2023. dec 26.

Combab története

írta: Darius1
Combab története

Asszír mítosz

Combab fiatal kora ellenére messze földön híres volt a háborúkban való bátorságáról és a békés ügyekben történő bölcsességéről egyaránt. Mindezekért Demetrius, a Szeleukida-dinasztia királya nagyra értékelte őt és egyik legjobb barátjának tartotta. Egyik éjjel a király felesége, Stratoniké álmában látta Atargatis istennőt, aki utasította őt arra, hogy építsen templomot Bambik városában  (ma Manbij) , ha pedig nem így tesz, akkor csapásokkal fogja sújtani országát . A királynő azonban nem tulajdonított jelentőséget ennek az álomnak, így hamarosan megbetegedett,  egyetlen orvos sem tudta meggyógyítani. Aztán a királynő rájött, hogy Atargatis büntette őt  parancsolatainak be nem tartása miatt. Odahívta férjét  az ágyához, majd elmesélte neki mit látott álmában. A király megígérte neki, hogy maga megy Bambik- ba, ahol templomot épít. Amint a királynő elmondta mindezt, szenvedései enyhülni kezdtek  és egy idő után felépült. A király úgy döntött, hogy segít mindenben feleségének, de a korábban tervezett fogadalmát, hogy Bambik-ba megy nem tudta betartani. Ezért sok pénzt adott feleségének,  katonái egy részét a városba küldte, hogy megvédhessék őt. Azonban el kellett küldenie vele egy megbízható embert is, aki  irányítja az építési munkálatokat, a legjobb ember erre pedig nem más, mint Combab. Ő viszont tisztában volt ennek a küldetésnek a veszélyeivel, habár nem a külső ellenségekről vagy az építési munkálatok nehézségeiről volt szó, hanem inkább az zavarta, hogy hosszú ideig egyedül lesz  a királynővel. A királynak is elmondta aggályait és kérte őt mást jelöljön ki erre a célra, ezt azonban nem sikerült elérnie. Azt a kérését viszont teljesítette a király, hogy egy hetes haladékot kaphasson otthoni teendőinek elrendezésére. Combab hazaérkezve először  panaszkodott a sorsról, majd eszébe jutott a megoldás. Elővett egy éles kést és levágta vele a nemi szerveit, majd fogott egy edényt, megtöltötte azt különféle füstölőkkel és mézzel, aztán lepecsételte. A hét nap alatt teljesen begyógyult a sebe, így már visszatérhetett a palotába. A miniszterek jelenlétében átadta a lezárt edényt a királynak, de elhallgatta annak tartalmát, majd  megkérte a királyt, hogy gondosan tárolja azt visszatéréséig. A király megígérte, hogy teljes mértékben eleget tesz ennek. Ezt követően  Combab a katonák csapatának élére állt, hogy elkísérje a királynőt hosszú útjára.

Az utazás minden probléma nélkül sikeresen zajlott, így hamarosan megkezdődött a templom építése Bambik-ban. Három évig épült, de még ekkor sem tudtak mindent befejezni. Eközben a királynő és a Combab mindig együtt voltak, ami szorosabb kapcsolat kialakulását eredményezte. Atargatis nem felejtette el, hogy a királynő nem teljesítette azonnal parancsát, hanem csak azután, hogy az istennő betegséget küldött rá. Ezért úgy döntött, hogy megbünteti őt késésért, vágyat ébresztett benne Combat iránt. A királynő hosszú ideig ellenállt, de a szenvedélye egyre erősebbé vált, hosszú ideig habozott a szégyen és a vágy között, hogy melyiknek engedjen végül. Mivel rájött arra, hogy normál állapotban soha nem lesz képes legyőzni szégyenét, a királynő sok bort ivott,  egyre  gyakrabban lerészegedett és egy ilyen állapotban magához hívta Combab-ot. A férfi meglepődött, amikor meglátta a királynőt ilyen állapotban, nem tudta mire vélni ezt. Meglepetése felháborodássá vált, amikor a részeg királynő odament hozzá, majd bevallotta iránta érzett szerelmét. Combab rájött, hogy az a mitől korábban tartott beteljesedett. Miután elutasította őt, a királynő öngyilkossággal fenyegetőzött és azzal is, hogy őt teszi majd felelőssé ezért. Ez így is lett, mert a királyhoz hamarosan egy levél érkezett, amelyben az állt, hogy Combab megerőszakolta a királynőt. A király nagyon összetört ezt megtudva, ugyanis éppen azok becstelenítették meg, akiket a legjobban szeretett. Elrendelte, hogy Combab azonnal térjen vissza Bambik-ból és járuljon eléje függetlenül attól hogyan áll az építkezés. Amint Combab megérkezett, rögtön letartóztatták a király ellen elkövetett gyalázat és az istenekkel szembeni becstelenség vádjával. Elvégre a templom megépítése céljából küldték el, de ő ehelyett megerőszakolta a királynőt. A tárgyalás során a jelenlévők folyamatosan vádolták a Combab-ot, többek között azt állítva, hogy többször látták őt a királynő karjaiban, ő azonban nem válaszolt semmit. Csak akkor szólalt meg, amikor már a kivégzés helyszínére elvitték őt. Megkérte a királyt, hogy most hozassa elő azt az edényt, amelyet elutazása előtt átadott neki. Miután a király meglátta annak tartalmát, nagyon meglepődött és egyúttal szégyellte is magát tudatlansága miatt. A kivégzés azonban nem maradt el, mert a király azon nyomban az összes Combab-ot vádoló személyt lefejeztette. Az igaztalanul megvádolt barátját pedig megjutalmazta sok ezüsttel és arannyal. 

Combab nem maradt a városban, inkább szeretett volna visszatérni Bambik-ba, hogy ott befejezze az építkezéseket. Stratoniké királynőt Atargatis istennő ismét megbüntette, mert lebetegedett újból. A templom befejezése után sem vissza szülővárosába Combab, mert úgy döntött ezentúl a templomban fog élni. A király jutalomként megengedte neki, hogy szobrot  állítson magáról a templomban az istenek szobrai mellett. Sok barátja lett, mindenki megkedvelte őt a városban.  Egyik napon egy arra járó  nő beleszeretett  vagy inkább vonzalmat érzett szép teste iránt, de miután megtudta azt, hogy Combab kasztráltatta magát, öngyilkosságot követett el. A férfit nagyon lesújtotta mindez, ezért sokáig női ruhákban járt, hogy ne keltsen vonzalmat egyik nőben sem.  De ennek ellenére valaki mégis vonzódott hozzá, mivel ismerhette minden gondolatát és célját. Történt egy nap, hogy Atargatis beleszeretett Combab-ba, mivel nem akarta őt egyedül hagyni a bánatban. Barátait inspirálta arra, akik a templomba gyakran ellátogattak, hogy kövessék Combab példáját, azóta pedig minden papot kasztrálnak. Tehát az Atargatis-szel fenntartott kapcsolat azt eredményezte, hogy Combab egyfajta istenné vált így, ehhez hasonló Ashmun és Attis hősök legendája.

 

Szólj hozzá

Ázsia