2024. máj 03.

A Bor-erdő rejtélyei

írta: Darius1
A Bor-erdő rejtélyei

A Branisovsky-erdő vagy röviden  Bor-erdő több titokzatos esemény néma tanúja Dél-Csehország közepén, Ceské Budejovice közelében. A bor cseh nyelven fenyőt jelent, azonban a területen belül több más fafajta is megtalálható, északkeleti részét fenyőkkel vegyes tölgyerdők alkotják. Paranormális tevékenységek tömegét jegyezték fel, amelyekről a helyi legendákban is találtak utalásokat.

Időeltolódások és megmagyarázhatatlan események

Az 1960-as években az U Peti zlodeju (a régebbi térképeken Jednoty néven is ismert) nevű helyen az erdőn belül egy helybéli Ceské Budejovice-ből kerékpározott hazafelé este hat óra körül, a Bor-erdőn áthaladó poros úton keresztül. Furcsa élményben volt része, azt tapasztalta, hogy az egész erdő hullámzott előtte, ezért leszállt a bicikliről. Észrevette azt is, hogy az út és a kavics a lába alatt mozgásban van. Miután elhagyta az erdőt, majd Branišov városába ért, egy lámpa fényét sem látta az ablakokban vagy az oszlopokon este hét körül.  Amire hazaért, már hajnali három óra volt. Az egyórás út megmagyarázhatatlan módon kilenc óráig tartott.  Történt még egy furcsa eset, amelyet két nő élt át az erdő sűrűjében. Miközben az ösvényen sétáltak, egyikük befutott a bokrok közé, de nem jött ki onnan. Társa elindult, hogy megkeresse őt. Miközben azon töprengett, hogy barátnője hová tűnhetett, hirtelen azt vette észre, hogy előbukkant a semmiből. A nő később elmesélt mindent, ami ezalatt történt vele: zöld köd vette körül, majd egy ismeretlen táj jelent meg előtte, amely  élénk, intenzív színű volt. Fekete ruhás férfi lépett oda hozzá, a homlokára tette a kezét, aztán meglökte őt, így került vissza a Bor-erdőbe. Amíg ő néhány percet egy ismeretlen helyen töltött, barátja háromnegyed órát várakozott az erdőben.

Földönkívüliek

Egy alkalommal  ismeretlen objektum zuhant le a környéken, amelyet a különleges egységek titkos helyen tartanak. Még a helyi katonaságnak is megtagadták a hozzáférést. Amikor a területet végre újra megnyitották, mindenki láthatta a sérült fákat a környéken kör alakban. A tűzoltók azt állították, hogy a fák kigyulladtak. Egy szemtanú szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy egy repülőgép vagy helikopter zuhant le a környéken, vagy éppen egy földönkívüli jármű. Állítólag néhányan látták azt, amint az UFO szétroncsolódott darabjait szállították.

A szörny

Valamikor az 1960-as és 1980-as évek között a Bor-erdőben katonai bázis állomásozott, amelynek a helyi lőszerraktár felügyelete volt a feladata. Egy éjszaka négy katona járőrözés közben furcsa dolgokra lett figyelmes. Látták, amint társuk valamilyen szörnyeteggé változik át, akit az erdő rémének neveznek azóta. A katonák lövöldözni kezdtek a szörnyre, de nem sikerült elpusztítaniuk. Hárman közülük meghaltak, egyikük pedig súlyosan megsérült, majd ő is életét vesztette a Budweis melletti katonai kórházban. Sikerült azonban  elmesélnie egy részét az események, mielőtt meghalt volna, de nem eleget ahhoz, hogy véget vessen a rejtélynek.  Az újságokban vagy más médiában az esetről nem írtak, mivel  ebben az időszakban magas szinten cenzúráztak minden, nem a Szovjetunió érdekeit szolgáló jelentést. Azonban napjainkban is sok erről szóló dokumentum titkosított. Senki sem tudja, hogy mivé változott át valójában a katona, de talán összefüggésben lehet egyéb itt tapasztalható paranormális jelenségekkel.

