2023. aug 26.

A vámpírbaba

írta: Darius1
A vámpírbaba

A Toyol vagy Tuyul mitikus szellem a délkelet-ázsiai mitológiában, különösen olyan országokban ismert, mint Malajzia, Indonézia, Szingapúr és Thaiföld. Azt mondják, hogy a Toyol egy gyermekszellem, amelyet  egy boszorkány kelt életre  halott emberi magzatból rituálék és fekete mágia segítségével. Vannak olyan mítoszok is, amelyek a toyol-t  a Pontianak vagy Kuntilanaks elveszett gyermekeként írják le, akik a terhesség vagy a szülés során elhunyt nők szellemei. Az idősebb toyol gonoszabb és hajlamosabb az erőszakra, mint fiatalabb társaik. Ha folyamatosan eltűnik pénz vagy ékszer  valakinek az otthonából, ezt egy toyol okozhatja.

 A toyol tartásának hagyománya Mekkából származik, a Kába-kő városából. Más források szerint  van egy oszlop, amelyet meg lehet ölelni annak érdekében, hogy toyol vagy egy dzsinn birtokosa legyen valaki. Felismerhető kisgyermek vagy csecsemő megjelenéséről, amely meztelen, nagy fejjel, hegyes fülekkel, éles fogakkal, kis kezekkel,  vörös szemmel, általában zöldes vagy szürke bőrrel rendelkezik. Hasonlóak a goblinokhoz. Szabad szemmel láthatók, de nagyon jól elrejtőznek, hogy ne fedjék fel magukat. Vannak beszámolók arról, hogy ötéves korukban kisgyermekekként jelennek meg arcukon durva bőrfoltokkal. A régi falusi legendák szerint az emberek önző és anyagias okok folytán tartanak ilyen lényt. Lopásra, konfliktusok előidézésére és más kisebb bűncselekmények végrehajtására használják. A súlyos bűncselekmények, mint például a gyilkosság általában meghaladják a toyol képességeit. Nincs ismert figyelmeztető jel arra, hogy toyol van valakinek a házában,  csak az eredmény látszik meg később. Ha tárgyak és értékek elég gyakran eltűnnek, ilyenkor más tényezőket kizárnak. Éhes vagy tulajdonos nélküli toyol vért szív az alvó emberek nagy lábujjaiból. Ezért a nagy lábujjakon néha a harapásnyomok arra utalnak, hogy jelen  volt.

A toyol ismert arról is, hogy más csecsemőket ellop vagy megöl, valószínűleg féltékenység okán, mert  kaptak lehetőséget az életre. A pontianak-hoz hasonlóan gyakran keresnek fel terhes nőket. Ezért ezeknek a nőknek azt tanácsolják, hogy terhességük alatt vigyázzanak  újszülöttjeikre: éjjel menjenek el otthonról. A közelmúltban olyan hír is járta, hogy egy terhes nő  pénzét visszavonták bankszámlájáról az ő hozzájárulása nélkül, miután egy toyol ellopta ATM-kártyáját. Az eset széles körben ismertté vált, miután Mariam bejelentette az eseményt a rendõrségnek.

Annak érdekében, hogy a toyol tulajdonosa legyen valaki, meg kell szereznie egy meg nem született magzatot vagy egy halott gyermek testét. Ezt követően fel kell vennie a kapcsolatot egy boszorkánnyal vagy varázslóval, hogy  az megidézze a szellemet és feltámassza a halott gyermek testét. Ezt követően a toyol engedelmeskedik a tulajdonosnak, miután  paktumot vagy  szerződést kötöttek. Tulajdonjoga átruházható egyik személyről a másikra. Időnként  szabadon járkálnak tulajdonosok nélkül is, így kiszolgáltatottá válnak a varázslók számára, akik a fekete mágia segítségével szeretnék elkapni őket. A toyol az újjáélesztett baba testéhez vagy annak bizonyos részeihez kötődik. De helyettesíthető ez a halott testének képeivel is, amelyeket külön-külön egy üvegbe vagy urnába tesznek. Vannak állítások arról is, hogy bizonyos típusú fa-, fém- vagy agyagfaragványok is felhasználhatók erre a célra. A rituálékat ezután hajtják végre, hogy megidézzék a szellemet.  Szolgálataiért cserébe fizetséget kér. Mivel rendelkezik a normál gyermekek jellemzőivel, hasonló jutalmakra vár maga is: tej, cukorkák, játékok és így tovább. De annak érdekében, hogy erős maradjon, tulajdonosának vérrel kell táplálnia őt. Ennek egyik módja az lehet, hogy megengedik neki azt, hogy vért szopjon gazdája nagyobbik lábujjából vagy ha az nő, a melléből.  Ezt naponta kell elvégezni. Bár néhányuk elégedett a csirkék vérével is, legtöbbjük emberi vért kér. A vérellátás veszélye az, hogy a toyol étvágya közben növekszik, egészen addig a pontig, amíg már egy egész felnőtt ember összes vére kell neki. Nem világos, hogy mi történne a toyol és a gazdája  közötti szerződés  lejárta után. Testét, alakját vagy azt tartalmazó urnáját eltemetik egy temetőben megfelelő rituálék alkalmazásával, a szellemet ezután pihentetik. Alternatív módszer a tengeren történő ártalmatlanításuk. Ha ezeket a módszereket nem hajtják végre, a toyol kísérteni fogja gazdáját és annak családtagjait. 

