2024. ápr 26.

A Fundudzi-tó legendái

írta: Darius1
A Fundudzi-tó legendái

A Dél-afrikai Köztársaság északi részén, Limpopo tartományban fekszik a Fundudzi-tó a Soutpansberg-hegységben. Ez az ország egyetlen olyan tava, amelyet földcsuszamlás hozott létre. Azonban nemcsak a tó, hanem a körülötte lévő erdő is tele van rejtélyekkel. A közhiedelemben az járja, hogy szellemek élnek benne, ezért a venda nép tagjai nem mernek belépni oda. Az erdő állítólag otthont ad a legendás villámmadárnak, Ndadzi-nak is. A tavat kialakító földcsuszamlást a legendák szerint egy átok váltotta kis, amikor a kraal (tipikus helyi falu nádtetős kunyhókkal) lakói nem fogadtak be egy leprást. A Mutale-folyó vize kiáradt, az ennek következtében megjelenő nagy víztömeg pedig elárasztotta a falut. A vízbe fulladt emberek és jószágaik kiáltozásai még ma is hallhatóak, de a tó mélyén rejtőző sellők és zombik hangjai is megtörik az éjszaka csendjét. 

A tavat a környező dombokon élő piton testű isten őrzi, aki meghatározza hangulatától függően a víz szintjének mértékét és színét. Ismert egy olyan történet, amelyben a venda törzs egyik férfi tagja összetört szívvel,  szerelme elvesztése után bánatában besétált a Fundudzi-tóba, ahol pitonná változott. A pitont évente hagyományosan főzött sör ajándékaival kell megbékíteni. A venda kultúrában a piton a termékenység istene,  így a környék leányai még mindig a híres Domba-piton táncot járják a tóban. A szertartás során az előttük álló könyökébe kapaszkodnak, majd karjaikat használva kígyószerű mozdulatokat végeznek.

A számos legendás történet, valamint a tavat sújtó  átok nyomán alakult ki az ukodola nevű szertartás is, amikor a vendák a faluba újonnan letelepedettek megérkezése után kimennek a tóhoz, majd hátat fordítanak neki. Így nézik meg a tavat fejüket lehajtva a lábuk között, mielőtt a földre köpnének és egy kisebb követ dobnának a vízbe. A Fundudzi-tavat  sok rejtély felkeltette a kutatók érdeklődését is. Közel száz patak és három nagyobb folyó ömlik bele, amelyek óránként több millió liter vízzel töltik meg  a mélyedést. Annak ellenére, hogy egyik sem folyik ki belőle, a vízszint soha nem emelkedik a kritikus szint fölé. Sokan feltették a kérdést, hogy hová tűnhet el ez a rengeteg víz. 1955-ben Henry Burnside és társai látogatást tettek a környéken, hogy választ találjanak a kérdésekre, ezért mintákat vettek a tó vizéből. A víz egyik napról a másikra teljesen eltűnt  a gyűjtőedényekből. Burnside aznap, amikor ivott egy keveset a vízből, egy hétre rá furcsa körülmények között meghalt. Később más tudósok ezt azzal magyarázták, hogy a környéken zajló bányászati tevékenységek miatt króm halmozódott fel a tóban. 19 Celsius-fok alatti hőmérsékleten a vízben lévő krómrészecskék kikristályosodnak, ennek következtében a folyadék megszilárdul, végül a tartály alján szétoszlik vagy rárakódik annak falára. Azonban a későbbi vizsgálatok nem muttaták króm jelenlétét a tóban, sőt az is hamis híresztelésnek bizonyult, hogy krómot bányásztak volna a környéken. Továbbá a vízben lévő króm nagy koncentrációja semmilyen körülmények között nem okozná az összes víz eltűnését a tartályokban ilyen rövid idő alatt. A króm általi mérgezésnek elsődleges tünetei vannak, egy kevés adag elfogyasztása pedig nem okoz halált.

A tó körüli rejtélyt még inkább növeli a csapadéktól függetlenül emelkedő és csökkenő vízszint. A vendák elmondtak egy nemrég történt furcsa esetet az egyik külföldi fejlesztőről, aki üdülőhelyet akart építeni a Fundudzi-tó szélén. Az építkezés megkezdése után a tó vize emelkedni kezdett, hogy elöntse az építkezést. A fejlesztő ennek ellenére nem adta fel, a part másik felére költöztette a bázist, majd előlről kezdett mindent. A Fundudzi-tó szintje azonban ismét megemelkedett. Végül a fejlesztő csalódottan távozott, ezt követően a víz is visszahúzódott. 

A Thathe Vondo előtt, amelyet szent erdőnek neveznek, tábla figyelmezteti az oda belépni szándékozókat: A helyiek azt szeretnék, ha mindenki tiszteletben tartaná ezt az erdőt, mivel kulturális örökségük része.  Bárki átmehet rajta, ha az úton marad, ugyanis a zöldellő bozót mélyén található az egykori főnökök temetője, amit nem ajánlott háborgatni. A fehér oroszlán, Nthathane főnök szelleme őrzi a sírokat, aki minden illetéktelenül arra járót megöl. A XX. század elején azonban megváltoztak a temetkezési szokások, az elhunyt venda vezérek testét elhamvasztották, hamvaikat pedig szétszórták a tóban. Lelkük megnyugtatására évente szertartásokat is végeztek. 

A vízisportokkal próbálkozó turisták mind megfulladnak, annak ellenére, hogy a tóban élő krokodilok egyedi módon soha nem bántják az embereket. A Fundudzi-tónál egyetlen krokodilok általi támadást sem rögzítettek, a helyi lakosság tagjait pedig gyakran lehet látni, amint a vízben fürödnek.  Az afrikai mitológia törzsi népeinek legendáiban a  szellemek gyakran feldühödhetnek amiatt, ha megzavarják őket, hacsak nincs egy védelmező hős vagy isten, esetleg egy beavatott személy, aki megvédi a törzset. A tóban élő számos krokodil között a legendák szerint él egy mitikus fehér színű példány, amely védelmezi népét a bajoktól. Ezt a krokodilt már régóta nem látták, de hagyományosan akkor jelenik meg, amikor egy venda király meghal.  A szertartás alatt a krokodil kijön a partra, szájából kiejt egy követ, amit majd az új királynak kell lenyelnie. Az sem világos, hogy ezek a hüllők mit esznek, ugyanis a tóban nincsenek halak, továbbá más állatok sem járnak a partjához inni. 

fundudzi.jpg

Szólj hozzá

Afrika és Óceánia