2023. nov 11.

A kék fény

írta: Darius1
A kék fény

A 2023-as  törökországi földrengés után a közösségi média egyes felhasználói megosztottak videókat, amelyeken kék fény látható az égen közvetlenül a földrengés előtt, amely néha spirál formát vett fel egy fej alakját követve. Hogy mi történt ezzel a kék fénnyel Hatay-ban, nem tudni, de a NASA  kutatói is nyilatkozatott tettek erről a jelenségről.

A kék fény, amely a földrengés előtt megjelent az égen Hatay-ban, aggodalmat keltett már az esemény előtt mindenkiben, aki látta. Eleinte susogó hang hallatszik, majd megjelenik a fény. A felvett videókon, amelyeket a földrengés előtt készítettek, a hang egyre erősebb lesz azzal párhuzamosan, ahogyan a földrengés intenzitása nő. Erről a jelenségről már korábban is beszámoltak különböző országokban. A 2021 szeptemberében bekövetkezett hetes erősségű mexikói földrengés során is kék fény volt látható az égen, akárcsak ugyanitt 2017-ben. Friedemann Freund a NASA egyik vezető kutatójaként dolgozik, aki sok kutatást végzett az égbolt kék fényeivel kapcsolatban, amelyeket a földrengés fényének neveznek. Hangsúlyozta, hogy ezek a fények színes villanásokban és mozgó formákban is láthatóak, amelyek néhány másodpercig vagy akár negyed óráig is eltarthatnak. Nincs pontos információ arról, hogyan keletkeznek a földrengés fényei. A tudósok egyes becslései szerint azonban ezeket a fényeket a magmás hegyikristályok apró hibái okozhatják izzó plazmát létrehozva a levegőben. Nem gyakoriak,  általában nagyobb földrengések előtt vagy azok alatt jelennek meg, viszont furcsa módon hetekkel korábban is megjelenhetnek. A  2008-as szecsuáni földrengés epicentrumától mintegy 400 kilométerre észak-északkeletre látták először. Ugyanígy megfigyelték ezt a 2003-as mexikói colima-i, a 2007-es perui és a 2010-es chilei földrengések során is, melyeket videóra vettek.  A jövőben a földrengések fényeinek tanulmányozása segíthet előre jelezni a nagyobb földrengések előfordulását és csökkenteni azok hatását, ha valóban természetes eredetű jelenségről van szó. A fények oka azonban továbbra sem ismert,  a tudósok még mindig ezt próbálják meghatározni.


A földrengés fénye nagy erejű, általában a Richter-skála szerinti ötös vagy nagyobb földrengések esetén jelenik meg. Voltak olyan esetek is, amikor sárga gömbfények jelentek meg az esemény előtt.  Egyesek azt mondják, hogy a fényeket földönkívüliek bocsátják ki földrengéseket okozva velük, míg mások azt feltételezik, hogy ezek ismeretlen villámok vagy gömbvillámok, amelyek szintén kék vagy sárga színűek lehetnek; Szent Elmo tüze vagy más természeti jelenségek okozhatják keletkezésüket. Az  mindenesetre bizonyos, hogy léteznek, mivel már rengeteg videó készült ezekről a Föld különböző részein. Az egyik legkorábbi feljegyzés a földrengésekről a 869-es Sanriku, amelyet furcsa fények kísértek az égen.  A 2023 februárjában történt törökországi földrengés kapcsán  a leginkább érintett terület, Hatay lakosai közül sokan úgy vélik, hogy a kék fények szeizmikus fegyverek használatának nyomai. De vajon lehet tudományos szempontból földrengést okozni modern technikai eszközökkel?  Természetesen mindezekre nincsenek bizonyítékok. 
Az egyik török ​​újság közölt egy cikket, amelynek szerzője a kékes villanások rejtélyét próbálja megfejteni. Az újságíró emlékeztet arra, hogy 2023 január végén az amerikai nagykövetség ebben az országban figyelmeztetést adott ki, hogy veszély fenyegeti az itteni biztonságot. Meglehet, hogy tudták azt, mire készülnek a földönkívüliek többek szerint. Az Egyesült Államok európai műholdjai ezután hasonló nyilatkozatokat tettek, majd az ország egyes részein a konzulátusokat  bezárták. 

Svédországban a csillagászok 2019-ben furcsa kék fényeket láttak az égen Abisko felett.  A képek nagyon jól kivehetőek, egy nagyobb élénk kék színű folt alatt több kisebb látszik szabályos kör alakokban. A fények valójában egy folyamatban lévő NASA kísérlet eredményei voltak, amelynek neve AZUR. Keletkezésüket az okozta, hogy két rakétát indítottak el a norvégiai Andoya Űrközpontból, amelyek fémport bocsátottak a légkörbe az északi fénybe. Tehát kék fényt lehet előidézni mesterségesen, viszont arról nincs ismert bizonyíték és eléggé valószínűtlen, hogy ezáltal elő lehetne idézni földrengéseket. A földrengések előtti kék fény így továbbra is rejtély marad.

 


Szólj hozzá

Természet