A kísértetjárta mocsarak és a Vodník

A Bor-erdővel kapcsolatos legrégebbi rejtélyes beszámolók legalább négyszáz évre nyúlnak vissza. Ezek az erdő belsejében lévő  mocsarakkkal  és az azokat tápláló patakokkal vannak összefüggésben. Korábban sokkal nagyobb mocsarak voltak itt, mint napjainkban. Több feljegyzés is arról tanúskodik, hogy az erdőn átutazó vándorok és messziről érkezett emberek öngyilkosak lettek a mocsár közelében.  Lelkük csapdába esett a vizek közelében, nem találtak megnyugvást, így azóta is kísértik az arra járókat, akiket megpróbálnak letéríteni az ösvényekről, hogy elsüllyedjenek a mocsárban. A legendák szerint azonban nemcsak kísértetek élnek a Bor-erdő mocsarai között, hanem a vodník is, amely egyfajta tengeri szellem a szláv folklórban. A zöld hajú szörnyeteg  menyasszonya gyakran egy olyan sellő, akit korábban vízbe fojtott. Arról is ismert, hogy gyerekeket és nőket csábított a vízbe. Színes szalagokat vagy tükröt akasztott a fákra, akik pedig megpróbálták megszerezni azokat, a vodník előbújt a mocsárból, majd a  vízbe fojtotta az óvatlanokat.

A fehér asszony

Mint Európa legtöbb kísértetjárta helye, a Bor-erdő sem lenne teljes a fehér asszony kísértete nélkül. A fehér ruhás nő megjelenése itt egy tragikus történethez kötődik. A fiatal lány életét vesztette egy napjainkban elhagyatott parasztházban, amikor rablók vasvillával átszúrták a testét, Ceské Budejovice és Branisov között, azóta pedig az erdőben kísért.

A fekete ember

A Bor-erdőben járók gyakran hallottak furcsa és rémisztő hangokat, valamint ezzel együtt léptek zajait is a száraz levelek között vagy a sűrű hóban. Sokan úgy vélik, hogy ezeket a Fekete Ember megjelenése okozza. Termetben magasabb egy embernél, mindig fekete kalapot és köpenyt visel, emiatt pedig nagyobb nehéz azonosítani külső jegyeit. Látták azt is, ahogy a föld felett lebeg, miközben természetellenes sebességgel mozog. Egyesek azt állítják, hogy halk zenét hallottak a rejtélyes alak megjelenése előtt, amelyet hirtelen hőmérséklet-csökkenés kísért. Az első írásos beszámolót a fekete emberről 1993-ban írták le. Többnyire a Fekete Oszlop környékén látják, amely egy emlékmű, de senki sem emlékszik arra, hogy kinek építették. Mások vörös szemeket látnak lebegni körülbelül két méterrel a föld felett az éj beállta után, amelyek sok esetben üldözőbe veszik őket. 

Az akasztott ember fája

A Bor-erdő egyik elhagyatott helyén nagyon sokan haltak meg. 1927-ben egy fiatal pár jelentkezett be az új és fényűző branisovi szállodába. Az épületet ma a városi tanács irodájaként használják. A pár kirándulni indult az erdőbe, de nem tértek vissza. Amikor egy kutatócsoportot kiküldtek a keresésükre, egy fán lógva találták meg őket az erdő közepén. Nem sok figyelmet fordítottak a tett helyszínére egészen addig, amíg nem sokkal később egy másik nőt is megtaláltak ugyanarra a fára felakasztva. Egy Kriz nevű  helybéli úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a dolgokat, bement az erdőbe, majd levágta a fáról az elátkozott ágat, amelyet elégetett. Nem sokkal ezután ő is balesetet szenvedett. Reggel arra ébredt, hogy jobb kezét, amellyel lefűrészelte az ágat, valaki levágta. Elmondása szerint nem érzett fájdalmat, habár keze helyén csak véres csonk maradt.  Ezután a környék lakói elmentek a fához, kivágták és porig égettek mindent. Sikoltozó hangot hallott mindenki, miközben a tűz tombolt. Ezt a hangot a későbbiekben is sokan hallották ugyanazon a helyen. A hang arra biztat mindenkit, hogy legyen öngyilkos.

Szólj hozzá

Kelet-Európa