2023. aug 24.

Lemúria

írta: Darius1
Lemúria

Létezik egy régi tamil hagyomány az Indiától délre létező, Kumari kandam ( kontinens ) nevű földről, amely kapcsolódik Lemuria elveszett földjének mítoszához, a nyugatiak által felvetett mítoszhoz. Az elveszett kontinens beszámolói eltérőek, de a közös téma az mindegyikben, hogy egy nagy terület az óceán alá került geológiai kataklizmák eredményeként. Az utolsó jégkorszak nagyban befolyásolta  az emberiség őskorára. Tehát a part menti területek őskori tanulmányozásában alapvető fontosságú a tengerszint változásának következményeinek megértése. Körülbelül 14 500 évvel ezelőtt a tengerszint száz méterrel alacsonyabb volt. A későbbi globális felmelegedéssel és a nagy jégtömeg olvadásával a szint fokozatosan emelkedni kezdett. Az Indiától délre eső part menti területek, amelyek az ősi időkben elmerültek, nyilvánvalóan a Kumari elveszett kontinensének tamil mítoszához vezetnek, míg az Atlantisz és Lemúria elveszett kontinenseinek mítoszai  a nyugati kultúrkörben keletkeztek. Az okkultizmus és a teozófia alapítója, Helena Blavatsky szerint  ez a kontinens az emberi ősök szülőföldje. Blavatsky írásai jelentős hatással voltak a a későbbi nyugati tudósok elméleteire, akik népszerűsítették Lemúria és misztikus lakosainak mítoszát.

 Lemúria egy mitikus kontinens neve, amely állítólag az Indiai-óceán mai területén  volt. Az elveszett kontinens neve a  makiból származik. A lemúrok ma Madagaszkár szigetén, a környező kisebb szigeteken és a Comore-szigeteken élnek. A maki kifejezés a lemures latin szóból származik, ami éjszakai szellemeket jelent. Ugyanis sok olyan maki faj létezik, amely éjszakai életmódot folytat,  szemük világít, alakjuk kísérteties ( véznaujjú maki például). A malagas (madagaszkári) etnikumú népek hivatalosan is a maláj-indonéz nyelvcsaládba tartoznak, amelynek tagjai Délkelet-Ázsiában élnek  Az angol geológus, Philip Sclater  a Lemúria kifejezést a Madagaszkári emlősök című cikkében alkotta' meg. A Lemúria kifejezés bekerült bizonyos tamil tankönyvekbe is bekerült. A tamil Sangam klasszikusokban van néhány utalás egy földrészre, amelyet a tenger elnyelt. A történészek az első három évszázadot a Sangam-korszaknak nevezik. A három tamil sangam ( közgyűlés vagy akadémia ) hagyományára való utalást az Iraiyanar Kalviyalurai-ban említik, amelyet Nakeerar-nak tulajdonítottak. Eszerint a Pandya királyok pártfogolták a tamil költőket fővárosukban, ahol a Sangam található. A hagyomány szerint a Mudal Sangam  Thenmadurai-ban található. Amikor a tenger elnyelte Thenmadurai-t, a főváros Kapatapuram lett, itt létrehozták a második vagy Idai Sangam-ot. De ez a város is elsüllyedt, ezért Pandya-k  fővárosukat a mai Madurai-ba helyezték át, ahol az utolsó vagy Kadai Sangam jött létre. Az írások szerint 49 ország( nadu ) volt Kumari elveszett földjén, a Kumari folyó és az elveszett földön folyó Pahruli folyó közötti távolság 700 katham volt, amely egy számítás szerint körülbelül 770 km.

Végül az olyan jelenségek megértése, mint a lemeztektonika, a kontinentális sodródás és a tengerfenék szerkezete elutasította a katasztrófa-elméleteket. A szárazföldi hidakkal és az elveszett kontinensekkel kapcsolatos spekulációk homályossá váltak a világ más részein, de Tamil Nadu államban, Indiában nem egészen. Például körülbelül 18 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak idején a pólusokon a gleccserek sokkal szélesebbek voltak,  a tengerszint több mint száz méterrel alacsonyabb volt, mint manapság.  Szibéria összekapcsolódott Alaszkával, ezen a szárazföldi híd mentén hosszú ideig  vándoroltak emberek és állatok. Ebben az időben a mai Pápua Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania egyben volt.. Az utolsó jégkorszak után az Indiai-óceán szintje, akárcsak az óceánok többi része esett.  A mai Mannari-öbölben, az Indiai-óceánban lévő  földterület 2500 négyzetkilométer volt, amelyet üledékes képződmények és korallzátonyok borítanak.

2013-ban azonban beigazolódni látszott az elveszett kontinens megtalálásának rejtélye. A tudósok gránitdarabokat találtak az Indiai- óceánban Mauritius mellett. Mauritiuson a geológusok cirkont találtak annak ellenére, hogy a sziget csak kettő millió évvel ezelőtt jött létre a lemeztektonikának és a vulkánoknak köszönhetően, ekkor kis földdarabként emelkedett ki a sziget az Indiai-óceánból. Azonban az ott talált cirkon három milliárd évvel ezelőtt keletkezett, még azelőtt, hogy a sziget  kialakult volna. A tudósok elmélete szerint a cirkon egy sokkal régebbi földrészről származott, amelyek régebb elmerültek az Indiai-óceánban. Így régen volt ott valami, ami már napjainkra eltűnt.

lemuria.jpg

Szólj hozzá

Afrika és Óceánia