A gyerekekhez hasonlóan könnyen elvonhatják figyelmüket és megtévesztik őket a golyók, az ajtóoszlopon lógó fokhagyma szálai, élő rákok. Mivel elkezd játszani ezekkel, közben megfeledkezik feladatáról. A tükrök alá helyezett pénz egy másik módszere annak, hogy távol tartsák a hívatlan látogatót, ugyanis félnek  saját reflexiójuktól. A tűket készpénz alá is lehet helyezni a toyol elkerülése céljából, mert ezektől a tárgyaktól is félnek. Úgy gondolták, hogy halott csecsemők, akiket valamilyen démoni rituálék révén újjáélesztettek. Általában tempayan-ban ( agyagedény ) tartották őket, egy asztal alá helyezték mindenkitől távol. A malajziai Pekan-ban a falusiak felfedeztek egy palackot, amely tartalmazta azt, amit toyol-nak neveztek. A fekete figura magassága 15 centiméter volt, emberi ököl nagyságú.  Zöldes színű bőre volt vörös szemmel. A palackban homok, sárga virágok és hagyma is volt. Egy múzeumban került kiállításra, majd később a tengerbe dobták. Számos beszámoló van szemtanúktól vagy valódi történetekről a toyol kapcsán. 

Gyerekkorában Tan ismerte a toyol-ról szóló történeteket, mivel a faluban néhány ember elmondta ezeket. Csendes péntek reggel volt akkor, amikor a pandémia kitört egy malajziai iskolában. Siti Nurannisaa, egy 17 éves hallgató volt a történet középpontjábanMegfordultam, hogy megnézzem ki az, eközben a szoba elsötétült. A félelem felülmúlta érzéseimet. Éles és hasító fájdalmat éreztem a hátamban, a fejem forogni kezdett, majd a  földre estem. Mielőtt magamhoz tértem volna, láttam a másik világot:  Vér és erőszak jeleneteit. A legijesztőbb dolog a gonosz arca volt. Később is kísértett engem, nem tudtam elmenekülni. Kinyitottam a számat,  megpróbáltam sikítani, de hang nem jött ki belőleSiti kitörései  láncreakciót váltottak ki az osztálytársai körében.  Percekig az összes osztálytermi hallgató sikoltozni kezdett, sírtak. Az egyik lány elájult, miután azt állította, hogy látta ugyanazt a sötét alakot. A tanítást felfüggesztették a Ketereh-i iskolában Kelantanban, amikor a pánikba esett tanárok és diákok  láttak valamit. Muzulmán spirituális gyógyítókat hívtak a helyszínre. A nap végére 39 emberen diagnosztizáltak hivatalosan tömeghisztériát. Ez a jelenség  különösen elterjedt volt gyármunkások körében az 1960-as években, manapság (mint ebben a történetben is)  ez nagyrészt iskolákban és a kollégiumokban élő gyermekeket érint. 2016 elején az állam számos iskolájában tömeghisztéria zajlott le. A tisztviselők nem tudták megoldani a problémát vagy bezárni az összes iskolát. Az egyik tanár azt érezte, hogy valami lógott a fejéről, szívta a vérét. Legtöbben a toyol-ra gyanakodtak, habár nem tudni máig sem mi okozza ezeket a jelenségeket.

 

toyol_1.jpg

.


 

Szólj hozzá

Ázsia