nézett a szörny zöld-fekete szemébe, ezután egy wales-i altatódalt kezdett énekelni. Az Afanc  lassan kúszott ki a tóból a lány felé, végül elaludt. A férfiak előjöttek, vasláncokkal megkötözték. Az ökrök megfeszítették izmaikat,  húzni kezdték. Lassan kihúzták az Afanc-ot a vízből. Addig küzdöttek, amíg el nem érték a Snowdon csúcsát. Ott az Afanc láncai meglazultak és a szörnyeteg egyenesen a vízbe ugrott, amely új otthona lett. A tó erős sziklapartjaiba zárva örökre csapdában maradt.

A tenger lányai

A történet a Cardigan-öbölben játszódik, az Ír-tenger közelében, amelyet gyakran erős viharok sújtanak. Azt mondja el, hogy Dylan, a tengeri isten, aki a Cardigan-öböl vizei alatt él, meg akarja szerezni magának az egyik öregember három lányát. Dylan nagy vihart kavar,  hogy ezáltal megszerezze a lányokat, ami sikerül is. Apjuk szíve összetört, szomorúan járja minden nap a tengerpartot. Dylan megbánja gonosz tettét, ezért a lányokat sirályokká változtatja, amelyek egyszerre a tengerhez és egyszerre a földhöz is tartoznak. Attól a naptól kezdve, amikor az öregember sétált a tengerparton, ahol hívta lányait,  mindig három fehér sirály repül hozzá a tengerből.

Az elveszett föld

 Cantref Gwaelod  egy elsüllyedt királyság, amelyről azt mondják, hogy termékeny földterületet foglalt el a Ramsey és a Bardsley-sziget között. A  legenda legkorábbi ismert formája általában a Carmarthen Fekete Könyvében jelenik meg, amelyben a földet Maes Gwyddno  néven említi. Ebben a változatban a föld elveszett az árvizek miatt, amikor egy Mererid nevű leányzó elhanyagolta feladatait, mert hagyta, hogy egy kút túlcsorduljon. Feltárult a bizonyíték, hogy a tengerpart alatt rejtőzik egy ősi erdő megfeketedett és megkövesedett maradványai. Hatezer évvel ezelőtt lakott föld volt. Valódi emberek éltek itt, a generációkon át átadott történetük legendává vált. 

A beszélő márvány

Ez a walesi legenda egy márványlapról szól, amely áthidalja az Alun folyót. Azt mondják, hogy a födém egyszer beszélt, majd megrepedt, miközben a székesegyház területén eltemetendő személy testét átvitték rajta.

 

 

Szólj hozzá

Nyugat-Európa